Očkování za oknem na zkoušku



Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?)
19.4.2014 19:21

Forkertem lze očkovat silnou podnož očkem ze slabšího roubu poměrně snadno a po celý rok. Musí se vám však krýt aspoň část kambia na řezu. Někdy dávám i dvě očka do širokého řezu silné podnože. Takže se jedno očko kryje napravo a jedno nalevo. 

Očko po třech týdnech
Očko po třech týdnech
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 216.69 (?), 12.2.2014 12:00, zobrazeno: 5335x
Zkoušel jsem očkovat forkrtem uřezané výhony (rouby) jen tak na zkoušku jinými stromy jako myrobalán roub, očko - durancie, meruňka, myrobalán.Durancie roubík a očko merunka a myrob. Vypadá to pořád stejně ty očka navíc se to nějak blbě řeže ty řezy do kůry, rouby a i větvě co zdroj oček jsou nějaký takový suchý. Přitom předčsnej obrost z meruńky který ležel od začátku prosince volně pohozený pod stromy je živej a ve vodě už mají větévky malé zeleé pupeny.Durancie vložená do skleničky s vodou se nechce probrat a neraší, pupeny jsou už druhý týden pořád stejný, nic to nedělá v teple. Myrobalánek za dva dny po přenesení za vokno už pučel a pupeny se začaly zelenat.Je zde náká šance, že ty očka srostou a ve sklenici vody ta větévka poroste dál? Nebo chybí míza z živého stromku která to očko začne vyživovat a zacelí ranku. Můžu očkovat forketem i v době květu? Po stáhnutí první mízy? Nebo se musí očkovat zároveň v době roubování myslím peckoviny švestky, meřuňky. Knížky mám ale tam je vždy napsaný způsob techniky jak vyřezat a zasadit plus že se to dělá na jaře. A taky v knihách všude píšou jen kdy se odebírají vočka ale když je podnož 10-15 mm a roub na očko 6-8 mm tak i forkert nejde použít, nikdy to nesedí a na stejný průměr podnože a roubu zas nejde taky použít Poradil by někdo děkuji, čim víc čtu knihy a fora tím mám v informacích větší bordel.
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 17.4.2014 11:18

i větvě co zdroj oček jsou nějaký takový suchý. Přitom předčsnej obrost z meruńky který ležel od začátku prosince volně pohozený pod stromy je živej a ve vodě už mají větévky malé zeleé pupeny.Durancie vložená do skleničky s vodou se nechce probrat a neraší, pupeny jsou už druhý týden pořád stejný, nic to nedělá v teple...

Předčasný obrost meruňky nařezaný v prosinci ležel pod stromy do února pouze dva zimní měsíce-musí být ještě čerstvý.Nevím kdy jste nařezal rouby durancii, ani jak se rouby skladovaly.Upřesněte proč neraší vhodně nařezané rouby durancie?...a jakým způsobem byly skladovány?

... a ve sklenici vody ta větévka poroste dál? Nebo chybí míza z živého stromku která to očko začne vyživovat a zacelí ranku.....

No právě řeším něco obdobného, protože mě výhon durancie ponořený do vody v ledničce začal otevírat šupiny.Ve vodě ponořené (i v ledničce)skoro vždy naraší, později uschnou-nemají mízu.Proto když už jsou rouby v ledničce, nedávat do vody, raději ani moc nevlhčit.

Intuitívně bych řekl, že forkertem můžete očkovat i v květu meruňky.Myslím si, a možná mně to někteří vyvrátí, že forkertem lze očkovat skoro celoročně-pokud máte dobrý očkovací materiál ve vhodné fenofázi.

 ....ale když je podnož 10-15 mm a roub na očko 6-8 mm tak i forkert nejde použít, nikdy to nesedí a na stejný průměr podnože a roubu zas nejde taky použít Poradil by někdo děkuji.....

Pokud je podnož, a roub rozdílných rozměrů, a nejde použít Forkert, můžete použít očkování do T zářezu-raději v toku mízy, na jaře, v srpnu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 19.4.2014 19:21

Forkertem lze očkovat silnou podnož očkem ze slabšího roubu poměrně snadno a po celý rok. Musí se vám však krýt aspoň část kambia na řezu. Někdy dávám i dvě očka do širokého řezu silné podnože. Takže se jedno očko kryje napravo a jedno nalevo. 

Očko po třech týdnech
Očko po třech týdnech
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 19.4.2014 19:28

Děkuji, a jak to děláte s dřevem v očku.Vylupujete při Forkertu ten kousek dřeva až na terčík, nebo očkujete s ním?Jaká je ujímatelnost při obou způsobech?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 19.4.2014 19:54

Nikdy to u Forkerta nevylupuji a myslím že by to po většinu roku ani nešlo. Ujímatelnost u dobře zakořeněné podnože, dobré afinity a kvalitního roubu by měla být hlavně z jara téměř 100% (jádroviny a peckoviny). Samozřejmě, někdy vyříznete očko nebo podnož nepřesně nebo zbytečně moc hluboko a v tom případě je lepší dát na podnož očka dvě. Totéž platí pokud je roub příliš "probuzený"  nebo až narašený. Nedávno jsem např. sousedovi očkoval 15 mm třešeň 6 mm rouby višně se zelenými očky. Tak jsem tam dal raději 3. Některé dřeviny potřebují i správný tepelný režim (moruše, tomel, ořešák...), ale to je zase o něčem jiném, než o obyčejném očkování.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 19.4.2014 20:06

Zrovna dnes jsem očkoval slivoňovou podnož Forkertem očky durancie.Očka durancie už počaly otevírat šupiny.Chtěl jsem je původně uskladnit pro srpnové naočkování, ale v lednici počaly očka rašit, proto jsem operaci uspíšil.Nějaká nenarašená očka jsem naočkoval už koncem zimy.

Dnes jsem na podnož použil polovinu oček, kterým jsem dřívko na terčíku vyloupnul, a polovině oček jsem dřevo ponechal.Kambia se kryla.Tak jsem zvědavý.Nějaké slivoňové podnože mi zbyly z minulosti, po úhynu dvou stromků meruněk.Podnože byly přesazené,a rok zakořeněné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 153.9 (?), 20.4.2014 21:35

Dobrý večer, mohl byste prosím trochu rozvést tensprávný tepelný režim (tomel).Děkuji. JZ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika