Čačanská rodná, Katinka



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 34.36 (?) 
27.2.2011 15:02, zobrazeno: 107176x

Dobrý den,

chtěl bych si vysadit asi 10 stromů švestek v podmínkách jižní Moravy 200m.n.m. Plody by byly na jídlo a zbylé na kvas. Co říkáte na výběr odrůd čačanská rodná a katinka? Proti šarce by měli být tolerantní - je to skutečně tak? Máte na nich šarku? Jsou destiláty vyrobené z nich aromatické? Děkuji za vaše názory a případně mi poraďte jinou odzkoušenou tolerantní odrůdu vhodnou také k pálení (sladká a aromatická).

Vím, že spolehlivou volbou je durancie, ale ta zraje pozdě. Chrudimská není k sehnání. Gabrovská je chutná, ale rodí málo. Stanley a Č.najbolja jsou bez chuti.

Děkuji za rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 151.38 (?), 27.2.2011 18:59

Katinka mi rodí třetím rokem.Šarku na ni nemám.Zdroje uvádějí jeji toleranci, až mírnou rezistenci.Patří mezi nejlepší švestky dozrávající koncem července.

Čačanskou rodnou mám taky, letos by měla prvně zarodit.S jeji toleranci lze polemizovat.Každopádně literatůra uvádí jeji větší odolnost proti PPV oproti domácí velkoplodé.Jeji plody mají být výborné chuti.

Na pálení, i ke konzumaci bych poradil Toptaste.I když mi ještě nerodila, jeji parametry budou dobré.S jejím sehnáním taky nebude problém.

rostislavik

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 82.2 (?), 28.2.2011 10:27

Chrudinskou seženete jako roub ze Sempry, chcete-li zkusit roubování.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 28.2.2011 10:41

Katinka je kvalitní raná švestka, ale na kvas se příliš nehodí. Je málo sladká a zraje brzy, takže kvas by se mohl kazit . Na druhé straně churtná jako opravdová švestka a údajně se hodí na pečení a sušení, neboť se neroztéká. Čačanská rodna je dobrá, otázkou je sporná tolerance a dozrávání v chladných polohách

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 34.36 (?), 28.2.2011 17:05

U nás na J Moravě dozrají i ty pozdnější. Budu muset vybrat nějaké tolerantní proti šarce a chutné.

Na internetu jsem našel zajímavou zprávu o hodnocení švestek z hlediska jejich zpracování.

Z hodnocení vychází nejlépe Švestka domácí, Chrudimská a Gabrovská.

Velmi dobré (co se týče chuti a aromatičnosti) se zdají být Čačanská rodná, Tuleu Gras, Valjevka a Katinka.

Co říkáte na tu zprávu? Shoduje se s vašimi výpěstky? Kterou švestku by jste mi ještě poradili? Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 24.5.2013 14:09

V hodnocení chuti pana docenta Suse švestek, pološvestek,slivoní lze najít pojmy jako dobrá, velmi dobrá, harmonická,sladká, průměrná,ale taky výborná, vynikající a výtečná.Poslední tři formy se mi zdají jako ohodnocení nejlepší chuti.Tatímco z německých Topů nezískala ani jedna odrůda ze tří nejlepších ohodnocení ani jedno, tak ostatní všechny, které patří mezi "švestky" jsou ohodnoceny vždy jako výborné.Ohodnocení vynikající získala jen jedna odrůda-polská odrůda Tolar.No a to nejlepší nakonec.Z mého pohledu když je něco výtečné chuti, tak už nikdo a nic nemůže takto ohodnocenou kvalitu překonat.Samozřejmě že nebyly hodnoceny jiné odrůdy,které se na jejích pěstebních plochách nevyskytují.Pan Sus, kterého považuju za zahradnického guru hodnotí chuť Čačanské rodné jako výtečnou!!!I kdybych přihlédl k určité subjektivitě názoru, taky k faktu že se pěstební plochy nacházejí v teplejší oblasti Praze Troji, které budou ležet asi v 180 mnm, tak mi stále vychází odrůda Čačanské rodné za velmi perspektívní.Na slabší toleranci odrůdy proti šarce nepřihlížím, protože se s ní zatím vypořádávám nad očekávání dobře.Sám vlastním dva stromky Čačanské rodné, a oba se chystají letos otevřít své pokladnice a vydat  poklady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 24.5.2013 15:11

Jsem taky zvědavý - letos by měla být první větší sklizeň, nasazeno je pěkně a loňská ochutnávka asi dvou (červivých) plodů mě navnadila. Odrůda je pravděpodobně na myroši a roste na místní poměry poměrně bujně, což u této čačanky není moc typické. Jinak chuť výtečnou v pomologiích moc nezaznamenávám, ale když se objeví chuť vynikající, tak to zpozorním wink. V sadu v Troji je poměrně dost odrůd modrých peckovin a ta poloha, hlavně co se teplot týče (Troja je nejteplejší oblast na území Prahy a lokálně jedna z nejteplejších i v rámci ČR), je opravdu dobrá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 24.5.2013 18:56

Ano, v teplotní mapě je Praha uvedena opravdu jako nejteplejší místo na území ČR. Stejně jako Břeclavsko a okolí. Prostě "Pražákům těm je tu hej".Taky by mě zajímalo, co se děje na zahradě pana Vysloužila. Bude oproti minulému roku "posvícení"? Jak jsou na tom meruňky a jaké vlastně pěstuje Miloš odrůdy? Jaké prováděl postřiky a jak je s výsledkem spokojen? A co jiné ovocné druhy?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 241.54 (?), 20.8.2016 15:18

Pane rostilav, nebo nevim jak se jmenujete, sice vaš članek už je dost stary ale asi nepěstujete doma čačanskou rodnou a matete lidi, co zakladaji sad, mam par stromu čačanske rodne a už jsem ji ochutnal, chuť neni dobra, neni švestkova a plody nejsou modre spiš fialove, žeby toto byla nejlepši švestka, ten docen te chuti vubec nerozumi, naopak čačanska lepotice ma velmi dobrou chuť, cukernatost je vysoka, myslim letos bude do 30,i Jelinek na Valašsku ma tych čačanskych lepotic obrovsky sad, palim s ni take a slivovice je moc aromaticka, s malym detajlem, před palenim vyhazuji pecky, s prominutim, mandlova chuť je tak pro idioty, ono internet je dobra věc ale člověk z toho muže vzit často jen nepřesnou informaci.Boršice u Buchlovic

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 20.8.2016 21:13

Mýlíte se pane z Boršic. Ano firma R.J má vysazené sady Čačanské lepotice, ale i jiné odrůdy. Sami se diví, že destilát z lepotic je slušný, když chuť plodů je sotva průměrná.  Ten malý detail nevím, kde jste viděl, pecky před pálením nevyhazují.
   Čačanskou rodnu buď nemáte nebo ji neumíte pěstovat. Ze všech čačanek má nejlepší chuť a nejvyšší cukernatost. Její plody jsou tmavě modré, nikoli fialové.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika