Jubileum



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?) 
14.8.2013 19:56, zobrazeno: 21090x

Určitě je předčasné křičet "hurá", jak to mám ve zvyku, hlavně proto, že na stromku odrůdy s názvem Jubileum (Giant x Jakima), byly jakési projevy šárky, ale byl jsem překvapen předčasně vybarvujícím plodem (snad právě díky šarce), který byl už částečně měkký. Nedalo mně to a utrhl jsem ho. Byl napůl zralý, vysoce šťavnatý, s chutí něco mezi renglódou a švestkou, s jemnou zvláštní příchutí. Vzpomněl jsem si na zvláštní chuť jablka Beforest, o kterém se zde psalo, ale já jsem ho samozřejmě nechutnal, jen se mi spojil ten popis zvláštní chuti. Plody jsou větší, žlutavým zbarvením připomínající renglódu, ale jsou více podlouhlé. Vyznačují se právě vysokou šťavnatostí a velmi příjemnou chutí. Tak pokud by šárka zůstala takto "milá", tak bych se na ní určitě nezlobil. Nic ale není definitivní.
 

Jubileum (14.8. 2013)
Jubileum (14.8. 2013)
Jubileum (14.8. 2013)
Jubileum (14.8. 2013)
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 24.8.2013 8:32

Další zralý plod této odrůdy měl chuť renglódovou, pouze ale fádně sladkou, bez příchuti.

Jubileum (22.8. 2013)
Jubileum (22.8. 2013)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 184.146 (?), 1.9.2013 11:38

Plody slivoně Jubileum dozrály. Barevně jsou zajímavé, ale jinak to není můj "šálek kávy". Chuť je medově sladká, slabě aromatická. V porovnání s Althanovou renglódou jsou však sladší i aromatičtější, takže jako její náhrada do vyšších poloh, by se z tohoto hlediska jistě dala použít. Jak je možné si všimnout na některých fotkách rozloupnutých plodů, tak dužnina je silně šťavnatá. Pravděpodobná doba zralosti je těsně před Hanitou.

Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
vlevo Althanova, vpravo Jubileum
vlevo Althanova, vpravo Jubileum
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Jubileum (30.8. 2013)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 1.9.2013 11:49

Já do odrůdy vkládám docela naděje. Přijde mi podobná slívě Vikltorii (i tvarem listů a barvou výhonů), je o něco ranější. Viktorii jsem si přivezl ze Zlatých Hor u Jeseníku, kde pravidelně plodila chutné sladké ovoce, zatímco většina pološvestek zklamala. Bude-li Jubileum podobně nenáročná, vidím ji do horších poloh jako přínos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 20.12.2013 15:35

Za překvapení roku by se dala označit i pološvestka Jubileum, pokud se ovšem smíříte s tím, že má chuť spíše renglódovou, než švestkovou. Protože je zřejmě vyšlechtěna z asijských odrůd, tak by se buď dalo říci, že je to chuť renglódová se se slabě specifickou příchutí, nebo je možné tuto chuť označit jen jako "sladce nijakou". Zřejmě se jedná o jakýsi chuťový rukopis asijských slivoní. Kdybych si na tuto netypickou chuť zvykl, mohla by být vítanou změnou v sortimentu klasicky švestkových chutí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 21.12.2013 23:26

Bluma Angeleno však bohužiaľ chutná nie je.

No nevím, jak ten můj předchozí příspěvek vyzněl. Pokud bych porovnal moje Jubileum s kupovaným Angelenem, tak je Jubileum určitě chutnější. Jen to není typicky švestková chuť. Jde o to, že já jsem spíše čekal něco jako je Althanova renglóda, ovšem ne ta, co byla v letošním roce. Myslím něco podobně říznějšího. Jak je vidět, tak Althanova renglóda dokáže předvést různou škálu chutí, někdy ale ne zcela vyhovující. To Jubileum bylo letos určitě lepší, než Althanova. Zkuste ho a uvidíte. Chuť je to prostě specifická.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 7.5.2014 23:13

Jak se, Miloši, těšíš na svoje Jubileum? Nemyslím tím narozeniny, ani žádnou jinou oslavu, ale další plody stejnojmenné slivoně. Já tam letos také snad něco najdu a když si člověk zvykne, že tato slivoň nemá typicky švestkovou chuť, tak se na ty výrazné "špecifiká" i docela těší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 8.5.2014 8:37

Jak jsem psal loni, vkládám do ni velké naděje a myslím, že její časy  - zejména v chladnějších polohách - ještě přijdou. Mám ji ale zatím jen na jedné větvičce a kvůli loňské první úrodě ani nevyhnala smysluplný roub, abych jiu mohl víc rozšířit. A protože ji mám naštěpovanou na jednom stromku s některým "plevelnými" odrůdami jako Angeleno, je s intenzitou růstu trochu problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 8.5.2014 10:08

Ještě mě napadlo v souvislosti s tím, z jakých odrůd to Jubileum vzniklo, na podobnost s nějakými asijskými slivoněmi. Listy má ovšem Jubileum stejné jako naše běžně pěstované slivoně, ale ta chuť je celkem pro naše odrůdy neobvyklá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 8.5.2014 12:22

Já ani nevím, z jakých rodičů je Jubileum vyšlechtěno. Těch pár plodů, co jsem měl, mi nejvíc připomínalo Viktorii a taky trochu Malvazinku. Tedy chuť ne sice švestková, ale zas ne tak neobvyklá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika