Založení záhonu ve skleníku



Roman71 - (7) - 13.89 (?) 
29.10.2015 16:20, zobrazeno: 16102x

Zdravím místní zahrádkáře!

Postavil jsem si skleník od firmy lanit garden (můj názor na skleníky této firmy je na samostatný příspěvek a nyní mě zajímá něco jiného). Skleník mám již postavený. Skleník je postavený v úrovni okolí s tím, že má zapuštěnou cestičku a tedy i záhony... Viz. foto - je to jednodušší než to popisovat.

Ty záhony ve skleníku co mám jsou v podstatě zastřešené vysoké záhony - tedy jeden záhon do tvaru "U". Na dno těhto záhonů jsem položil několik větví a větviček z ovocných stromů co jsem za letošek nastřádal. Na to jsem navrstvil cca 5 cm listí. Na to přišla vrstva papírových nepotištěných kartonů natrhaných na menší kusy. Dále přišla cca 10-15 cm vrstva koňského hnoje. Ten jsem posypal skartovaným papírem. Toho jsem měl dost, takže jsem hnůj pěkně celý "zasněžil". Na to jsem dal znovu vrstvu koňského hnoje - opět cca 10-20 cm. Hnůj byl celkem načechrán, a tak jsem ho ušlapal, aby si sednul. Na to jsem navršil cca 15 cm hlíny. Na jaře bych chtěl doplnit to - co si sedne vrstvou nevyzrálého kompostu, vrstvou hlíny, vrstvou vyzrálého kompostu a vrstvičkou rašeliny.

Je můj postup správný? Měl bych přidat vrstvu ještě něčeho abych dodal do záhonu živiny? Bude potřeba na jaře záhon zrýt?

Díky za odpovědi :)

Založení záhonu ve skleníku
Založení záhonu ve skleníku
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 29.10.2015 17:42

Vynechal bych hlínu (ať už tím myslíte zahradní zeminu, ornici či cihlářskou surovinu) a dal bych více vyzrálého kompostu. V zimně nezapomeňte zalévat (nebo nanosit sníh k roztátí). Bez přiměřené vlhkosti se tlení zastaví a záhon se nepřipraví na jaro.

Ne, na jaře se to už neobrací/nepromíchává rytím, ale sází se tak, aby rostliny měly kořeny ve vyzrálém kompostu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Roman71 - (7) - 13.89 (?), 29.10.2015 18:32

Díky za tip. Obávám se ale, že nebudu mít tolik vyzrálého kompostu, abych z něj udělal v záhonech dostatečně vysokou vrstvu. Proto budu muset doplnit tou hlínou - ornicí.

Letos u nás moc nepršelo -  jak píšete že sucho zpomaluje / zastavuje tlení - tak nemám hotový kompost... Snad do prvních jarních výsevů a výsadby bude alespoň trocha kompostu. Při nejhorším přístí rok budu jen na ornici a až na další rok přidám kompost...

Ještě se zeptám... Ten hnůj, co jsem tam navrstvil teď na podzim si do jara určitě sedne o pár cm. Mám na jaře doplnit znovu hnojem a na to navršit hlůnu a kompost? Nebo na jaře už hnůj nepřidávat a nechat to zas až na podzim?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika