Elena



Stránky: 1,  2,  3   
host - 227.34 (?) 
21.9.2013 14:43, zobrazeno: 21739x

Zdravím, má niekto túto odrodu?Aké máte s ňou skúsenosti, chcel by som ju teraz na jeseň zasadiť.Jano

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 227.61 (?), 26.9.2013 20:54

Tak naozaj nemá nikto túto odrodu? Mala by byť odolná proti šárke spolu s Katinkou a odolná proti monilióze spolu s Katinkou, Tegerou a Bystrickou resp.Domácou slivkou. Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 26.9.2013 22:25

Ale má. Před 2 lety jsem z Eleny dokonce vařil povidla. Ještě u nás není zralá. Plody jsou drobnější, plodnost vysoká. Chuť v plné zralosti je dobrá, sladká.Šarku (zatím) nemá.Na jedné větvi mám přiroubovanou odrůdu Verity -.plody má zralé již nyní, chutné a podstatně větší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 54.27 (?), 26.9.2013 22:59

Elenu máme 3letou, ještě ani nekvetla, na listech /zatím/ se šarka neobjevila. Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 227.45 (?), 27.9.2013 22:28

Pán Vysloužil som rád že je Elena vhodná na povidla, práve takú vhodnú na povidla hľadám, o odrode Verity som ešte nepočul a ani neviem že by ju na Slovensku niekto predával. Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 27.9.2013 11:19

Pane Jano lze předpokládat, že Elenu někdo pěstuje.Jenže zatím ještě k jídlu nebude, a lze předpokládat, že až bude dozrávat přibudou i reakce na ní.Já ji nemám, proto ji nemohu spravedlivě hodnotit, a mohu se jen domnívat podle toho co se někde dočtu.Její recenze jsou někdy typu "nahorudolů".Někde ji chválí(asi hlavně pro její toleranci PPV), a jinde né.Někteří tvrdí o ní, že odlučitelnost od pecky je rozporuplná, chuť někdy mdlá, ale to může být tím, že dozrává začátkem řijna, a někde asi nestačí vyzrát do obstojné fáze.

Chtělo by to pane Jano, aby jste nám osvětlil své tvrzení cituji-"...a odolná proti monilióze spolu s Katinkou, Tegerou a Bystrickou resp.Domácou slivkou.

...protože se zdráhám uvěřit tomu,že by slivky typu domácí byly nějak odolné monílii.Fakt že někomu se letos na Katince vyskytlo méně monílie, a jinému taktéž ještě neznamená, že lze odrůdu brát jako odolnou -monílie se průběžně, později vyskytne skoro všude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 227.45 (?), 27.9.2013 22:20

Pán Rostislavík ja chodím často okolo Bystrických sliviek ani na jednej som nikdy nevidel moniliózu, jediná chyba je že trpia šárkou. Neviem či u Vás je Domáca zhodná s našou Bystrickou ale asi ano a preto hľadám septembrovú slivku ktorá bude odolná šárke a zároveň monilióze.  Odolná pod tým nemyslím REZISTENTNÁ, tieto predpoklady by mala spĺnať podľa literatúry Katinka a Elena. Neviem ako reaguje na šárku Tegera - to som sa dočítal, osobné skúsenosti s Katinkou, Elenou ani s Tegerou nemám. Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 4.10.2013 11:37

Tak to je pro mě kardinální otázka pane Jano, protože se mi jedná o ten svatý grál v podobě Bystrické muškátové chuti.Je to pro mě něco jako nedosažitelná MANA, něco po čem ve snu tápete, a nemůžete na to dosáhnout.No musím říct, že jsem si vysadil stromek s cedulkou Bystrická švestka,ale jestli to bude nějaký typ domácí švestky, zklamaný moc nebudu, protože žáden takový nemám... myslím nějaký typ čistě domácí švestky, a po těch velkoplodých obršvestkách už nějak přestávám toužit.Za mých dětských let jme měli v zahradě velký strom švestky, který plodil o trochu jiné ovoce, než jsou sice výborné švestky domácí, ale ty byly obzvláště něco extra.

Jinak jsem zjístil, že na těch menších švestkách domácích, možná z odkopků se monílie nějak méně vyskytuje, hlavně těch méně šťavnatých.Katinka je sice o něco více šťavnatá, ale u mě se monílie drželá zkrátka.Jinak se monílie drží skoro všude, i na ještě nezralých tuhších ,a suchších Presentách, ale je to v normě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 227.39 (?), 5.10.2013 22:11

Pán Rostislavík ak Bystrickú slivku dokážete ochrániť pred šárkou určite nebudete ľutovať že ste ju zasadili, má veľmi dobrú chuť, ja som ju mal. V roku 1993 som ju musel vykopať kvoli tomu že som ešte v tej dobe nestriekal stromy a to sa mi vypomstilo. Vošky mi na ňu preniesli šárku,3 metre od nej bola zasadená marhuľa odroda Maďarská veľmi dobrej chuti, bohužial tá dopadla podobne, od Bystrickej za pomoci vošiek dostala tiež šárku a vykopal som ju tiež. Šárka je v mojej oblasti rozšírená, treba na jar v apríli a v máji kedy je najviac vošiek dosledne striekať.Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 27.9.2013 9:21

Elena tu ještě nedozrála. Sklizně se stářím stromku postupně zvyšují, plody střední velikosti, jejich chuť je zajímavá, dobrá. Letos, jako skoro u jediné odrůdy, více plodů popraskalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika