Řez slivoně



Stránky: 1,  2   
host - 42.100 (?) 
18.10.2015 9:08, zobrazeno: 10599x

Zdravím, můžete mi poradit jak a kdy řezat takovouto švestku. Byla vysazena na jaře a zakrácena cca o třetinu, po letošním suchém létě má jen slabé přírůstky a proschlé listy.

Děkuji

švestka
švestka
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 18.10.2015 9:16

Větve vyvázáním k stanovým kolíkům jen ohnout do správných směrů a nechat plodit. NEŘEZAT dokud nebude potřeba prosvětlovací nebo zmlazovací řez.

Ale taky můžete pěstovat košťata. Řezat & řezat a nenechat plodit. wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 18.10.2015 9:41

Je to klasický košťatový růst mladých slivoní. Taky mám takové. Rada SfK je asi správná, nevyvazoval bych ke kolíkům, ale řešil ohýbání tak, aby to nepřekáželo chůzi a sečení trávníku, jinak je velmi opruzné se tomu uhýbat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 18.10.2015 21:51

Ono často to vyvázání stačí přes zimu. Od posledního posekání trávy v říjnu do prvního sekání poslední táden v dubnu. Takže sekačce to nevadí a v zimě po zahradě moc nechodíte.

Další možností jsou dlahy z přiměřeně tlustého hliníkového drátu. Je to obdoba tvarování bonsaí, akorát v příslušně větším měřítku.

To přivazování závaží já osobně nemám rád... Ale když už to musí být, tak ty kyvadla dělejte co nejkratší (ono 10 cm funguje lépe než metrové).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 189.156 (?), 21.10.2015 10:59

Nevím coby vyvázání řešilo, podle mě vůbec nic, navíc by to nebylo úplně snadné. Stromek je trochu zababčený, vyholený, tím jak byl zakrácen málo. Nejjednodušší a nejvíc efektivní je hlubší jarní (předjarní) řez, do dvouletého dřeva a vypěstování zbrusu nové kvalitnější korunky. Takto bych to řešil já, během dvou let máte špičkovou korunu a hlavně strom jež má v rovnováza kořenovou a korunní část...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 21.10.2015 14:21

V extenzívním sadu je velká koruna přínosem. Tady v zástavbě (je tušit v pozadí i z kontextu) je lepší uvést stromek co nejdříve do plodnosti, aby korunka zůstala malá a výnos byl postačující pro jednu rodinu.

Bohužel znám i lidi, kterým někdo poradil styl řezu pro založení korunky a oni jej praktikují už 14tým rokem. Korunka je hustá jak košíkářská vrba a letos například měli na stromku 4 m širokém a 6 m vysokém cca 12 plodů (tedy asi 1/4 kg). Já se svým stylem řezu jsem měl na stromcích cca 2,5-3 m výšky a cca 2,5-4 m šířky po cca 15 kg ovoce. Nejmladší Presenta má 1,9 m výšku a 1,6 m šířku a dala 6 kg úrody. Strýček má extenzívní sad, tam jsou stromy cca 7 m vysoké a 5-6 m široké a z jednoho stromu je cca 60 kg ovoce takže Váš přístup chápu a nezavrhuji, ale radím i podle kontextu. Na snímku je atika řadovky a tak šířka pozemku bude od 8 do 10 m s délkou tak 15-19 m. Tam je místo na dva extenzívní stromy a už nebudete mít kam dát sušák na prádlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 21.10.2015 15:51

strom jež má v rovnováza kořenovou a korunní část...Fidla, to je ale blábol, proč si myslíte, že ten stromek na fotce nemá v rovnováze ty části. Já bych si tipnul, že to tak tomu stromku do rovnováhy narostlo, i když nikdy neslyšel o Fidlových radách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 189.156 (?), 21.10.2015 16:01

No kdyby to bylo tak jak říkáte, tedy že stromek si sám reguluje velikost koruny dle síly kořenové soustavy neměli bychom ty problémy, jež jsou dnes baprosto běžné, tedy zababčení stromů. Tímto považuju vaši ideu za vyvrácenou... K tomu co píše Standa, úplně mu nerozumím, to budem úmyslně držet strom v nějakém umírajícím stavu, aby moc nenarostl? Výchovný řez je přeci od toho, aby napřed strom rostl než rodil. Pokud chci menší strom, tak použiju slabší podnož ne? Úplně mi není jasné co tady řešíme... Používání rozpěrwk považuju za mýtus, který se stále jen přepisuje a přenáší se z generace na generaci, podobn jako řez na 3 očka. Osobně rozpěrky nepoužívám nikdy, jeto je o vybrání správných větví při zakládání koruny, úhel odklonu je specifixký pro každou odrůdu a je důležité říci že na výslednou plodnost nemá žádný vliv!

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 21.10.2015 16:20

Po prvotním střihu už narostlo to co narostlo a je to o málo delší, než abychom hovořili o zbabčelém stromku. Jak jsem již vysvětloval, můj návrh postupu je opřen o předpoklad, že tazatel má malou zahrádku. Kdyby slivoně šly pěstovat jako štíhlá vřetena, byl by to pro tu zahrádku vhodný tvar a přitom vůči extenzívnímu tvaru je vřeteno vlastně záměrně zbabčelým tvarem stromu.

Zaráží mne na vašem příspěvku použití adjektiva jako "nikdy nepoužívám". Použití tvarování-směrování je stejně umělý pěstební zásah jako střih. Nevím proč bych měl spoléhat, že nově narostlá větev bude vědět, že po ní nechci juvenilní růst (tj nahoru) a že chci, aby vytvořila přirozený odklon pro boční kosterní větev.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 21.10.2015 22:29

No já vycházím přednostně ze svých zkušeností a ty jsou takové že je lépe udělat u mladého stromu o nepodařené koruny radikálnější řez a vypěstovat si korunu optimální novou, než pracovat s tím co tam je. Mladý strom má užsnou regenerační schopnost a je dobré toho využít. Jinak s vámi opět nemohu souhlasit, vřeteno přece není absolutně záěrně zbabčelým tvarem, nevím kde jste na to přišel. Na správně vedených vřetenech jsou přírůstky, které nejsou menší než ty vyskokmenech, o zababčení se vůbec nemůžem bavit. Kde si myslíte že by se jinak vzaly ty obrovské plody, které na vřetenech vyrostou? Vyrostly by jen tak, z ničeho? Výkonnné listy jsou velice důležité, bez nich kvalitu neuděláte!

Tvarování je opravdu rovněž umělé podobně jako řez, ale výrazně méně důležité. Má smysl pro tvarované tvary, jako třeba palmety. U extensivních forem pěstování je to faktor nepodstatný, který se ale kupodivu neustále zdůrazňuje. Zdůraznuji že přestože rozpěrky nepoužívám nemám ze stromů vysoké sloupy, jak by si leckdo myslel. Koruny jsou rozevřené přesně tak jak mají být v závislosti od dané odrůdy...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika