Nejlepší slivoně na sušení



martinez - (7) - 16.63 (?) 
20.9.2013 18:14, zobrazeno: 9194x

Dobrý den,

máme velmi rádi sušené ovoce, obzvláště švestky. Chtěl bych vysadit nějaké odrůdy co se dobře hodí na sušení a jsou alespoň trochu odolné šarce. Samozřejmě nejlepší je domácí švestka ale šarka řádí a 3/4 plodů jsou znehodnocené. Prosím o vaše zkušenosti-když to bude třeba nějaký klon domácí odolnější a opadne 1/4 tak to by i šlo. Slyšl jsem o top taste a dalších, ale jak chutná sušená? Mělo by být přece jen méně kyselin, když se to pak zkoncentruje sušením. Zkusil jsem pokusně usušit pár třešnových myrobalánu, zasyrova to šlo ale sušené byly jak lučavka královská :>))

předem děkuji za rady

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 178.235 (?), 20.9.2013 19:04

"Zkusil jsem pokusně usušit pár třešňových myrobalánů..." Tak z této věty jsem trochu na rozpacích, zda šlo o třešně nebo o myrobalány.Ale : suším už mnoho let švestku Domácí a bez ohledu na šarku.Je bez konkurence a z nemoci obavy nemám.Sklízím ji na sušení voňavou a ve stádiu samovolného propadu právě teď.Cukernatost má 27 °Bx.Uchovávám ji sušenou ve sklenicích ve vakuu "zavařenou za sucha".Stejně tak uchovávám jádra ořechů.Usušit lze každé ovoce.Jde to, zkuste to.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 54.120 (?), 20.9.2013 20:53

Souhlasím s AB - zkoušel jsem sušit zatím asi jen 5 odrůd, ale vždy se vracím k Domácí (zřejmě nějaký rannější místní klon Domácí). Šarku má, ale stromy s tím dokáží zatím bez váraznějšího problému žít, opad také je, ale není to až tak drastické a ta aromatická chuť plodů spolu s mírnou nahořklostí je v sušeném stavu opravdu výborná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 20.9.2013 21:01

Valjevka bývá doporučována jako vhodná pro sušení, ale ještě jsem ji nesušil, protože u mě byla teprve první větší úroda, která se snědla za čerstva.Několik plodů ještě zbylo.Obecně vzato bych řekl, že pro sušení je vhodná většina švestek, zvláště ty, které jsou méně štavnaté, a s menší velikosti.Taky rozhoduje zda je při sušení možnost využití sušičky, nebo jiného výkonného prostředku.Na radiatoru se švestky usuší taky,ale pro tento způsob sušení se šťavnaté plody hodí méně.Letos mi asi nezbude mnoho švestek na sušení, protože je sním za čerstva.Naproti tomu jsem sušil plody Zelené rengloty, které jsou velmi šťavnaté.Trvalo to v sušičce déle, ale jde to.Možná bych taky pro sušení doporučil výborné plody Katinky.Strom bude taky více odolný šarce.Toptaste je dobrá pološvestka, odolná,ale v jejím případě bude vadit při vypeckování místy neodlučitelná pecka.Ucelená odpověď na Vaší otázku bude složitě obsáhlá, protože je mnoho odrůd peckovin vhodných pro sušení.

Taky si neumím přectavit třešňové myrobalány.Možná to budou ty, které vídáme na mezích a v remízcích.Ty jejích plody jsou menší velikosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 238.208 (?), 8.10.2013 13:42

Nevím s čím máte problém, Myrobalán třešňový je botanický název (Prunus cerasifera).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
zden1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 196.223 (?), 20.9.2013 21:12

Letos jsem poprvé zkoušel sušit Top taste a je výborná, z toho co mám určitě nejlepší. Má hodně vlákniny i cukru, usušením se mírně zvýrazní kyselinka ze slupky, což je zde ku prospěchu, protože v čerstvém stavu je až přeslazená. Docela chuťově zajímavá je i sušená ryngle Altánova, ale je třeba sušit opatrně, v sušičce někdy pouští šťávu. Naopak letos zklamala sušená Hanita i Stanley, které jsou čerstvé na jídlo příjemné, ale po usušení málo sladké.  Jinak suším bez pecek tak, že z boku polovinu švestky naříznu nožem a vytáhnu pecku. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
martinez - (7) - 16.63 (?), 21.9.2013 1:24

špatně jsem se vyjádřil s těmi myrobalány-jsou to ty malé žluté a červené co jsou na každé mezi. Nešly od pecky, tak to byla "chirurgie" opravdu jen na pokus jaké budou. Domací švestku máme, ale opravdu ty první plody jsou šarkou tak postižené, že to je jen slupka na pecce.Nedá se to srovnat s tou menšinou plodů, co zůstanou déle na stromě a nemají příznaky. Sušené jsou skvělé. Ale je jich fakt málo použitelných. Suším v Bielmaier sušicce. Noční proud nemáme, tak to není nejlevnější. Ale třeba u hrušek, které přicházejí na řadu když už je chladno se odpadní teplo ze sušičky využije i na "vytápění" domku, takže se zas spotřebuje míň plynu... Zkoušel jsem sušit ve skleníku na parapetu, ale i když svítilo slunce a bylo tam +35, tak po dvou dnech jsem to pokorně přerovnal do sušičky. Byly tak napůl. Loni jsem vysadil Hanitu, Hagantu a Katinku (teda doufám) Haganta měla jen jmenovku s načmáraným jménem). Všechny pěkně rostou. potěšilo mne že Katinka je sušená dobrá. Místo ještě je, tak přemýšlím o Toptaste. Ale bude to pak chtít zvětšit kapacitu-jedna náplnˇsušičky (5 plat) je cca 2,5 KG. Příštího roku se křížaly zatím nikdy "nedožily"

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 22.9.2013 13:51

Několik poznatků ze sušení švestek:
1. Sušit švestky s peckami je v domácích podmínkách mrhání energií, prostorem i časem sušení. Dobře vypeckované švestky se sušením zavřou, takže vypadají stejně.
2. Sušit ovoce na radiátorech, lze úspěšně v zimě, kdy topení jede  "na plné pecky". V době zrání švestek se jen přitápí, to nestačí. Výsledkem jsou vinné mušky, kvašení, plíseň. Nezbytná je sušička či trouba.
3. V létě lze sušit švestky na slunci - zkusil jsem v solární sušičce, ale při nejistém počasí je velké riziko přeskládání do elektrické. Sušit v průvanu či na půdě jako bylinky a houby nelze.
4. Žádná odrůda se ve vhodnosti k sušení nevyrovná Domácí švestce, některé se jí mohou přiblížit.
5. Nejlepší sušičky na trhu jsou Bielmeier a Ezidri, na levných sušičkách lze sušit taky úspěšně, akorát nelze současně sušit např. houby.
6. Vhodnost odrůdy k sušení lze orientačně odhadnout podle chování v knedlících, buchtách, koláčích. Nevhodné jsou sorty, které se v knedlících rozbřednou, vytékají z pečiva nebo se zvýrazní kyselá chuť slupky.
7. Na rozdíl od přípravy povidel a kvasu nejsou úplně vhodné přezralé plody.
8. Osvědčily se mi: z letních Katinka (bezkonkurenčně), ze střednězrajících Wangheimova, z pozdních Gabrovská, Tulu gras i odsuzovaná Stanley (samozřejmě jsem nezkusil všechny)
9. Zcela nevhodné jsou plodové myrobalány a Durancie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 163.223 (?), 22.9.2013 15:57

V čase upršaného záveru leta je skutočne najlepší spôsob sušenia ten elektrický. Investícia do energie je bohužiaľ nevyhnutná. Doteraz sme okrem sliviek sušili rajčiny, ktoré po krátkodobom namáčaní v zmesi byliniek a vinného octa išli do pohárov zaliate olivovým olejom. Keďže u nás začínajú húfne rásť v okolitých lesoch hríby, vystriedajú slivky a rajčiny v sušičke na plátky nakrájané dubáky a poddubáky (hríby borové). Prvá naša sušička bola zn.Zelmer, teraz máme Gallet, ktorá ženie vrelý vzduch opačne- zvrcha nadol. Myslím, že u tak jednoduchého princípu "elektrického fénu", ktorý sa skladá iba z ventilátorčeka a výhrevnej špirálky či keramického telieska, kvalitu výrobku samotná Značka výrazne neovplyvní. Čo by sme mali sledovať, je dostatočný výkon- výhodná je dvojstupňová regulácia a možnosť dokúpiť plastové vložky a vyskladať viac poschodí.Tým sa aj v rámci 1 suš. cyklu ušetrí energia. Sušenie celých odkôstkovaných sliviek vyžadovalo zhruba dvojnásobný čas oproti nakrájaným rajčinám. Nechať bežať sušičku cez noc v čase spánku neodporúčam. Hrozí prehriatie, event. vznietenie plastu, aj keď tarifa nočného prúdu je výhodná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika