Honey Sweet - GM švestka z USA, klon 5



Stránky: 1,  2   
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 158.241 (?) 
22.6.2011 22:42, zobrazeno: 14992x

Dovolil jsem si ocitovat recentní příspěvky k této problematice zde z fóra:

Wimpi: "Výsledky testování švestky Prunus domestica L., cv. Honey Sweet s transgenní rezistencí k šarce švestky. Jedná se o soubor formátu Power Point, tedy obrazovou prezentaci odborného článku již zmiňovaného doc. Poláka. Zajímavé čtení. Pokud se potvrdí očekávané předpoklady úplné rezistence, a rovněž i další potřebné vlastnosti, svítá naše zuboženému švestkovému království po mnoha letech opět na lepší časy! Bohužel, ve článku se nezmiňují chuťové vlastnosti uvedeného klonu C5. Lze doufat, že se od staré klasické "domácí" nebudou lišit..."

Já (Mittwoch): "Nechci Vám kazit prvotní nadšení, ale od jednoho nejmenovaného důvěryhodného zdroje z VURV jsem slyšel, že s kvetením a následnou plodností to není žádná sláva. O chuti plodů zatím nic nevím, zkusím se lépe poptat...

Něco se mi plete, že jako výchozí materiál pro gen. mod. byla použita odrůda Stanley. Ale ruku do ohně bych za to nedal. Pokusím se zjistit více."

Dr. Vysloužil: "Podle přednášky by se mělo jednat o klon domácí švestky, tedy ne Stanley. Zaráží mě, že je uváděn jako cizosprašný, zatímco obyčejná domácí je spolehlivě samosprašná. Bude-li se podobně jako v opylovacích poměrech lišit v plodnosti a chuti, je otázkou, zda to bude taková spása. Další věc je, za jak dlouho se objeví mutovaný virus, který si s rezistencí poradí. Vzpomeňme, jak krátce trvalo, než strupovitost prolomila rezistentní gen Vf."

Dle fotek někteří diskutující usuzují spíše na pološvestku, což by odpovídalo genetické modifikaci´Stanley´, nikoli klonu ´Domácí´.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 158.241 (?), 22.6.2011 23:03

Každopádně zde je nový příspěvek k problematice zavedení této neškodně geneticky modifikované švestky do praxe, čili na pole.

P.S.: Profesor Drobník v něm zmiňuje docela zásadní věc, a to, že rezistence vychází z mechanismu RNA interference. Laicky: Blokování tvorby proteinu (v tomto případě obalového proteinu viru) díky existující další kopii příslušné nukleové kyseliny (právě ta genovými inženýry vložená do švestky). Mechanismus brání množení viru (šarky) a napadání dalších buněk, včetně přenosu do mšic a následně na další stromy.

Proč je to ale tak zásadní? Nechci ve Vás (i sám v sobě ) vzbuzovat plané naděje... ALE: jak známo, právě výše zmíněný mechanismus RNA interference je zprostředkován malými kousky nukleové kyseliny (tzv. siRNA), právě té kódující obalový protein viru, které se rostlinou šíří symplasticky (tj. z buňky do buňky přes drobné otvory propojující téměř celou rostlinu (=plasmodesmy)).

Zkrátka lze uvažovat, že i kdyby GM švestka stála za prd co do plození a kvality plodů, mohla by sloužit jako "vložka" mezi podnoží a požadovanou odrůdou (ideálně ´Domácí´), která by produkovala ony siRNA, které by tekly symplastem nahoru do Domácí a bránily by množení PPV v silně náchylné Domácí. Ta by se tak stala rezistentní (troufám si říci ZCELA!).

Stálo by to za vyzkoušení (samozřejmě mít doma GM kytku (kukuřici/švestku...) je vzhledem k současné legislativě na kriminál), ale třeba podnět pro VÚRV... A naděje pro nás!

Omlouvám se za rozšafnost a doufám, že je to aspoň trochu srozumitelné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 23.6.2011 10:02

GM plodiny mají velké nadnárodní koncerny k dispozici minimálně od konce minulého století (Monsanto, Nowartis,Aventis a některé osivářské koncerny). Většímu rozšíření brání evropská legislativa. U nás byla zkušebně povolena GM kukuřice fy Monsanto, odolná vůči zavíječi kukuřičnému. Také jsem ji pěstoval na několika ha. Je kolem toho dost papírování.

Dosud se však vždy jednalo o tzv. velké plodiny (soja, kukuřice, cukrovka, řepka olejná), pěstované na ohromných plochách. Zde je potom předpoklad rychlého návratu investičních prostředků do výzkumu a uvedení do praxe, které jsou enormní (miliardy eur).

Z tohoto pohledu jsem zatím skeptik v případě naší domácí švestky.  Nevím, zda by se našel investor, který by tento velice nákladný výzkum zaplatil. Návratnost vložených prostředků by asi byla velice dlouhá a nebo nedostatečná.

Záchrana domácí švestky by jistě byla skvělá věc. A genové manipulace jsou jedna z možností. Ale vidím to jako otázku peněz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 59.95 (?), 23.6.2011 11:07

Jen doplním pro úplnost, že se od letošního roku na českých polích pěstuje druhá GM plodina - brambor pro škrobařský průmysl ´Amflora´. Apropos shcválen po 13 letech!!! od vývoje. Trochu pozdě. Bohužel. Mittw.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 151.252 (?), 25.6.2011 6:42

Pokud bude rezistentní proti šarce, jistě nebude odolná proti nové metle Monilii Laxa, která spolehlivě pomalu ale jistě napřed v rocích za sebou pozastavuje růst a poté větve proschnou a kaput.Vše na vlastní oči pozorováno na německých rezisteních švestkách u mě a všeobecné rozšíření monilie pozorováno v širokém okolí na všech peckovinách a dokonce laboratorně prokázáno i na jabloních!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 136.244 (?), 26.2.2012 22:50

Nedávná diskuze na jiném vlákně mě přiměla opět zapátrat v odborné literatuře. Nepodařilo se mi nalézt volně přístupný článek o vzniku výše uvedeného GM klonu 5 (Scorza et al., 1994), ale v novějších článcích téhož autora jsem objevil, že Honey Sweet vznikla transformací hypokotylů švestek vzniknuvší z volně sprášených semen odrůdy ´BlueByrd´.

Tedy Honey Sweet je semenáč z volného sprášení odrůdy BlueByrd.sad

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 171.12 (?), 27.2.2012 17:57

Dobrý den, co se týče GM švestky doporučuji pročíst následující.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 28.12.2012 23:41

Za přečtení stojí i tento článek o Honey Sweet.

Už aby se tato novinka dostala do prodeje. Deset let testování u nás by mohlo stačit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 12.11.2014 11:29

Hlavní směr vědeckého výzkumu v oblasti potírání PPV jakým se věda ubírá se mi nezdá správný.Ještě žádná genová modifikace nedokázala vyšlechtit kvalitní chutnou švestku.Máme k dispozici obrácenou rezistenci u Joja, která funguje spolehlivě, ale na pochutnání to není.Vědci pátrají co s čím pokřížit, aby ve výsledku dostali rezistentní genový materiál(ten pak draze prodávali).Jednou se to může podařit, ale jsem skeptický jestli výsledek bude taky chutnat... a taky náč nám bude jedno rezistentní cv, když ostatní odrůdy budou strádat.Chtělo by to radikální plošné řešení.

Nezříkal bych se pěstování chutných odrůd, variacích pravých domácích švestek, a raději bych obrátil směr vědeckého pátrání na hlavní cíl, kterým by bylo najít lék pro ozdravení stávajících chutných odrůd švestek typu DV.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 47.253 (?), 12.11.2014 15:05

Nu, moc se o tom asi neví, ale kupříkladu odpovědí na PRV virus papáji (mimochodem velmi příbuzný PPV) byly GM papáji. A světe div se na Havaji se jich pěstuje více jak 80%! 

Je to jen plácnutí, ale myslím, že kdyby Američani měli PPV v Kalifornii, tak už je na trhu dávno kvalitní GM kultivar.

Pane Moudivláčku, právě to, nad čím si stýskáte je možné pouze využitím technologie genetické modifikace. Představte si to tak, že do vybraného klonu té nejlepší Domácí přidáte pouze malý kousíček DNA neměnící žádné její parametry (chuťové, růstové apod.), pouze způsobující její úplnou rezistenci (ne toleranci) vůči šarce. Jde jen o to vyběhat metody transformace švestky, a to konkrétní definované odrůdy a ne semenáčů s nahodilými vlastnostmi (jako autor Honey Sweet prof. Scorza).

Off topic - je zajímavé, že v souvislosti s léčením chorob, se proti GM technologiím tolik nebrojí a to ani v řadách zarytých odpůrců z různých ekologický skupin. Zářným příkladem je toho lék ZMapp na ebolu. Nevšiml jsem si, že by se ve sdělovacích prostředích (jež nás tak často zbytečně straší) zmiňovali, že je to produkt geneticky modifikovaných tabáků... cheeky Viz zde či zde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika