Výroba fosforečnanu železitého pro boj se slimáky



ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?)
28.5.2015 16:53

"tady jde o to, vyhodit ze sedla ty západní mrchy, co nám to sem rvou za šílený ceny, nebo jim srazit hřebínek, aby srazily cenu"

"vymýtit tady ty agresory trhu!"

Tedy p. Alfi nestačím se divit. O to více, že jste výrobcem elektroniky a tedy byste o fungování normálního trhu mohl alespoň něco vědět. Pokud poptávka výrazně převyšuje nabídku, pak rostou ceny a zvyšuje se zisk. Vysoký zisk v daném odvětví stimuluje příchod nových producentů, čímž se zvýší nabídka, vzroste konkurence a ceny opět poklesnou. A právě Vy a tato diskuze jste důkazem toho, že to funguje. Jak vidíte, vysoký (dle Vašeho názoru) zisk Vás stimuluje k úvahám o výrobě podobného produktu. Píšete sice o výrobě pro sebe nebo pro známé, ale když už budete mít ten stroj na těstoviny a know-how, asi by nebyl problém rozjet menší výrobu. A přesně takto funguje podnikání v rozumných zemích už celé minulé století. Viz Bill Gates a jeho Microsoft, který začínal jako malá garážová firma. U nás jsme budovali socializmus a tak na rozumné věci bohužel nebyl čas. Kromě toho, pokud už se Vám zdá ten zisk Neudorffu vysoký, nepředstavujte si, že tam sedí nějaký germán, co si ty Vaše těžce vydělané peníze láduje do slamníku. Pokud má firma vysoké zisky (a pokud je to rozumná firma) tak investuje. To většinou znamená rozšíření výroby, tzn. nákup strojů (=práce pro výrobce strojů), stavba nových hal (=práce pro stavební firmy) a nakonec na těch strojích musí někdo pracovat, takže Vaše peníze v konečném důsledku dají práci spoustě lidí. Jen škoda, že to nejsou lidé z ČR.

Další věc je, že málokomu by se chtělo dělat pokusy s nejistým výsledkem kvůli pár kilům Ferramolu ročně na svou soukromou zahrádku. Je to přesně situace, kterou jeden kolega popsal: "Normální člověk koupí hřebíky, vrtačku,... postaví barák, zařídí si rodinu a žije. Šetřílek první rok vyrábí hřebíky, druhý rok vynalézá vrtačku... a na stará kolena to prodá jako pozemek s ruinou k demolici." Taky jsem měl období, kdy jsem demontoval součástky ze starých televizorů - no dyť je to úžasná úspora celou 1,50 Kč za usměrňovací diodu :-) a donedávna jsem leptal plošné spoje fotocestou. Dneska nakupuju součástky v TME, desky dělám v pool servisu v PragoBoardu a mám čas si nastudovat nějakou novou technologii, přečíst novou knihu nebo jen odpočívat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 56.206 (?), 6.6.2014 15:44

To nebylo nic ve zlém, Rafaeli - máte-li nápad, jak levněji a podomácku vyrobit podobně účinkující návnadu na hubení plžů, směle sem s ním. Určitě Vám za něj bude spousta zahrádkářů vděčná. Já svým příspěvkem chtěl jen naznačit, že mnohem víc produktů je k mání za cenu výrazně vyšší, nežli jsou výrobní náklady a subjektivně přijatelná provize, nejen ten citovaný Ferramol. Kdo umí a zná, pořídí levněji, kdo ne, musí holt sáhnout hlouběji do portmonky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 217.100 (?), 7.6.2014 9:19

Pane...206, já to ve zlém nebral. Ale když tak, praktické pokusy budu dělat snad až příští rok. Pokud teda ještě budu něco pěstovat. Ještě je dobré, že ti hnusáci nežerou aspoň ovocné stromy a keře... Tak jsem letos celkem v klidu. Jen mně trochu mrzí, že když to jsou až tak vyložení všežravci, že vůbec nejeví zájem o trávu a plevel. Anebo jen v nepoznatelné míře. Jinak jím u mně v minulosti nesmírně chutnala i tak jedovatá rostlina jako je tabák a našel jsem je vylezlé a škodící i na velmi trnitých kaktusech umístěných ve vyvýšených venkovních regálech pod stříškou a na suchém místě. I třeba na opunciích... S tím kondenzátorem jsem si vzpomněl. Nevím, novější elektroniku jsem nepitval, na ní už nemám. Ale je teorie tzv. "Ku*witek" - snaha aby elektronika nevydržela "zbytečně dlouho". A tak výrobci umísťují elektrolyty v blízkosti tepla apod... Tak mně napadlo, jestli ti výrobci ochranných přípravků nemají něco společného s enormmím rozmnožením těch žravých hnusáků... Taková konspirační teorie typu "Amerického brouka" :-))) Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 56.206 (?), 7.6.2014 13:25

O teorii tzv. "Ku*witek" vím, hezký doklad lidové tvořivosti a fantazie, ale skutečnost bude podle mne prostší: nezkušenost konstruktérů a nedomyšlený návrh, pak nedbalost při výrobě (třeba pro nedostatek času na kvalitní provedení práce?) a snaha ušetřit maximum na materiálech i provedení a srazit tak výrobní náklady pod direktivně stanovenou mez spolehlivě zajistí, že výrobek taktak přežije záruční lhůtu a krátce poté se porouchá. Neumím si představit, že by konstruktéři úmyslně umisťovali v návrzích součástky tak, aby po nějaké předem stanovené době degradovaly a způsobily jeho nefunkčnost. Já osobně bych si výrobek takové značky podruhé už nekoupil, Vy ano? Takže by to pro značku bylo kontraproduktivní až likvidační.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 1.61 (?), 25.5.2015 13:00

Ku*witko není žádná teorie, před hodinou jsem jedno odstranil u vařiče za 8500,-kč. Ale to sem nepatří. Se slimáky bojuji už léta. Začal jsem se solí, pak s pivem, s napichováním. Nejvíce se mi osvědčilo chytání upravenou pinetkou a vhazování do lahve s trochou vody a louhu. Slimáci nevylezou a rozpustí se. Zbírám na jaře i 40 slimáků z 20x20cm. Touto dobou 4l láhev za hod. Letos jsem nasadil zkušebně fosforečňan a mám zatím klid.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 51.60 (?), 27.5.2015 6:40

Souhlas, jsem malovýrobce speciální elektroniky, originální mojí konstrukce - za X-desetiletí promyšlené a vypilované. Dnešní mlaďásci uměj jenom zadat jakési podmínky do programu v PC, kterej z toho "vyblije" nesmysl - to jsou pro nás "konstruktéry" právě ty kuwítka - protože u nás nepochopíme, že takovou blbost vlastně nějaký "výrobce"  v dnešní době udělal s "nejlepším svědomím" pro funkci výrobku... A po práci jde pařit HipHop..., a ty kapely a skladby zná mnohem líp, než vlastnosti kondenzátorů...  Právě proto si myslím, že je potřeba být ve všem soběstačný (aspoň v ČR), a fandím výrobě antislimáčích granulí doma na 100%. Sehnat chemikálie mi nedělá problém, - s boilís těstem to není špatnej nápad, akorát by to chtělo nějakou lákavou vůni do toho přidat, aby na to lezli a žrali. To složení "profi" granulí by se přeci dalo zjistit na chromáku, a vyselektovat tu aromatickou složku (nemyslím teď chemicky "aromáty") a klidně ji zapracovat do toho těsta.  Tak slimákům NEzdar,  Alfi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 27.5.2015 8:55

Je to úplně snadný, koupíte si hmotový spektrofotometr, několik chromatografů, či jak se to všechno jmenuje, nějaký dobrý elektronový mikroskop a je to. K tomu pár nějakých výrobníků, míchačů, hnětačů, granulátorů. Lehce seženete pár kilo fosforu, koupíte něco málo hřebíků a máte to doma. Miluju tyhle snílky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 36.237 (?), 28.5.2015 0:34

To: PP - Když máš přístroje doma, je to sranda... (akorát vědět, co hledat za látku), jinak se dnes daj koupit za hubičku, a nejlíp s celou fabrikou... - když jsem si jel v 93r. koupit na inzerát polyskop do Tesly Přelouč, nakonec jsem si ji koupil celou, když jsem chtěl z výprodeje generálkovny Avií v Karlíně soustruh-dopadlo to stejně, v r.2002 mi soused z chalupy řekl, že v nedaleké vsi prodávají "magnety" - které se prý výborně hodí na přichycení stazek a faktur na palubku Liazu(tenkrát jsme ji měli oba), tak jsem tam zajel...- a koupil celé sklady OD Magnet, které se tam vyprodávaly, což soused-buránek, z vývěsky nepochopil-denně jsme pak točily narvaný 2Liazky zbožím, asi 2 měsíce. Takže sehnat se dá všechno, a za hubičku. Co se týče výroby těch granulí, kouknul bych po nějakém výrobníku na těstoviny (vše v jednom), lidi to měli i v obejváku, a když jim zkončí korupční smlouva s nějakým obchodním řetězcem, kam to dodávali po 40,-Kč za 1/2Kg, jako BIO potravu, tak to vyhoděj - nasekali Mega, tak, co s tím... Ale to není téma diskuze, omlouvám se. Myslím, že tady jde o to, vyhodit ze sedla ty západní mrchy, co nám to sem rvou za šílený ceny, nebo jim srazit hřebínek, aby srazily cenu. Já už jsem se se slimákama (ale šílený zamoření!) vypořádal jinak - přestěhoval jsem se do 250Km vzdálenýho areálu - ale klid nemám, jsou tu stovky šneků - s těma domečkama, a žerou stejně, akorát nezalezou do hlíny a jsou líp vidět. Ale na likvidaci se ptám - viz. tady "elektrika".   Zdraví Alfi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 28.5.2015 8:03

Zvláštní, když někdo má tolik vaty, že kupuje celý fabriky a chce škudlit na granulích pro slimejše. Inu šetřit se má vod sirky, říkávala babička ...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 38.15 (?), 28.5.2015 10:03

Asi to není na toto diskuzní fórum - omlouvám se. Ale v mé diskuzi jde třeba - krom rostlinek, samozřejmě! - vymýtit tady ty agresory trhu! Jinak "vaty" jsem měl vždy asi tak jako na jednu menstruační vložku, Třeba do tý Tesly Přelouč jsme jezdili s kámošem upatlaný v montérkách (tunil jsem zrovna motor na mém W353) vlakem, s flaškou rumu (protože u Tesly v nádražní restauraci by nás vyšla už 3x víc v panákách), a ještě jsme cestou hráli moji oblíbenou hru "na koho průvodčí padne, musí z vlaku ven" - čili na černocha - škoda peněz 4 x 36,-Kč - tam i zpět. Byla to sranda, na "burzu prodeje podniku" jsme chodili v montérkách, já si jednou při vyskakování z vlaku i roztrh triko-brutálně, přez celý záda..., ostatní tam byli kravaťáci-i zahraniční. Mlžili, spekulovali (my teda taky... trochu), vyvolávací cena byla někde v Mega, pro nás nedostupné, ale hezký výlet vlakem, rum, zábavava s průvodčím..., tak jsme tam často jezdili. Když jsme tam byli asi po "160tý" u toho šéfa, tak se zeptal, "Hele, co za to dáš?" A já mu říkám, no, max 20.tis.Kč, protože jsem je měl v kapse kraťasů. Tak je to vaše! Dodnes mám ten paragon, můžu sem hodit foto, za to jsem koupil! A takhle je to všude. Pak jsem to vyvážel s W353+vlekem a kámošem celé léto(vlek často i 2.5T) na moji "chalupu". No, kluk-muž musí být i trochu "diplomat", aby získal, co chce - bohužel u holek to nějak nefunguje...   Čus,  Alfi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 28.5.2015 16:53

"tady jde o to, vyhodit ze sedla ty západní mrchy, co nám to sem rvou za šílený ceny, nebo jim srazit hřebínek, aby srazily cenu"

"vymýtit tady ty agresory trhu!"

Tedy p. Alfi nestačím se divit. O to více, že jste výrobcem elektroniky a tedy byste o fungování normálního trhu mohl alespoň něco vědět. Pokud poptávka výrazně převyšuje nabídku, pak rostou ceny a zvyšuje se zisk. Vysoký zisk v daném odvětví stimuluje příchod nových producentů, čímž se zvýší nabídka, vzroste konkurence a ceny opět poklesnou. A právě Vy a tato diskuze jste důkazem toho, že to funguje. Jak vidíte, vysoký (dle Vašeho názoru) zisk Vás stimuluje k úvahám o výrobě podobného produktu. Píšete sice o výrobě pro sebe nebo pro známé, ale když už budete mít ten stroj na těstoviny a know-how, asi by nebyl problém rozjet menší výrobu. A přesně takto funguje podnikání v rozumných zemích už celé minulé století. Viz Bill Gates a jeho Microsoft, který začínal jako malá garážová firma. U nás jsme budovali socializmus a tak na rozumné věci bohužel nebyl čas. Kromě toho, pokud už se Vám zdá ten zisk Neudorffu vysoký, nepředstavujte si, že tam sedí nějaký germán, co si ty Vaše těžce vydělané peníze láduje do slamníku. Pokud má firma vysoké zisky (a pokud je to rozumná firma) tak investuje. To většinou znamená rozšíření výroby, tzn. nákup strojů (=práce pro výrobce strojů), stavba nových hal (=práce pro stavební firmy) a nakonec na těch strojích musí někdo pracovat, takže Vaše peníze v konečném důsledku dají práci spoustě lidí. Jen škoda, že to nejsou lidé z ČR.

Další věc je, že málokomu by se chtělo dělat pokusy s nejistým výsledkem kvůli pár kilům Ferramolu ročně na svou soukromou zahrádku. Je to přesně situace, kterou jeden kolega popsal: "Normální člověk koupí hřebíky, vrtačku,... postaví barák, zařídí si rodinu a žije. Šetřílek první rok vyrábí hřebíky, druhý rok vynalézá vrtačku... a na stará kolena to prodá jako pozemek s ruinou k demolici." Taky jsem měl období, kdy jsem demontoval součástky ze starých televizorů - no dyť je to úžasná úspora celou 1,50 Kč za usměrňovací diodu :-) a donedávna jsem leptal plošné spoje fotocestou. Dneska nakupuju součástky v TME, desky dělám v pool servisu v PragoBoardu a mám čas si nastudovat nějakou novou technologii, přečíst novou knihu nebo jen odpočívat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika