Haganta x Toptaste



Stránky: 1,  2   
host - 151.38 (?) 
5.10.2011 20:15, zobrazeno: 26130x

Dnes jsem ochutnal první vzorek odrudy Haganta ze šesti, které mi vygeneroval stromek v podobě první úrody.Na zakladě této první úrody ještě nelze objektivně posoudit kvalitu.Ze šesti nasazených plodů mi něco zlikvidovali škůdci, jeden jsem snědl polozralý, a zbyly dva, které dodneška visely na stromě.Neodolal jsem, a po prvotnímu zklamání z Tophitu jsem jeden utrhnul.Připadal mi dost sladký, i když by ještě vydržel na stromě.Poslední vzorek, který ještě visí na stromě je dosti velkých rozměrů, ale to přičítám chabé násadě plodů.Tentokrát si počkám až opadne.

Toptaste, i Haganta mají z poloviny shodného rodiče-Valor.U Toptaste je druhým rodičem uváděna Domácí velkoplodá, u Haganty Čačan.Najbolja.Je zajimavé pročítat zdejší diskuze, které uvádějí některé necnosti odrudy Toptaste co do odlučitelnosti, bujného růstu, tvrdosti plodů, kvality ovoce.Bude taky zajimavé sledovat, jak si povedou ve srovnání tyto příbuzné odrudy do budoucna.Odrudu Haganta mám na wangen.,a taky mi připadá bujnějšího vzrůstu.

rostislavik

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 5.10.2011 22:34

U mě vyhrává Haganta. Toptaste sice od pecky jakž takž šla, ale dužina byla tužší a méně sladká. Haganta chutnala dobře, byla sladká, odlučitelná, větší, možná až příliš moc šťavnatá (nevýhoda pro sušení a povidla). Slabší bylo i švestkové aroma. Ale i tak zaplaťbůh za ni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 161.15 (?), 15.10.2011 19:41
Dobrý den, rád bych se také zeptal jak to je se slivoní Toptaste. Mám jich vysázených celkem 15, ale jedna z neznámých důvodů uschla a druhá padla pod nájezdem zvěře. Chci je nahradit a mám pokušení dát něco jiného. Zmíněná Haganta prý není tak tolerantní šarce jako Toptaste. Je vhodné doplnit odůdou Stanley? Poloha - 500 m nm, Beskydy. Děkuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.235 (?), 15.10.2011 22:37

Haganta, Toptaste,President, Elena,Topend Plus to všechno jsou pološvestky.Gabrovská, Těchobuzická,Domácí, Presenta jsou švestky.Vyberte si.Já se snažím udržet Domácí.Bez cukru mně letos dala 10,5/57%  ze 100 l kvasu. Jojo a pod. nechci.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 151.38 (?), 18.10.2011 21:54

jedna z neznámých důvodů uschla a druhá padla pod nájezdem zvěře.

Ta druhá by se mohla případně zachránit, kdyby pod okusem vyrašil výhon, ze kterého by se dala zapěstovat korunka.Nebo kdyby zůstala naživu aspoň podnož, na kterou by se dalo naroubovat tu samou odrudu, nebo i tu Hagantu, která se zdá perspektívní.

Podle první úrody šesti plodů se domnívám, že odruda Haganta při úplném dozrání vykazuje hodně cukru-možná né tolik jako Toptaste(nezkoušel jsem),ale dost.Taky konzistence, textůra je velmi chutná.Připadá mi vláknitá-žádné bláto, možná vhodná taky na sušení.Poslední plod jsem jedl před týdnem, marně jsem čekal, že opadne, musel jsem ho utrhnout.I když jsem četl, že odruda není tolerantní, psali,že šarce odolává dosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 226.194 (?), 19.10.2011 19:00

Já bych tam zkusil z modrých peckovin dát Hanitu a Presentu. Hanita je k jídlu už koncem srpna a překvapivě chutná i když kyseleješí slupka, ale to pološvestky mívaj. No a presenta na završení sklizně tedy pravá švestka(tvarem) pozdní. Má švestkové aroma.

K jídlu jde použít všechno. A nemusí být nutně maxiplody. I když takový Top End nebo Top Gigant - těch je plná pusa. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 5.8.2012 22:38

Moc zkušeností s těmito odrůdami nemám, protože letos mám první plody. Obě se mi zdají jako velmi nadějné. Touto dobu už jsou modré jak na fotograiích. Chtěl bych si je namnožit, ale nevím, která bude lepší.

Haganta
Haganta
Toptaste
Toptaste
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 151.38 (?), 6.8.2012 12:12

Která bude lepší?Obě budou dobré, jak na co, každá má své klady a zápory, příznivce i odpůrce.Na pálení se hodí obě, obě jsou sladké, přičemž Toptaste bude asi více sladká.Nebudu Vás strašit údajně menší odlučitelnosti odrudy Toptaste od pecky, protože jsem ji sám nejedl, ale u někoho se projevuje více, u někoho méně.Toptaste má delší dobu zrání, a začíná zrát dříve, než Haganta.Plody odrudy Haganta jsem osobně jedl začátkem řijna, a mohu potvrdit, že jsou chutné, sladké,ale na podrobnější hodnocení je ještě brzy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 8.8.2012 16:08

Když jsem zvažoval která je lepší, tak jsem samozřejmě myslel NA PÁLENÍ!wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 17.2.2013 21:35

Hagantu a Toptaste si chci letos poridit..po tri kousky s kazde... jeste zvazuji jestli na jare ci na podzim.Akorat musim vyresit jejich vzrust... nemuzu se dostat pres tri metry.Jsem uz vytlacen se stromky, nez se mi podari odkoupit v sousedstvi obecni pozemek, pod elektricke vedeni.Takze zvazuji krymsk2..je to ve svahu pod cestou, krymsk 2 myslim je urcena pro suche pudy jestli se nemylim.Jake maji tyto odrudy vzrust?At ji na krymsk2 nezakrnim uplne.Dekuji za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika