Přeroubování starší jabloně



Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 0.128 (?) 
21.11.2013 20:38, zobrazeno: 4465x

Příští jaro chci přeroubovat jednu starší jabloň - věk těžko odhadnu, ale minimálně 40 let mít bude. Jablka (odrůdu se mi do dnešního dne nepodařilo určit - viz. foto) jsou chuti průměrné, navinulejší a dosti brzo po sklizni moučnatí. Strom, i po letním řezu, plodí střídavě - ob rok, byl kdysi špatně zapěstován a rozložení kosterních větví není optimální. Plánuji přeroubování odrůdou Topaz a jednu větev bych rád odrůdou Otava. Tady bych se chtěl zeptat - zda-li nemáte zkušenost s touto kombinací odrůd resp. s jejich růstem - uvádí se, že Otava je málo vzrůstná, Topaz středně - kvůli růstové vyváženosti stromu. Chci to risknout a "natvrdo" přeroubovat poměrně silné kosterní větve, které mají průměr možná něco kolem 20 cm.

Prosím o jakékoliv vaše poznámky, postřehy, doporučení k tomuto kroku.

 







Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 21.11.2013 22:32

Odrůda, kterou přeroubováváte by měla mít, pokud možno silnější růst. Jednak aby výhony z podnože nepřerůstaly nad rouby, ale hlavně kvůli hojení řezných ran. Nevyváženost koruny je až druhotný problém. Zvolené odrůdy nejsou ideální. Otava roste slaběji, Topaz zase na vyšších tvarech často přináší menší plody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 22.11.2013 9:01

Růst jabloně je spíš střední (zhruba stejný s dospělým Kids Orange, o dost menší než Grávštýnské nebo Boskoopské). Původně jsem uvažoval o přeroubování odrůdou Sirius, která má bujný růst, ale byla by to další žlutá (podobná) odrůda na pozemku (Biogolden).

Bohužel takto jsem ke stromu přišel, bez možnosti ovlivnit řez, úpravu větví.

Jinak kůra a spodní části kosterních větví, ač to možná z fotografií nevyplývá, jsou v dobrém stavu, bez prasklin nebo rakovinných ran (to už bych ho skácel).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 21.11.2013 22:40

To co chcete přeroubovat již není v takové kondici, aby to mělo nějaký smysl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 212.186 (?), 21.11.2013 22:58

Napriek tomu, že staré drevo je v dosť biednom stave a kôra praská, u mladších konárov by som preštepenie risknul. Pokiaľ nemá Topaz problémy s rakovinou kôry, jeho plody sú vyrovnané, s typickou veľkosťou aj na bujnejších podložkách. Navrúbľoval som Topaz na Melodiu, ktorá je na podložke MM106. Je to najmohutnejší strom v záhradke, kmeň ako mužské stehno. Plody Melodie sú nadpriemerne veľké a Topaz ich máva každoročne väčšie ako na materskom strome. Ten odišiel na rakovinu a na jeho mieste je vysadená Enterprise. Topaz na Melodii rastie zdravo a dosť bujne. Starú jabloň teda odporúčam preštepiť Topazom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 22.11.2013 7:30

Přeroubovat starou jabloň je delikátní záležitost a musí se to umět. Zásada číslo jedna, že tlustou větev osázíme sice větším počtem roubů ale pokračovat později má jen jeden a výjimečně dva. Navíc tato má už hodně odumřelého pletiva do hloubky, protože nebyla správně na kroužek řezaná ale spíše "amputovaná" (pahýlky).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika