|
Trojica najlepších
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 146.229 (?) 9.9.2013 23:08, zobrazeno: 44967x
Počas čítania popisov odrôd sliviek a polosliviek ponúkaných predajcami dochádzam k názoru, že k najchutnejším septembrovým slivkám by zaslúžene mala patriť Haganta. Úrodná, veľkoplodá, voňavá, sladká, harmonický pomer kyselín a cukrov, čo viac si môžeme priať? Podľa termínu dozrievania by sa z nej mohli tešiť aj pestovatelia v chladnejších polohách. Iba s toleranciou k PPV sa rozličné pramene rozchádzajú. Verím, že to s citlivosťou k šarke nebude také vážne, podobne ako u rodičovskej sorty Valor. Teším sa na ohlasy milovníkov pravej slivkovej chuti. Ktoré že to budú tie najchutnejšie kultivary? Prezenta, Gabrovská, Valor, Valjevka, Haganta, Chrudimská či Topend Plus?
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?), 10.9.2013 7:03
Co se týče porovnání Valoru a Haganty, v chladnější poloze vítězí jednoznačně Haganta, Vyšší plodnost, sladší a harmoničtější chuť, srovnatelná velikost. Jediné, co bych jí snad vytknul je přílišná šťavnatost v plné zralosti. Což může být na škodu při sušení nebo transportu.
Na Prezentu, Gabrovskou, Topend u nás ještě není čas.
Vzpomenu-li dva očekávané trumfy z jiného vlákna - Těchobuzickou a Chrudimskou, tady boduje Těchobuzická. Pěkné sladké plody s rynglovou příchutí zcela bez moniliózy. Chrudimská hnije poměrně dost a hlavně je nemocná šarkou. Postižené plody sice nepadají před uzráním, ale dužina je zbarvena do červena, je sice sladká, ale má změněnou méně příjemnou chuť. V minulých letech opěvovaná Valjevka snižuje plodnost, nejspíš taky vlivem šarky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 184.217 (?), 25.9.2013 19:53
Moje poradie podla dozrievania: Tegera, Hanita, Gabrovska, samozrejme top je klasicka bysticka... Tipala je tiez odroda ktora so zasluzi svoje miesto v zahrade... a samozrejme dobra slivovica vzdy potesi...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
|
|
|