Šarka švestek



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 25.97 (?) 
29.1.2012 21:47, zobrazeno: 38077x

Loni jsem pozoroval na odrůdě Katinka velké žluté skvrny na listech snad podobné šárce svestek plody v pořádku je možné že zde tato choroba propukla? Vždyt je deklarovaná jako odolná s pozdravem Honza

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 144.150 (?), 29.1.2012 22:40

Odolná nie je to isté ako tolerantná. Katinka patrí medzi tolerantné, vírus šarky sa po infekcii pletív množí, ale nespôsobí také výrazné príznaky ako u odrôd, ktoré nie sú tolerantné. Nemáte foto listov so škvrnami?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 29.1.2012 22:41

Ono se slovo odolnost používá někdy pro toleranci, někdy pro rezistenci. Tato odrůda je spíš tolerantní, tj. virus se v rostlině množí, ale plody jsou víceméně normální - což by mohl být váš případ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.97 (?), 29.1.2012 23:46

Foto bohužel nemám pokud se situace bude opakovat tak to zdokumentuji, budu doufat že strom přežije a bude normálně plodit díky a s pozdravem H.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 144.150 (?), 30.1.2012 9:23

Vždy som si myslel, že odolnosť (rezistencia) je schopnosť rastliny odolávať určitej chorobe. Do takej miery, že sa choroba na nej prakticky neprejaví. Napr. u viniča existuje celý rad interšpecifických odrôd zaradených pod skratku PIWIs (v nemčine: Pilz Widerstand Sorten). V preklade to znamená, že v normálnych klimatických ročníkoch tieto sorty "kladú odpor" parazitickým hubám a choroba sa aj bez fungicídnych postrekov na nich neprejaví. Slivka tolerantná k vírusovej šarke odpor nekladie (nie je odolná), umožňuje množenie vírusu, ale plody by nemali byť chorobou znetvorené. Na tolerantnej Stanley nainfikovanej šarkou som však mal listy aj plody farebne aj tvarovo zmenené. Záleží zrejme na agresivite či typu vírusu. Snímky listov pána Honzu by nám pomohli v diagnostike. Šarka nemusí byť príčinou.  Pekný deň!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 30.1.2012 12:57

Ano, v češtině (a zřejmě i slovenštině) jsou slova odolnost a rezistence synonyma. V zahradnické praxi se obě slova používají v trochu jiném významu. Rezistencí se rozumí absolutní odolnost (vůči šarce, strupovitosti, aj). Slovo odolnost se používá jako relativní pojem - např odolnost proti mrazu je střední, odolnost proti houbovým chorobám vysoká. Nepoužívá se spojení střední rezistence nebo malá rezistence.  Proto taky některé školky používají eufemismy např ve vztahu k šarce, že odrůda je odolná - tedy že odolává šarce víc než ostatní (obvykle myslí víc než Domácí).  Taková odrůda na tom bývá v projevech choroby na plodech často hůř než ta tolerantní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 5.149 (?), 30.1.2012 15:49

Již dvacet let čtu v odborném tisku a teď i na internetu, že u tolerantních odrůd slivoní se šarka sice projeví na listech, ale na plodech se projeví minimálně.Cituji ze Zahrádkář 9/2009:"Uvádí se, že u tolerantní odrůdy je přípiustných do 5% poškozených plodů."

Moje zkušenost s tolerantní Čačanskou lepoticou: Jeden rok skvrny na listech, druhý rok pár plodů napadených šarkou, třetí rok každý třetí plod, čtvrtý rok více jak polovina plodů (cca 25 kg co s nimi?) a na podzim jsem ji vyléčil pilou, sekyerou a rýčem.

Protože chci mít celé léto švestky tak jsem koupil jednu tolerantní a jednu rezistentní Jojo.

Mě by zajímalo, zda někdo měl šarku na tolerantní švestce, nechal ji, jeden rok měl hodně špatného ovoce a druhý a další roky méně (regresní křivka).

Ještě jedna poznámka- dnes už se neuvádí že nová švestka je tolerantní (asi protože to nikdo neví), ale píše se, že šlechtitel uvádí, že švestka je tolerantní.  

                     Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 30.1.2012 17:15

  Projevy šarky jsem u Čačanské lepotice nikdy nezaznamenal, ani na listech a ani na plodech (pěstoval jsem ji od 80. let do roku asi 2003).

   Na Stanley jsou její projevy na listech téměř každý rok, na plodech jsem nic nezaznamenal. Valjevka má listy napadeny každoročně, předloni byla napadena asi 1/4 ploddů. Loni měla Valjevka opět bohatou násadu plodů, ale všechny zmrzly. Listy byly napadeny po celém stomě a při pozdním letním řezu jsem musel 2 celé větve odříznout, protože byly téměř suché (je to 8 leté vřeteno).

  V okolních selských zahradách je ještě dost pozůstatků Švestky domácí a také dost pařezů a výmladků v bývalých stromořadích u silnic. Jednu klasickou, tedy z poloviny proschlou mám 1OOm od svých švestek - sousedka říká, aby bylo co do knedlíků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 5.149 (?), 30.1.2012 17:46

Stanley jsem sázel současně s Čačanskou cca 10 m od ní, zatím vpořádku. Dík za informace.

              Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4473) - 38.136 (?), 30.1.2012 18:24

Já mám Č. lepotici šarkou prolezlou, ale jen listy. Domácí je na odpis a Stanley se drží. Jsou od sebe jen pár metrů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika