Katinka - termín dozrievania



Stránky: 1,  2   
host - 239.141 (?) 
12.8.2013 12:07, zobrazeno: 10821x

Mám slivku Katinku ktorá prvý krát zarodila. Podľa niektorých zdrojov má dozrievať už od 7. mesiaca. Teraz je už 12.8. a plody sú stále zelené a tvrdé (na niektorých miestach začínajú trošku fialovieť - fotku prikladám). Odhadujem že začne dozrievať najskôr koncom 8. mesiaca alebo začiatkom 9. mesiaca.

Nejde mi do hlavy, že už aj Čačanská Lepotica ktorú tiež mám už začala dozrievať a dá sa jesť. Podľa všetkých zdrojov by mala Katinka dozrievať ešte pred Čačanskou Lepoticou.

Začínam mať podozrenie, že mi predali nejakú inú odrodu. Kedy dozrieva Katinka vám?

slivka Katinka, nezrelá 11.8.2013
slivka Katinka, nezrelá 11.8.2013
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 12.8.2013 13:13

Dnes ráno, když jsem šel od Katinky mě napadla podobná myšlenka.Plody jsou sice už nějaký den k jídlu, ale jsou stále ještě kyselé.Dužina není v optimální zralosti, je zeleně žlutá, a poměrně tuhá.Každé ráno sice najdu pod stromem asi šest plodů u kterých už žlutou barvu dužiny nacházím, a lze říci, že si na nich pochutnám, ale stále to ještě není ono, a považte-máme už skoro polovinu srpna!!!Většina plodů při snaze utrhnout klade aktívní úporný vzdor... je třeba vyvinout nějakou sílu k odtržení plodu.Stopka zůstane většinou na stromu viset.Jsou sice modré, ale mají tuhou dužinu.Jsem taky z toho nešťastný, protože jsem nucen konzumovat kyselé plody, které svou modří lákají k jídlu... bohužel už to trvá dlouho.U Katinky nejsem zvyklý povýšeneckých manýrů některých německých švestek.

Celé toto martýrium způsobil letošní vlhký, studéný průběh jara, a začátek léta.Ani na okamžik nepochybuju, že mám pravou Katinku, a podle tvaru plodů, a listí na Vašem snímku bych to typovat taky na Katinku.U mě je Katinka v 420mnm, možná hospodaříte o něco výše.Lepotici už nemám, a hned tak ani nebudu mít.Podívejte se na moje poslední snímky ve vlákně Čačanská rodná, Katinka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 230.213 (?), 12.8.2013 16:34

Že by Vám predali inú odrodu, nie je vylúčené. Stáva sa to, aj keď to nebýva pravidlom. Skôr tipujem preplodenie a drsnejšiu polohu ako 2 príčiny oneskoreného dozrievania Vašej Katinky. Na Záhorí mi Katinka dozrievala o 2 týždne neskôr ako Liborovi v Bratislave. Vplyv mikroklimatických podmienok je neuveriteľne silný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 5.130 (?), 12.8.2013 17:53

Skoda ze nevieme polohu... Na Poprad by to zrenie Katinky nebolo mozno este neskoro, na zapadnu cast uz ano - Katinku mam tu uz min. 3 tyzdne zjedenu. Predajcovia su rozni, i moj Herman rodi Opaly laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 12.8.2013 20:32

Mám stále většinu plodů Katinky na stromě, a neuváženě trhat nezralé plody mi příjde jako hřích... překročení jedenáctého Božího přikázaní.Víte, u mě je to tak, že jsem zvyklý si pochutnat jen na přezrálých plodech švestek, protože ty mají v sobě ještě dost kyselin na to, aby v konečném stádiu přezrání plodů všechny ty cukry nezabily osobité aroma odrůdy.Neplatí u rengloty, protože ta při přezrání už nemá kyseliny žádné(alespoň je tam necítím),ale je hodně sladká, a aroma odrůdy mizí do stracena.V případě rengloty si pochutnám na né zcela zralých plodech.Možná si na mě někdo vzpomenete, až budete ochutnávat nějaké rengloty.Je to samý cukr.U švestek jednoznačně upřednostnuji přezrálou hniličkovitou konzistenci dužiny.Pak to je teprve ta pravá degustační symfonie.

Docela mě překvapily nezrálé plody Katinky hosta - xxx.xxx.239.141.Jsem zvědavý na jeho podmínky pěstování Katinky.Bude to asi podstatně výše.Pane Libore taky jsem se dneska dozvěděl, že moje Lemeda asi není Lemeda, jelikož by měla být podle pomologií už snězena.Ta moje stále visí na stroměfrown.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.2 (?), 12.8.2013 21:01


Vzpomínám, vzpomínám. Proti gustu žádnej. Ochutnávám první spadlé plody Althanovy letos prvně plodící. Chutnají podle očekávání, kyselé, s trpkou slupkou, bez aroma. Ale je možné, že někdo má takovou chuť rád.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 13.8.2013 12:32

Althánová je v podstatě Zelená renglota, která je u nás stále zelená, i když sousedovi, který jí má na větším slunci už žluknou plody.Nechce se mi věřit pane PP, že u Vás o sto metrů výše padají v tuto dobu zralé plody... možná tak nedozralé, červivé, u kterých je zralost zežloutnutím uspíšena.Zralé plody chutnají jinak pane.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 14.199 (?), 13.8.2013 12:41

To doufám. Ale červené jsou skoro všechny, snad ne červivé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 148.26 (?), 13.8.2013 14:21

Vzhladom na vasu polohu je to nejako skoro, u nas co ju maju ludia. tak nikomu este len nezacina cervenat (mne takisto nie), a to hospodarime o cca 100mnm nizsie.indecision P.Z.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 13.8.2013 14:31

Nemůže to být Malvazinka? Althanky jsou ve zralosti modré (a sladké), Malvazinky i přezrálé červenofialové a s kyselinou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika