Kdyby byl "Bavorov, co jsou Vodňany", respektive, kdyby měla Vlaška při svojí exklusivně pevné konzistenci dužniny a výborné odlučitelnosti, i stejně výbornou chuť, jako třeba Hanita, tak by byla jistě nejlepší. Jak píše pan sus a Blažek ve svém atlase, tak Vlaška je považována za nejchutnější švestku. Nemyslím si, že to jenom nějaká starodávná pověst, ale přesvědčíme se o tom už těžko. Hanita tady na fóru zvítězila v poměru 7 ku 4. Já plně souhlasím s panem Blažkem a Susem v jejich hodnocení, že odrůda má "vynikající chuťové vlastnosti". I když je později v přezrálém stavu dužnina již měkčí, chuť se neztrácí. Výborná je i Gabrovská. Z novějších snad Haganta a velmi sytý, plný a "nadupaný" Toptaste, ale u mě je neodlučitelný od pecky. A samozřejmě nemůžu zapomenout na některé klony Domácí švestky, které jsou chuťově dokonalé a bezkonkurenční.