Nedostatocne opelenie?



Stránky: 1,  2   
riso77 - (22) - 125.13 (?) 
30.5.2013 10:08, zobrazeno: 14798x

Zdravim,

Chcem sa spytat, ci niekto nemate podobny problem. Slivka (asi 7 r. stara - odrodu bohuzial nepoznam, ale rodi zaciatkom septembra) mi kazdym rokom krasne zakvitne, spravim postrek proti piliarke, ktory je ucinny.  Ako vidno z obrazku na jednu normalne sa vyvijajucu slivku pripadne odhadom 100 zakrpatenych, ktore neskor odpadnu. Stava sa mi to na tomto konkretnom strome kazdy rok. Slivka co mam vedla je uplne obsypana spravne sa vyvijajucimi plodmi. Na obrazku sice nevidno pomer 1:100, lebo je to len jeden zaber, ale v skutocnosti su konare obsypane len tymi malickymi cca 0,5 cm plodmi, ktore aj tak odpadnu. Minuly rok som to pripisoval suchu, tento rok je vlhka dost. Jedine, co ma napada je nespravne opelenie? Ako vyzera zle opeleny kvet? Ak je kvet zle opeleny, vyvinie sa vobec plod do takeho stadia ako su tie male slivky? Moze to byt zlou vyzivou stromu, ked o 4 m vedla slivka je poriadne zarodena? Moze to byt este "nedospelost stromu". Budem velmi vdacny za vase rady.

Richard

Nedostatocne opelena slivka ?
Nedostatocne opelena slivka ?
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 219.2 (?), 30.5.2013 12:29

Mám stejný problém u Althanovy Renklody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
riso77 - (22) - 125.11 (?), 30.5.2013 13:58

Teraz ma napadlo (cisto teoreticky), kedze moja slivka dozrieva zaciatkom septembra / zari mohla by to byt cacanska najbolja, ktora je cudzoopeliva. Vas strom je Althanova rynglota, ktora je tiez cudzoopeliva. No a na webe som nasiel toto :

"Vyskytuje sa aj morfologicky podmienená sterilita (´Tuleu Gras´) i fyziologicky podmienená sterilita. Slivky je vždy vhodné kombinovať s vhodnými opeľovačmi kvitnúcimi v zhodnom termíne. Opelenie včelami je potrebné pri samoopelivých odrodách 2-3 včelstvá na 1 ha, pri cudzoopelivých odrodách (3-4 včelstvá na 1 ha)."

A tento rok som u mna videl poletovat len malo vciel. Takze zeby to bolo tym?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 30.5.2013 18:44

Takže si to shrňme. Ústředním motivem těchto příspěvků je, že většina slivoní mimořádně bohatě kvetla a násada plodů je poměrně malá. Čím to může být?
1. Nedostatek opylovačů - včel. To bych vyloučil. Jabloním kvetoucím po slivoních se opylily snad všechny květy bez problémů. A včel nijak nepřibylo. Je optázkou, jestli se o ntýden později nezvýšila aktivita jiných druhů hmyzu.
2. Nedostatek opylovačů - vhodných odrůd. Při současné záplavě odrůd na každé zahradě je to značně nepravděpodobné.
3. Špatné počasí v době kvetení. To nelze vyloučit. Zvlhnmutí pylu a jeho špatná klíčivost může být příčinou. Jak ale vysvětlit výrazné rozdíly v násadě dvou současně kvetoucích odrůd na jednom stromě? Možná rozdílnou odolnost vůči zvlhnutí pylu?
4- Nedostatek některého z biogenních nebo stopových prvků. To lze asi taky vyloučit.  Pěstitelé dnes hnojení nezanedbávají, navíc je tu opět argument s více odrůdami na jednom stromě a jejich různá násada.
5. Napadení pilatkou. To lze vyloučit ze stejného důvodu. najo to nedostatečné pohnojení.
6. Snížená plodnost jako jeden z projevů infekce virovou šarkou. Může se týkat citlivých i jinak tolerantních odrůd. Této možné příčiny se obávám, už proto, že je neřešitelná. U mě tomu napovídá i fakt, že Jojo má násadu vysokou, naopak menší násada je u jindy plodných odrůd s nižší mírou tolerance (Wangheimova, Gabrovská, Valjevka, Č. rodna). Jsou to ale jen dohady.

Ještě jedna úvaha. V literatuře se píše, že vyjma větrosnubných ořechů a lísek i samosprašné ovocné druhy vyžadují k opylení hmyz. Když se ale podívám do některých květů, vidím, že tyčinky jsou pestíkům natolik blízko, že je prakticky nemožné, aby   se lepkavé blizny nekontaminovaly jejich pylem. A co se týče cizosprašných druhů - když vidím, jak byl veškerý zahradní nábytek opakovaně žlutě zaprášený, nechce se mi věřit, že by se létající pyl vyhnul květům sousedních stromů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 233.143 (?), 30.5.2013 22:23

Mozno bude len predsa nieco pravdy na tom, ze je to vcelami. Nasiel som tuto vetu : "Samoopelivé odrody sú istejšie v úrodách, lebo opelenie môže nastať i pri nedostatku opeľovačov v čase kvitnutia."

Zdroj: Stape Vajda s. r. o.

U mna bolo v case kvitnutia sliviek zle pocasie. Dlho som aj preto cakal na postrek proti piliarke. Nakoniec som spravil postrek a vzapati zacalo prsat. Na bielych lepovych dostickach som nenasiel ani jednu vcelu a to som ich mal vyvesene od zaciatku kvitnutia. To by teoreticky mohlo vysvetlit aj rozne nasady dvoch rozdielnych odrod na jednom strome. Pripominam, ze pri cudzoopelivych odrodach su odporucane 3-4 vcelstva na hektar.

A este stoji za precitanie Opeľovanie a včelia pastva, konkretne odsek: Prispôsobenie rastlín opeľovaniu hmyzom

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 30.5.2013 22:54

Informace v článcích jsou nepochybně pravdivé - platí již přes 50 let. Jejich autoři ale nikdy v životě nezažili stav, kdy včely jednoduše nejsou, tak museli teoretizovat.
. Věta:
Dostatočným zavčelením sadov sa zvyšujú úrody o viac ako 50%...mi vyzní ne zcela přesvědčivě v letošním roce, kdy v okruhu 5 km není ani jedno včelstvo (všechna byla spálena kvůli moru včelího plodu) a třeba meruňky mají víc plodů než budou moci ve zralosti unést.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
riso77 - (22) - 233.143 (?), 30.5.2013 23:33

V tom je prave ten vtip, ze u mna tie vcely takisto nie su a vedlajsia slivka, ktora je pravdepodobne Lepotica (samoopeliva) a Nancyska (samoopeliva) su obsypane dobre sa vyvijajucimi plodmi. Z toho mi vyplyva, kedze neboli opelene hmyzom musia byt samoprasne (pelove zrnko prenesene vetrom na bliznu piestika). A otazka potom stoji asi tak, ci je vobec vcela potrebna na opelovanie samoopelivych odrod alebo aspon do akej miery potrebna. Marhule su ako citam vacsinou samoopelive (teda neviem ake pestujete odrody). Kazdopadne dakujem za diskusiu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 213.119 (?), 30.5.2013 23:38

Myslím si, že věta    Dostatočným zavčelením sadov sa zvyšujú úrody o viac ako 50%... platí pro sady. Ale zahrádkářských kolonií a starých zahrad kde je velká biodiversita se to netýká. Tam si příroda zaradí.  5 hektarů sadů ve třech odrůdách proti pěti hektarům všeho možného (udržovaného nebo ne) je rozdíl.

Jarin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
riso77 - (22) - 233.143 (?), 31.5.2013 0:17

nasiel som tu jednu odbornu pracu na temu zvysenia urody nasadenim vciel

tabulka 1: pomery bez pristupu vciel ku slivkam

tabulka 2: pomery pri pristupe vciel na slivky

su to vsetko samoopelive odrody, ale tym, ze dochadza k opeleniu aj bez pristupu vciel sa mi potvrdzuje fakt, ze samoopelive odrody na to aby zarodili vcely nepotrebuju. Pristupom vciel sa uroda vsak o nieco zvysuje ako je to vidno v tabulke 2.

A prave preto autori prace nevybrali cudzoopelive odrody pretoze by pri prvom merani (bez pristupu vciel) nemali ani jeden plod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PavelO - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 76.46 (?), 31.5.2013 8:31

Pánové jsem sadař amatér a ještě k tomu "cucák" zahtradu jsem koupil před 10 lety, 5 let jsem se o ni moc nestaral, pak jsem začal ovoce jednou bylo a jednou nebylo. Před 3 roky si dal ke mě na zahradu Kamarád včely. Není to moc, ale 8 včelstev a tvrdil uvidíš jakou budeš mít úrodu. Úroda byla loni i předloni, ale úplně normální jako každý rok a letos ejhle švestky co jsou trochu nahoře ve svahu nemají nic třešně sem tam třešeň, višně skoro nic. Je pravda že mám zahrádku v Brně v zahrádkářské kolonii a tam se včely rozletí jak nic. Dovolím si tvrdit že vliv včel na opylení je stejný jako počasí jednou je větší a jednou je takřka nulový.

S pozdravem PavelO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika