Lützelsachsenská



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 165.45 (?) 
24.2.2013 11:45, zobrazeno: 5297x

V honbě za stále ranějšími odrůdami švestek opět připomínám tuto starou německou pravou švestku, zrající v druhé polovině července. Přes všechny pěstitelské nectnosti, stále doufám, že se mi konečně podaří vyfotit u velkopěstitele obsypané větve této odrůdy sklánějící se až k zemi a to v období kolem 20 července. Právě to může být velkým lákadlem pro ty, kteří mohou už v tomto období směle zvolati: „Držím v ruce první zralé pravé švestky“.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.2 (?), 8.3.2013 21:52

Měli jsme jí na zahradě, byla první, okolo začátku srpna. Dobrá, už i proto, že nic ranějšího nebylo (jen nějaké první kyselé myrobalány na mezích). Nebyla velká, slušná na jídlo. do knedlíků. Mám dojem, že vůbec nečervavěla. Po ní byla Velká zelená, Ontario, Altánka, Wangenheimova a až pak zase konečně švestka - uvnitř zlatá až oranžová (to Lützelsachsenská nebyla) a sladká. Tehdy nebyly ještě čačanské a Stanley jsem neznal. Nemám srovnání se současností, všechny stromy šly pryč, nakonec mám jen Ontario s několika rouby Nancyské a Královnu Viktorii, ale jestli ještě někde je, myslím, že s ní budou lidé spokojení. Vídal jsem blízko nás jeden menší strom, plodil každý rok, nenarostly na něm nikdy žádné slušné rouby. A pak se tam přistěhoval někdo jiný a strom šel na uzení.      

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 15.7.2014 18:16

Pro pana R.F. ze sídliště v Jaroměři z vlákna co je to za švestku?. Toto je můj oblíbený typ na červencovou švestku. Ovšem Lützelsachsenská není moc velká. A co potom ta Černošická? Ale tam bude velikost podobná, jako u této staré německé odrůdy. Ale vzhledově by Černošická odpovídala více. Ovšem zase zraje později, takže bych pochyboval, že by byla v Jaroměři už zralá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 15.7.2014 21:41

Černošická to není. Ne proto, že by v tuto dobu nebyla zralá, to asi v Jaroměři ano, ale Černošická se dá se dobře poznat podte typického zúžení při stopce - vypadá trochu jak menší Valjevka, ale hlavně podle drobounké, skoro "třešňové" pecky. Lützelsachsenskou jsem už dlouho neviděl, ale co si pamatuju, tak plody i letorosty se víc podobaly Domácí. Tohle je typická pološvestka - včetně toho neolistěného kvetení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 48.251 (?), 15.7.2014 22:09
Jestli je to černošická? to nedokážu posoudit ale zřejmě ne, proto jsem se ptal vás odborníků, aby nezůstala bezejmenná. Pokud to pro vás není daleko, tak přijedte a třeba na místě se vám jí podaří určit. R.F
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika