Letní řez švestek



host - 245.216 (?) 
17.6.2013 7:42, zobrazeno: 21636x

Dobrý den! Používáte letní řez pro tvarování (výchovný řez) mladých stromků švestek? Mohu pro rozvětvení letošních letoroztů je teď v červnu zakrátit z 70 cm na 30- 50 cm? Nechci mít ze stromů dlouhé košťata, kde na konci metrových letorostů budu mít 5 cm rozvětvení. Děkuji, Tom.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 17.6.2013 9:25

Jistě můžete. Je to analogie Šittova řezu meruněk. Na letorostech vyrazí předčasný obrost pomocí něhož můžete korunku dotvarovat. Jestli tento řez nějak ovlivní násadu květních pupenů na příští rok, to nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 17.6.2013 10:35
Ono záleží ina tom co chcete, jestli dokonale tvarovaný stromek nebo maximální úrodu. Pokud tu úrodu, tak bych nic neřezal.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 17.6.2013 10:45

Já bych se klonil k tomu,a taky to důsledně dělám, aby se řez švestek prováděl na jaře-průklest starším dřevem a zastříhavání, i v podletí u mladých stromků zastřiháváním mladých letorostů v potřebné délce -podle bujnosti, hlavně u těch, které ještě nerodí, protože pak ženou raketově vzhůru, a v pozdějších létech vyholují spodní partie na kterých už plodonosný obrost vzniká těžko jak nám to předvádí stromky u pana Ronyho.

Je přece nesmysl čekat maximální úrodu u mladých slabších jedinců,kteří ještě neprošli řádným nabíraním kosterního základu-hlavně ve spodních partií.

Pak se není čemu divit,a mě to nevadí,že mi Katinka na myrobalánu ukázala prvních patnáct plodů až po pěti letech,a někomu začala rodit na myrobalánu už za rok,nebo za dva.Ale zato mám nyní vytvořený zdravý,plodný strom s dobře situovaným kosterním základem,který už nepotřebuje radikální zásahy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 245.216 (?), 17.6.2013 12:10

Děkuji za reakce! I já preferuji v prvních pár letech po výsadbě tvarování stromků nad úrodou. Pěstuji všechny stromky na vysších čtvrtkmenech, místa mám zatím dost. Slabá úroda v prvních letech se mi později několikrát vrátí. S pozdravem, Tom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 17.6.2013 23:37

No, já ten letní řez u všech peckovin důsledně dělám. Zejména červencové zakrácení letorostů pro dobré vyzrání dřeva.  Na konci léta je pak zastřihnu na téměř konečnou délku. Na jaře, v době květu, potom dělám opravný řez, konečné zakrácení letorostů. Ne všechny ponechané květní pupeny totiž vyraší.
V té době si také označím některé kosterní větve, které je třeba sesadit, či úplně odstranit. To pak udělám po sklizni (mimo pozdních odrůd švestek). Jde vesměs o štíhlá vřetena, u broskvoní pak dutá koruna, příp. U-tvar.
Stromky se tím ale vysilují, proto dbám i o výživu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 230.32 (?), 18.6.2013 23:35

"Mohu pro rozvětvení letošních letoroztů je teď v červnu zakrátit z 70 cm na 30- 50 cm?"

Podľa popisu pána Toma pôjde pravdepodobne o nedávno vysadené slivky, ktoré je prirodzene potrebné počas rastu tvarovať, nielen zastrihnutím po výsadbe. Mokrý máj navodil bohaté prírastky. Tiež som už musel na vysadených slivečkách zakrátiť dlhé zelené kostrové "pruty". Nie však zo 70 cm na 30 cm, ale iba o štvrtinu. Pri razantnejším zostrihu totiž hrozí, že sa p.Tomovi zobudia aj bazálne púčiky a budúce kostrové konáre nadmerne zahustia na úkor osového dreva. Takisto záleží, aký tvar koruny mieni p.Tom zapestovať. Zakrátením hore podporíte rast korunky dole. Pokiaľ ostalo v spodnej partii zopár prvých plodíkov, neodstraňoval by som ich- podobne ako v nedávnej diskúsii v sekcii Broskvoně. Ich dozretie- pri adekvátnej úrovni výživy- nemôže výrazne ovplyvniť vývin kostrových konárov mladej korunky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 245.216 (?), 20.6.2013 11:00

Děkuji za příspěvky. Máte pravdu p. Paĺo. Jedná se 2 - 5 leté stromky, které ještě nemají rovnoměrné rozvětvení spodního patra. Údaj o zkrácení letorostů berte z rezervou, protože to vždy vyplývá ze situace. Dotazem o letním řezu švestek jsem se chtěl ujistit. zda je vhodnější letní řez v červnu (10., 20. nebo na konci června) nebo v letních měsících. A nebo je to jedno, jen aby dozrály letošní přírůstky před zimou. S pozdravem, Tom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 20.6.2013 16:13

Úplně jedno to není. Čím dřív letorosty zakrátíte, tím větší je pravděpodobnost vyrašení opředčasného obrostu. Řežete-li pouze proto, aby dozrály letošní přírůstky, pak je předčasný obrost nevítaný. Řez v průběhu června má za následek vyrašení tohoto obrostu celkem spolehlivě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika