Přesazování větších stromů



Stránky: 1,  2,  3   
host - 241.255 (?) 
18.2.2015 21:16, zobrazeno: 15326x

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné přesadit stromek slivoně s kmenem o průměru cca 12 cm. Pokud ano, jak velký bal je nutné odrýt? Je možné jej přesadit teď na konci února?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 18.2.2015 21:56

Možné to je, ale já bych to nedělal (ani koncem března, kdy je lepší termín). Radši bych zapěstoval na novém místě stromek nový a tento původní nechal růst ještě 3 roky, než se nový stromek dostane do plodnosti. Spolu s redukcí kořenů musíte redukovat i korunku, takže po přesazení stejně 2 roky žádná úroda nebude, nebo jen malá. A právě kvůli té redukci koruny je nejlepší termín pro přesazování shodný s časným termínem řezu peckovin.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 241.255 (?), 18.2.2015 22:03

Moc děkuju za reakci. Moc rád bych pův. stromek ponechal, jenže na jeho místě bude stát ještě letos kůlna. Vzhledem k tomu, že má výborné plody, klidně bych neplodící roky oželel. Pokud bych ho tím zachránil, na úrodu si rád počkám i nějaký ten rok. Takže myslíte ještě měsíc počkat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.239 (?), 19.2.2015 7:05

Ideální termín pro přesazení se nedá doporučit bez znalosti místních poměrů-jak už tady zaznělo několikrát. Nadm. výška, pozice konkr. stromu-původní a nové umíst.apod. V každém případě se operace lépe zdaří, bude-li provedena na samém začátku rašení, při nalévání pupenů. Bal co největší, řez koruny rozložte na dvakrát-před vykopáním nahrubo, po přesazení načisto, s následným, okamžitým a důkladným ošetřením všech ran štěp. voskem nebo str. balzámem. Novou výsadbovou jámu důkladně připravte-dbejte na prostorovou rezervu, zkypřete dno i boční stěny, máte-li spodní vodu hluboko, tak těsně před sázením jámu prolejte. Aretaci stromu na nov.stanovišti proveďte buď jedním kůlem -dřevěným nebo kovovou trubkou, nebo třemi kůly s límcem-podle možnosti, s ohledem na větrné podmínky. Snažte se dodržet původní světostranu.  Taky obalení kmene prvním rokem je plus-vhodným materiálem světlejší barvy. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 19.2.2015 7:44

Přesazení se nevylučuje vzájemně s zachováním namnožením. Co nejdříve odeberte rouby a začněte se schánět, jestli někdo nemá podnož a zkušenost s roubováním. Pokud neznáte někoho v sousedství, hledejte místní svaz ČZS a oni Vám někoho doporučí. Na jistotu je pak návštěva nejbližší produkční ovocné školky, kde Vám provedou namnožení jako individuální zakázku.

Odkud jste? (okres nebo PSČ).

PS. ono přesazování takto velkých stromů je trochu dřina a trochu náročné na techniku (bal bude mít nad 500 kg = 1/2 tuny) takže pokud bych nechtěl zachovat odrůdu, ale konkrétní strom, pak bych práci zadal profesionálům ze zahradnictví Munzar nebo ze zahradnictví Květ.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 157.100 (?), 19.2.2015 9:06

Ve shodě s p. Standou bych tak velkou slivoň taky nepřesazoval. Nemá to smysl. Je to skutečně pracné a nevyhnete se hlubokému řezu do staršího dřeva.  Vysazený strom dlouho nebude mít kořeny v takové kondici, aby hojným tokem mízy a živin vzniklé rány zahojil - a to i když je pečlivě zamažete balzámem. Peckovinám se obecně hojí rány hůř, po přesazení dvojnásob. Lze očekávat, že po pracném přesazení a pár letech živoření strom nakonec vykopete a nahradíte jiným. Rouby z malých přírůstků nepůjdou odebrat a ztratíte několik let, během kterých by nový stromek již začal plodit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 19.2.2015 9:17

Já bych tak úplně nesouhlasil, on takový starší přesaný strom mívá hned prvním rokem velké přírustky, zřejmě proto, že v tom tlustém kmeni a větvích má stromek uskladněno dost živin. Důležité je strom při přesazování hodně ořezat, nechat opravdu z hlavních větví jen tak tři čtyři pahýly a tenší větve odstranit všechny. Kdysi jsem tak nějak podobně velké švestky přesazoval a ujmuly se opravdu dobře. A vhodná doba? Jestli nemáte zamrzlou půdu, tak by se mohlo i začít.

Pokud bych se na to podíval tak nějak ekonomicky tak je to samozřejmě nesmysl, nový stromek se dá pořídit kolem stovky a pak je otázka jestli by ta dřina s vykopáváním stála za to. Na druhou stranu nepěstuji stromky ani tak kvůli nějakým výnosům, ale spíš proto abych si nějak ukrátil dlouhou chvíli...  No a to pak může být důvod k tomu přesazování.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 241.255 (?), 19.2.2015 10:25

Pane Ferdo Mravenče, děkuji za názor a za sdílení vlastní zkušenosti. Tohle jsem tak trochu chtěl slyšet. Nakonec, pokud se neujme, tak je jedno, zda bude vykopán ihned, nebo po určité námaze za několik let, ale za pokus to stojí. U nás je pod nulou zcela výjimečně, takže asi vezmu rýč a jdu na to :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 19.2.2015 13:51

Jojo no tak hurá na to, ať to má ten chudák co nejrychleji za sebou. Nejhorší varianta je odkrýt a poškodit kořeny a pak zjistit, že akci nemáte dostatečně připravenou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 19.2.2015 13:55

S chutí do toho, půl je hotovo.

Co chcete připravovat? Robota ukáže.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika