|
Toptaste
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 125.240 (?), 14.9.2015 20:09
Tak prvních 100 l kvasu z toptastů je nasbíraný. Ještě to vypadá tak na padesátku. První zralé plody měly 23 - 24 % cukru dnes jsem naměřil 25 - 26% Brixe, stále drží na stromech a přes dnešní silný vítr moc nepadají. Na konci týdne je ale otřepu všechny. Nepadá ani Hanita, Gabrovská, Hamanova a ani Wangenhejmově se ze stromu nechce. Jiné roky bývají min. týden sklizeny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 27.159 (?), 14.9.2015 21:44
Pecky do kvasu určitě ano. Do kotle už je dilema, řešilo se mnohokrát. Ale kvas bez pecek nedá nikdy extra úchvatný destilát. Propadají posléze v chuti, je to plané a nenese typické znaky slivovice, atd. Z pecek se luhuje i část specifického aroma, prostě tam pak chybí, toť vše.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 70.109 (?), 20.9.2015 9:59
Dobrý den,
také mám zasazeno několik Toptastů a když jsem měřil cukerntost plodů, tak se pohybovala kolem 28. Bohužel od loňského roku bojuji s monilií, které se mně na stromech usadila, Bohužel jsem loni pouze ostříhal usychající letorosty a větvičky, a nepostříkal. Bohužel letos se již monilia projevila velmi silně, na většině větévek je klejotok, a rány. Dá se ještě takový stromek zachránit? Nebo je lepší vykopat a spálit?
děkuji
Karel. H
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
|
|
|
|