Čo to može byť?



Stránky: 1,  2   
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?) 
28.7.2015 21:26, zobrazeno: 6603x

Kolegynina ringlota... monilioza?...glejotok?...alečerstvé priznaky glejotoku som nevidel...




Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4470) - 38.136 (?), 28.7.2015 22:30

Obecně zbědovaná suchem, dírkovatostí, mšicemi, řezem, kukuřicí... Ale občas to vypadá spíš na broskev?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 193.20 (?), 29.7.2015 3:09

Prosím o vysvětlení, jak může několik rostlin kukuřice zbědovat broskvoň.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 29.7.2015 7:36

Kukuřice je výrazně žravý konkurent pokud jde o živiny. Jestli je to okraj pole na kterém se kukuřice pěstuje velkovýrobním způsobem, dostává broskev velkou dávku herbicidů, které se v jiných kulturách nepoužívají - hubí vše krom kukuřice. No a hlavní letošní problém - voda. Kukuřice má dvojí kořenový systém. Jedním sahá do hloubky, druhým okupuje vrstvu těsně pod povrchem. Možná tam byla i mšice, kroucení a barva některých listů připomíná kadeřavost - a na tu je pozdě. Mšice kroutí výhony a listy podobně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 29.7.2015 21:21

Na bídném stavu stromku má asi největší zásluhu to sucho.  Ale dávám za pravdu i Kukymu a Ivanovi , že jsou zde i další negativní vlivy, včetně té kukuřice.

Např. na dřevě jsou vidět důsledky dírkovitosti způsobené houbou Stigmina carp.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 98.161 (?), 30.7.2015 7:29

Mne by velmi zajímalo, čím konkrétně škodí kukuřice ostatním plodinám - rostlinám. Z obrázku vyplývá, že jde o několik roslin kukuřice na zahrádce a tady s největší pravděpodoností těžkou chemii, kamarádka tazatele nepoužila, už proto, že k velké části, zvlášť nebezpečných prostředků se vůbec nedostane. Pak by mne zajímalo, jak je to s ochranou pozemků, nalézajících se v sousedství kolchonické monokultury. Ochranné prostředky se mohou používat tak, aby neškodily na sousedních pozemcích, to znamená za jakých obecných podmínek se těžká chemie může, nebo nesmí používat a co podnikat v případě, že sprejer tyto podmínky porušuje, protože úplně vše se nedozvím a agronoma se sprejerem nemá žádnou cenu se ptát, protože si sami sobě kydat na hlavu nebudou. Mám za to, že by to zajímalo více čtenářů tohoto fóra a člověk znalý a soucítící se zahrádkáři, by mohl podat informace, třeba i anonymně. Jestli se někdo takový najde, tak již teď mu děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 30.7.2015 8:44

Především dotaz Petera je zcela insuficientní. Pominu fotky naležato, ale zasloužilo by si to víc než jeden řádek. Skutečně jde o ringlotu nebo japonskou slívu či broskvoň? Jak je stromek stary, byl vůbec řezaný, chemicky ošetřený, jak vypadá půda kolem?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 30.7.2015 9:14

Zkuste vzít hadici, vymýt kořeny kukuřice. Uvidíte jaký mají rozsah, kde jsou rozložené. Zopakuji: žrout vody a živin. Konkurent v nároku na světlo. Práce agronoma je pečlivě sledována. Vede důkladné záznamy o tom, co, kdy a čím bylo ošetřeno. Jeho zájmem není poškodit jiné kultury nebo hodnoty. Nejen tím se liší od sprejera. Třeba i tím, že zodpovídá, a to za své podřízené. Pokud někdo něco udělá špatně. Těžká chemie? Mnohdy jen snaha zabránit těm, kteří nejsou soudní a není na ně spolehnutí, jak přípravky použijí. Třeba kam vylijí zbytky, na co všechno nepovolené přípravky použijí (= sebevědomý, ale věci neznalý zahrádkář či chatař,...). Vzhledem k tomu, že ho výroba na polích živí, nemůže si dovolit zničit prostředek své obživy. Pěstuje a sklízí to, co si půjdete koupit, když se Vám nebude dařit vypěstovat něco na zahradě, když Vám dojdou zásoby. V kvalitě jakou žádáte, v potřebném množství. A dost uvažuje o tom, co kdy a kam bude aplikováno, nic není zadarmo. Joi kolchozy. Levná výroba, potravinová soběstačnost ČR, mnohem vyšší dávky organického hnojení (bylo mnohem více skotu i bravu), nedostatek peněz na devizovou "chemii". Vymýšlení a zkoušení postupů, aby se jí dalo použít co nejméně. Sumy teplot, signalizace napadení, biologická ochrana,... ještě něco chcete vědět, anonyme?      

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 129.166 (?), 30.7.2015 17:27
To že je kukuřice žrout dusíku a humusu, víme. Ano, chtěl bych toho vědět více. Na koho se obrátit v případě podezření z poškození herbicidem ze strany sprejera - sříkače a nedobrou organisací práce agronoma. Mysím že v příspěvku dnes v 7:29 od 98.161 je to dost srozumitelně napsáno. Vy jste toho napsal hodně a také nic. Nejde o to co používá zahrádkář, který se chemii vyhýbá na sto honů, ale o aplikaci chemie podnikatelem na sousedním pozemku, na kterém je kukuřice. Zahrádkář má všechno zažloutlé, stromky mají nitkovité, metličkové přírůstky atd. Jde o to, jak postupovat při podezření z poškození zahradářových rostlin po ošetření kukuřice.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 30.7.2015 20:48

Pokud máte podezření na poškození rostlin na zahradě v důsledku nesprávné aplikace pesticidu na sousedním pozemku, máte možnost podat stížnost na Státní rostlinolékařsku správu (SRS). Ta má svá detašovaná pracoviště v každém okrese. V každém kraji pak jsou oblastní odbory Státní rostlinolékařské správy.

SRS má ze zákona povinnost takovéto případy řešit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika