Hnojení slivoní na list



host - 238.154 (?) 
1.5.2014 7:53, zobrazeno: 6487x

Dobrý den! chtěl bych se zeptat kolegové, jakým hnojivem a v jaké fázi růstu provádíte hnojení na list. Díky za odpověd. Honza z Vysočiy

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 1.5.2014 11:43

Myslím, že je to vcelku jedno, hnojiv je na trhu spousta. Taky záleží v jaké půdě slivoně pěstujete, které prvky jim chybí a které je tedy (jestli vůbec) potřeba stromům dodávat. Obecně na začátku vegetace se používají hnojiva s vyšším obsahem dusíku.
    Já bych ale v tuto dobu na list nehnojil. Všechny slivoně obvykle mohutně zakvetou, ale posléze mnoho květů (i opylených) a drobných plůdků opadá. Všechno nelze svádět na pilatku..Šokový přísun minerálů přes listy může narušit citlivý mechanizmus stromu, který řídí, kolik plůdků si ponechá a na pohnojení zareagovat sice akcelerací růstu, ale i větším propadem.  Možná je to výmysl, ale v minulosti se mi to několikrát stalo. Proto krátce po odkvětu na list nehnojím.
      Na své zahradě jsem vypozoroval ještě jeden - tedy vcelku pochopitelný - jev. Pokud se v jednom roce strom přeplodil, v dalším plodí méně (to jsem objevil Ameriku). Zatímco jabloně reagují výraznou redukcí květní násady, slivoně loni přeplozené kvetou normálně, ale vykážou větší propad plůdků. To ale podle mě nesouvisí nesouvisí s nedostatkem živin, neboť ani jejich masivní doplnění tu naznačenou periodicitu neodstraní. Loni třeba přeplodily Katinka, Opál, Topů 2000, Těchobuzická, Tipala, Presernta, aj., naopak Herman, lepotica, Tophit Valjevka, Wangheimova, Belmira aj měly standartní nebo dokonce krapet menší úrodu než obvykle. Letos všechny slivoně kvetly naplno, ale násada plůdků je nepřímo úměrná loňské úrodě, tedy evidentně nejvíc plůdků mají odrůdy loni nepřeplozené.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.21 (?), 1.5.2014 13:19

Asi to bude záviset i na odrůdě - vloni přeplozená Č. rodná a Vlaška letos skoro nezakvetly (Č. rodná vůbec, Vlaška jen minimálně). U mě to spíš také koresponduje s tím, jak byl minulý rok proveden postřik proti pilatce - kam jsem vloni nedosáhl, tam to letos kvetlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 41.143 (?), 1.5.2014 19:40

Já používam Algu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 1.5.2014 21:43

Švestky hnojím na list pouze vřetena na slaběji rostoucích podnožích, zejména když mají vysokou násadu plodů. Asi za 10-14 dní po odkvětu aplikuji Hycol Z s druhým insekticidním ošetřením proti pilatce. Podle potřeby, asi 8 týdnů před sklizní aplikuji 2x Wuxal Ca.


Na zahradě u zetě, švestky na myrobalánu, nehnojím vůbec, ani do půdy. Ani nevím co to je za odrůdy, sázel je zeťův děda. Některé jsou napadeny šarkou, ale plodí. Jsou tam i švestky domácí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 6.5.2014 21:38

Hnojim na list pouze Mg pri postriku proti obaleci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika