Já mám k pozdnímu řezu slivoní a peckovin obecně jiné důvody. Dřív jsem je paušálně řezal před květem nebo v květu. Častokrát mi ale úrodu slivoní, meruněk a broskví zničí pozdní jarní mrazíky (teoreticky i pilatka). Proto v posledních letech raději počkám až odkvetou, nasadí plůdky a řežu stromy až po zmrzlých, až je aspoň zhruba, ale zřetelně vidět, jaká bude úroda. Smysl to má několikerý:
1. Nepřipravím včely o pastvu
2. ponecháním hustší koruny snad částečně zabráním vniknutí mrazivého vzduch dovnitř stromu
3. V případě silnějšího postižení mrazem mohu řez omezit nebo se aspoň vyhnout uchráněným plůdkům. Význam to má především u broskvoní, kterým každoročně mnoho květů a plůdků po odkvětu zimou upadne.
Jinak souhlasím, že řez v předjaří švestkám nijak zvlášť neubližuje, ostatně výchovný řez dělám v březnu současně s jádrovinami.