Letní řez u nově vysazených slivoní



Stránky: 1,  2   
host - 13.174 (?) 
7.6.2007 21:20, zobrazeno: 17040x
Od podzimku mám nové stromky slivoní. Na všech se vytvořily letos výhony asi 20cm dlouhé. Muže se provést letní řez, nebo stromek potřebuje dobře zakořenit a tento rok raději řez neprovádět. Většina výhonu roste uvnitř.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 7.6.2007 21:28
20 cm není přehnaně mnoho, aby to vyžadovalo letní řez. Konkurenční a dovnitř směřující výhony je možné odstranit nebo zaštípnout, ale za nezbytné to v prvním roce nepovažuju.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 73.233 (?), 12.6.2007 9:40
Dobrý den, mám několik víceletých slivoní, na jaře jsem je ostříhal do požadovaného tvaru. Ted jsou opet dost zahustene, muzu je ostrihat nebo je lepsi pockat do podzimu a zredukovat ty vyhony najednou? Ted jsou ty vyhony tak 20-30 cm. Diky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 12.6.2007 9:43
Určitě bych výhony nelikvidoval na podzim. Řezem v tuto dobu se rány lépe hojí a můžete taky ovlivnit růst a násadu u ponechaných výhonů.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mojmír - (14), 12.6.2007 13:40

Prosím o radu. Na dvouletých stromech slivoní mám letorosty 80 až 100 cm dlouhé. Jaký řez a kdy mám u těchto stromků provést. Prořezávání výhonků do koruny samozřejmě provádím.

Děkuji za odbornou radu M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 13.6.2007 9:51
Podle mě nejlépe žádný. Stromy jsou zřejmě až příliš dobře pohnojené, většinou  samy růst zpomalí. Je možné výhony vyhnout do šikmé polohy a urychlit tak zapěstování koruny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 207.24 (?), 13.6.2007 13:19
Vážený pane. Právě je čas na řez, kterým můžete velmi významně ovlivnit budoucí tvar a plodnost stromku. Všechny letošní výhony zakraťte asi o čtvrtinu zcela bez problémů. Další řez můžete udělat v srpnu a budete mít solidní základ do budoucna. Po červenci, pokud přihnojujete už nedávejte do půdy žádný dusík. Dřevo by mělo pořádně vyzrát. Pokud provedete to co jsem Vám popsal, je pravděpodobné, že další řez, který já vykonávám zásadně v době květu, se omezí na pouhé odstranění zahušťujících výhonů, čili těch, které rostou víceméně dovnitř koruny. U peckovin, ale platí to všeobecně vůbec v ovocnařině, je dobré mít vzdušné koruny. Pohodu Vám přeje Stanislaw:-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mojmír - (14), 13.6.2007 18:46
Pane Stanislave, srdečně děkuji za radu. Mojmír
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10093) - 70.240 (?), 28.7.2014 21:28

Nejedná se ve všech případech o nově vysazené slivoně, ale chtěl bych se vrátit k názoru hradeckého Standy, nevím přesně z kterého vlákna, kde psal o zbytečnosti "letního" řezu slivoní? Mě se spíše jedná o výchovný řez větve, ať už na mladém stromku, či zpětný řez pro budoucí zesílení slabé větve. Standa z Hradce psal, že díky slabšímu přírůstku na v červnu seříznuté větvi, stejně v dalším roce dojde ke zkrácení větve pod slabým přírůstkem, narostlým od června. Proto takový řez nemá smysl. Mohl by se k tomu ještě někdo vyjádřit? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 28.7.2014 21:51

Nevím, jestli tomu dobře rozumím. Neřežu paušálně, spíš podle toho, jak stromek roste. Nicméně obecně, po výsadbě používám obvykle jen výchovný řez. U jádrovin v předjaří, u peckovin by se asi měl dělat v květu, ale já jednoleté výhony, chci-li podpořit růst, řežu taky před rašením. Stromkům to evidentně nevadí a já je nechci brzdit v růstu. Ve své poloze a půdě nemám problémy s metrovými přírůstky. Během, vegetace odstraňuju jen konkurenční výhony a výmladky myrobalánu od kořenů (jiné podnože pod slivoně používám jen výjimečně). Když slivoně začnou plodit, připojuji průklest, probírku řezem, výjimečně letní zakrácení, když (náhodou) nějaké výhony rostou příliš. Tyto stromky už neřežu v předjaří nýbrž v květu a později   (průklest do staršího dřeva výhradně).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika