Odruda do nadmorske vysky 650 m



host - 176.29 (?) 
19.1.2015 12:50, zobrazeno: 6599x
Dobry den prosim o radu jakou odrudu do teto polohy. Zahrada je na slunnem mistě s dostatkem vlhkosti.Jde mi o odrudu ktera co nejdrive dozrava plody bych rad použil na pálení.Předem děkuji za rady.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 0.146 (?), 19.1.2015 13:29

Dobrý den,  z těch nejraněji dozrávajíccích u nás se tady na fóru chválí Katinka, ještě ranější je pak tuším Herman. S tou vhodností na pálení ale nevím, jelikož to sám neprovozuju -).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 19.1.2015 14:03

Záleží na konkrétní lokalitě. Jde-li o chráněný, přitom slunný jižní či jihozápadní svah, pak ani výška 650m nemusí být na závadu.  Pokud je to studená horská dolina, bude problém s jakoukoli švestkou. Katinka je asi dobrá volba, otužilá je i Wangheimova. Chladné polohy snesou Viktorie a Jubileum.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 19.1.2015 15:05

Katinka je vhodná na všechno jen né na pálení. Ona je sladká jen poměrem cukrů ke kyselinám, ale cukru má méně než třešně, meruňky, špendlíky,...

No, pro doslazovače možná dobrá volba, protože aromaticky na to má, ovonět i "prázdný líh z cukru".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 19.1.2015 15:44

Já bych poznamenal, že na pálení jsou vhodny skoro všechny "naše"švestkoviny, pokud ovšem taky nezapomenete na durancii (která vše vylepší),taky Zelená renglota, nebo Herman s Katinkou, japonské nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.18 (?), 19.1.2015 16:32

V 650m na jihozápadním svahu pěstuju a také sklízím bez problémů Viktorii, Stanley, Zelenou renklódu, také začínám sklízet Černošickou. Se současnou zkušeností nepochybuji, že i další odrůdy, nejspíš asi všechny, půjde dobře pěstovat. Oproti nadm. výšce 350-400m je zpravidla teplota jen o 3°-4°C nižší a doba kvetení se oproti nížině posouvá, v průměru bývá v 1.polovině května. Také sklizeň je pozdnější, zpravidla o 2 týdny. Intenzivní nálety mšic známé z nižších poloh se zde nekonají a také šarka zde nepůsobí takové škody.  Bez problémů sklízím místní druhy švestky domácí, poslední plody vydrží na stromech do poloviny října a tato odrůda je přirozeně asi nejvhodnější na kvas. Takže dřív, než začnete s konkrétními odrůdami, zkuste se poohlédnout v okolí, co kde a jak roste.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 19.1.2015 17:49

Katinka je vhodná na všechno jen né na pálení.

Já bych tak docela nesouhlasil. Jistěže cukernatost letních švestek není taková jako u pozdních odrůd. Ale výsledkem toho je jen nižší výtěžnost, nikoli pokles kvality. Předloni se na Katince urodily asi 2q plodů a tak první pálení bylo hlavně z nich (ještě Opál, Obilnaja, Herman, atd ale v nevýznamném množství). Ty pozdní -  Presenty, Durancie a Tophity úplně nedozrály, takže výtežnost slivovice byla stejná a aroma slabší.
    Pravdu má Walter, že v této výšce stojí za to zkusit pravou Domácí. Ve starší literatuře se dokonce psalo, že v těchto polohách se šarka vůbec nevyskytuje. Což asi není úplně pravda, ale škody bude páchat patrně menší. Každopádně bych nevynechal Wangheimovu, zato čačankám a topům bych se vyhnul.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 19.1.2015 18:26

V tom se shodneme, Katinka dodá aroma a nikoliv výtěžnost.

Nevýhodou Topů je, že potřebují pro tvorbu cukru vyšší efektivní teplotu. Odrůdy vhodné do vyšších poloh nemusí nutně zrát dříve, ale musí být schopné tvořit cukry při nižších teplotách. Tedy optimem je najít odrůdu, která v dané lokalitě dozraje do poloviny září, bude mít nejvyšší obsah cukrů a přitom plné aroma.

Dobré bude, jít se podívat po okolí a sledovat, jak co v sousedství zraje. Případně vzorky zkusit refraktometrem (protože sladká chuť ještě neznamená vysoký obsah cukru).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 19.1.2015 21:10

V tom se shodneme, Katinka dodá aroma a nikoliv výtěžnost.

...a přesně o to jde.Vyrobit aromatický koncentrát, a nikoli hektolitry slabě ovoněného lihu.Ono když se dodají i velmi sladké durancie, tak se ten lih vyrobí taky, ale durancie mívají navrch vzácný hořkomandlový tonůs, a aroma taky nechybí.Někdo duranciím nemůže přijít na chuť kvůli údajné hořkosti.

Ani notoričtí doslazovači nepřijdou zkrátka.Někdo přidává do kvasu cukr, jiný med.Vynechejte obě přísady, a použijte pro výrobu slivovice jednodruhové plody medových renglot... ať už Zelené rengloty, Alhanové,Wazonové, možná i Nancyské mir..Malvazinka nevím... prý je kyselá(možná jen slupka).Vždyť přeci plody Zelené rengloty, když se slunce podepíše, jsou tak sladké, že často raději sáhnu po kyselejší švestce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 213.119 (?), 19.1.2015 23:05

Pěkný příspěvek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika