Althanova se zbláznila



Stránky: 1,  2   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?) 
30.5.2014 18:22, zobrazeno: 8618x

Mnohokrát se tu na fóru psalo o malé plodnosti Althanovy renklódy. Někdo ji svaloval na pilatku, jiný na nedostatek opylovačů. Přitom všem každoročně a bohatě kvete. Vyslovil jsem teorii, že nízká plodnost může být důsledkem infekce šarkou, vůči níž je jinak odrůda poměrně tolerantní. Za zhruba 20 let nepřinesl 7 metrový strom nikdy víc než pár kilo rynglí, velkých sice, ale přece jen bída. Nepomohly postřiky Calypsem, vroubování Zelené renklódy do koruny, hnojení na list.  Řekl jsem si, že dám bolševikovi ještě rok, dva. No a letos koukám, že násada se podobá Katince před rokem. Kdyby dozrála jen polovina toho, co je tam teď neumím si představit, jak by to strom unesl. Pilatku jsem podezíral neprávem, obsypané jsou partie, kam ani má teleskopická trubka nedostříkne a v systemický účinerk Calypsa po silných větvích nevěřím. Tož babo raď. Nabízí se jediná souvislost.. Před 2 lety jsem kolem stromu vyvrtal půdním vrtákem asi 5 děr, vylil zředěným slepičincem a zasypal kompostem smíchaným s pískem.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 3.6.2014 17:18

Takto vypadají malé altanky v detailu. Dorostou-li do velikosti jako obvykle, bude mít strom co dělat

Althanova
Althanova
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 57.61 (?), 3.6.2014 21:20

To by mohla být pěkná ouroda. Nemá Althanova letos nějakou tu výživu navíc od sousedů z po za plotu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 4.6.2014 6:42

Třebaže za plotem stojí kravín, výživu měla jen ode mě. Doufám, že to nebude jak před lety šarkovité Domácí, které zapěly labutí píseň v podobě krásné úrody a pak odešly do lovišť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 189.156 (?), 4.6.2014 8:25

U nás má Althaniova problémy jen a puize s pilatkou. Nebýt jí, je každým rokem bohatá úroda, protože Althanova je zkrátka plodič. Letos z nějakého záhadnégho důvodu má masazeno taky mnohem více než jindy... Příznaky šarky se na ní nevyskytují, jakkoliv naše oblast je šarkou vyloženě promořena, z mého pohledu se jedná o tolerantní odrůdu, podobně jako třeba Nancyská...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 185.4 (?), 22.6.2014 22:14

Pane Vyslouzil. Na Althanove jsem mel vzdy na knedliky, neco malo do pusy.Na paleni toho moc nebylo.Navic chutna srsnum, vcelam i sykorkam.Tento rok je Althanova obsypana, ze ji budu muset podepřit.Opylovacu ma kolem sebe dost a doba opyleni nebyla letos nejaka rozdilna od ostatnich let.Snad, ze byla vetsi vlhkost a vedle Althanove byla pokacena Wazonova.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 23.6.2014 7:04

Hmm, tak to bude anomálie letošního roku. A to jsem si myslel, že se moje Altanka konečně umoudřila a začla plodit tak, jak se na správnou slivoň sluší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 178.13 (?), 23.6.2014 8:41

Mohu jen potvrdit tutéž zkušenost z okolí Pardubic. Po letech neúrody letos úroda slušná. Bláhově jsem si myslel, že jsem konečně přišel na to, jak Alth. ošetřovat, ale pravděpodobně zafungovaly jiné vlivy - ale které? Že by mírná zima?  Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 35.211 (?), 5.7.2014 16:39

Dobrý den, vracím se k Vašemu příspěvku o Althanově renklódě, můj strom je osmiletý, zhruba poloviční, také každý rok bohatě kvete, ale nakoneci po postřiku proti pilatce, vydá jen pár plodů. Často si na nich pochutnají vosy než úplně dozrají. Také jsem zkoušela roubování do koruny Zelenou renklódou, ale rouby loni uhnily, dala jsem přes ně sáček, a letos uschly, - sáček neměly. Někde jsem četla, že je Katinka pro Althanovu dobrý opylovač. Vysadila jsem ji, letos ji mám druhým rokem a má sedm plodů. Máte s ní někdo jako s opylovačem zkušenosti? A dotaz na pana Vysloužila, jak to s Vaší Althanovou dopadlo? Kolik plodů z té bohaté násady dozrálo nebo dozrává?  Lada.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 182.227 (?), 5.7.2014 20:48

S Althanovou je to letos podobné.V průběhu čtrnácti let vždy tak na přímé snězení a na buchty, letos poprvé úroda na kotel a ještě zbyde.Strom šarku nemá a žádná jiná péče nebyla.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika