Čím doplnit skladbu sadu



Stránky: 1,  2,  3   
host - 208.52 (?) 
13.5.2016 22:05, zobrazeno: 9666x

Dobrý den, jedná se o oblast Vysočiny. Na své zahradě mám vysázeno a plodí 7 pravých švestek, potom nějakou hanitu, jojo, stanley, gabrovskou, hamanovu, toptaste. Šárka se u mne zatím nevyskytuje. Rozhodl jsem se zatravnit část pole a nabízí se možnost tuto plochu osázet dalšími osmi stromky. Rozhodl jsem se třemi odrůdami doplnit a pokrýt co nejdelší období, kdy by bylo možno švestky sklízet a jíst, tedy o odrůdy katinka, čačanská rodná a durancii, kterou nemám a je dle mého výborná. Zbylých pět kousků bych chtěl stejný druh švestek na slivovici. Na jakou odrůdu byste vsadili, docela mě láká vsadit na lipnickou, popř. durancii, ale ani toptaste není špatná. Či něco jiného z nových šlechtění, jofelu, jogantu, haromu, azuru? Prosím zkušené pěstitele o radu a zkušenosti. Předem děkuji. J.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 208.52 (?), 13.5.2016 22:13

Opomněl jsem ještě na presentu.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.168 (?), 14.5.2016 12:21

Neviem akú máte polohu a nadmorskú výšku ale Presenta sa do vyšších polôh nehodí.Miesto nej by som zasadil určite Elenu ktorá nie je tak náročná, máva vysoké úrody a dozrieva skôr ako Presenta.    Jano  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 208.90 (?), 14.5.2016 19:06


Všechny mé švestky mají výbornou polohu, která je chráněná a svítí na ně celý den, takže sice ano, dozrává později, ale taktéž bez problémů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 123.101 (?), 15.5.2016 11:10

Lipnickou mám vysazenou ale ještě neplodí. Z Durancie je pálenka výborná ale Toptaste mně s chutí pálenky trošku zklamal. Myslel jsem, že bude lepší. Jak jsem na některém vláknu psal, z Toptastů není špatná ale z Durancií je lepší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 208.97 (?), 15.5.2016 12:04

Děkuji za informaci o kvalitě pálenky z toptastů. Takové budou pro mne nejvíce rozhodující. Právě kvalita durancií pro pálenku je velice lákavá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 208.98 (?), 16.5.2016 20:22

Neměli jste někdo možnost alespoň ochutnat plody nových šlechtění, zda se alespoň přibližují chuti domácí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 168.81 (?), 18.5.2016 10:19

Dobrý den.
Také bych se chtěl zeptat, čím ještě doplnit skladbu sadu slivoní (původně domácích švestek). Chtěl bych získat co nejdelší, plynule se překrývající, nepřetržitou sklizeň ovoce různých slivoní na jídlo.
Doplnil jsem nově odrůdy Herman, Katinka, Lepotica, ryngle červená a žlutozelená (poslední dekáda srpna), Bellamira, Domácí velkoplodá a Elena (a ještě žlutoplodé místní slívy z Čech, asi přelom srpna a září). Nemám třeba žádný (jedlý) myrobalán. Zajímá mě především doba prázdnin. Jihovýchod Vysočiny, 450 m/m. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 18.5.2016 14:02

Nevím, jestli Vám Elena dozraje do dobré kvality. V minulém roce jsem ji chutnal v polovině řijna ve 450 metrech ve středních Čechách a i při celodenní sluneční expozici a vysokých letních teplotách byla mdlá bez aromatu. Všechny odrůdy zrající v druhé polovině září jsou sázkou do loterie. Můj oblíbený Tophit nemá dostatečné "grády" ani tady. Určitě bych si pořídil Hanitu a Gabrovskou. Gabrovskou u Vás asi do konce prázdnin nesklidíte, Hanitu bych zkusil, zraje o něco dříve. Pořídil bych si i Opál, Tegeru a Carpatin. Opál zraje zhruba s Katinkou, Tegera a Carpatin po Katince, zhruba s Lepoticí. Můžete zkusit i Zelenou a Althanovu renglódu, Chrudimskou. Pan Kamil by Vám možná doporučil i Zimmerovu, která je ale citlivá na onemocnění šarkou. A proč vlastně nezkusit nejranější slivoň sortimentu slavnou Ruth Gerstetter, která zraje už s posledními třešněmi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.81 (?), 18.5.2016 20:29

Začnu na přeskáčku a tím asi nesourodě. Elenu zatím neznám, mám naroubovaný jen vršek s terminálem na Lepotici. Letos mají prvně nasazeno. Narouboval jsem jí proto, že jsem chtěl nějaké „švestkové“ ovoce ještě po švestkách. S vědomím rizika pozdního zrání a kvality, prostě aby bylo i po švestkách co utrhnout nebo sebrat. Taky Lepotice si tolik necením a proto mají jeden stromek dohromady. Letos uvidím, jak jim to spolu jde.
Nemám žádný Top ani moderní pozdnější švestku (Gabrovskou mám na Jihlavsku). Ani vlastně nevím proč. Nemám s nimi žádnou zkušenost. Jsou v okolí, budu je pozorovat. Asi mi to připadá, jako „nošení dříví do lesa“ (tedy do starého švestkového sadu). V okolí také jsou staré švestky, které zrají už koncem srpna. Také zajímavé barvy, červenofialová a žlutá. I když šarkové stromy převládají, na některých stromech, a s pěkným ovocem, ji prostě nevidím. Rád bych si je taky přenesl, narouboval. Ale ani velký starý sad (a s odumírajícími stromy k obměně) není nekonečný.
Ryngle už mám tři, pěkné a které mi chutnaly. Zelená mi připadá mrňavá (kdysi dávno kompoty ve školní jídelně) a mám špatnou zkušenost s červenou rynglí (myslím, že Althanova) pěstovanou v jižní polovině Jihlavska. Pěkné, velké ovoce, nikdo netrhá, nesbírá, chuť mizerná.
Měl jsem na mysli hlavně dobu prázdnin (konec už mám asi obsazený dost). Myslel jsem si, že Ruth Gerstetter zraje společně s Hermanem a zvolil jsem Hermana (taky ho pochválil pan doktor Vysloužil). Přemýšlel jsem o ní, když ji mají i produkční sady (Klášterec). Nepěstuje ji někdo společně s Hermanem? Jaký rozdíl je v době zrání? A kde, mezi ostatními, zraje Juna? O Opálu a Tipale ještě mudruji, ale po jedné větvi (alespoň), by škodit nemohlo. A co nějaký dobrý, raný myrobalán (raději začátek srpna)? JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika