Skleníky Tobiáš - zkušenosti, spokojenost?



host - 186.34 (?)
10.11.2014 15:58

jak je narocna montaz skleniku? napr pri srovnani s praci s sadrosem?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                  
host - 51.179 (?), 27.3.2011 9:00

Na tom přece nic absurdního není. Zejména proto, že celá demontáž nezabere ani půl hodiny. A že "dobrý skleník" má přečkat sněhovou pokrývku bez nějakého shazování? Ovšem, ale to třeba mají krovy na domě taky, nicméně se v několika předcházejících sněhově bohatých zimách několik domů pod vice než metrovou vrstvou tězkého sněhu zbortily. Že se provlhčení dá řešit naházením sněhu - taky souhlasím, ale toto nanazování trvá nejméne tak dlouho a dá více práce než demontáž a montáž stropních skel.  Otrhat listí ze stromu nelze (aspoň ne s rozumným úsilím, shrabování je snadnější - ale i to provádím travní sekačkou), sundat skla ze tohoto skleníku je jednoduché a rychlé. Komu se to zdá absurdní, nemusí to samozřejmě dělat, nemusí ani snazovat sníh. Příští rok, pokud napadne dost sněhu, může napsat své zkušenosti - samotného by mne zajímalo kde jsou konstrukční limity. Nicméně já takto experimentovat nechci a skla opět sundám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 186.34 (?), 10.11.2014 15:58

jak je narocna montaz skleniku? napr pri srovnani s praci s sadrosem?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 156.14 (?), 3.4.2017 8:43

Skleník jsem montoval teď o víkendu. Při montáži je to dost chatrné, ale po smontování drží pevně. Rozteče a díly pasují dobře.

zápory:

jedno okno bylo z výroby špatně složené. Sklo nepasovalo. na jedné straně bylo okno kratší o 2 mm a sklo nešlo vložit. Do druhého okna totéž sklo pasovalo. Okno jsem musel roznitovat srovnat a znovu snitovat. škoda jen, že tobiáš používá asi 10mm níty. Po nich mě tam zbyly 2 díry :)

Packy na držení skel mají špatný tvar. Při dotažení, se packy přez profil skleníku odtáhnou od skel. Skla nevypadnou ale při větru se hýbou. Nutno packy krapet ohnout jinak. A nebo nedotahovat :)

poslední věc. Sice to není závada, ale zavírání dveří a manuální zavírání okna je dost ošizený. Za tu cenu skleníku bych čekal kvalitnější provedení. Sám jsem zvědavý až foukne větříček do pootevřených oken. Myslím že se otevřou nenávratně. Doporučuji k okýnku přidělat lanko, které nedovolí aby se okno při větru nevivrátilo.

hodnocení je takové, že když máte po ruce dílničku, skleník si doděláte do 100% stavu a budete spokojení.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 240.43 (?), 10.4.2018 23:48

Naprosto stejna zkusenost - upevneni skel, zajisteni oken a dveri - chabrus. Dalsi nedostatky:

- netesnost stresnich skel proti podelnemu ramu - "pozednici", min. 5mm mezera pod stresnim sklem po celem obvodu. Pri vetru zcela evidentne profukuje, na jare se sklenik netesnostmi velice ochlazuje. Resenim je dotesnit penovym tesnenim pro stresni konstrukce... a vetrat radeji okny

- mam sklenik siroky 3 m a tam jsou nestastne resena okna - kridlo okna je stejne dlouhe jako pro uzsi sklenik (pro 3 m model je okno kratsi o cca 30cm). Ram okna se tak dole opira o ramecek doplnkoveho skla, kterym je vyplneno tech chybejici 30 cm. Tim, ze kridlo doseda shora, vznika po bocich klinovita mezera az 1 cm vysoka - opet vyrazna netesnosti. Resenim je zkratit doplnkove sklo a predelat plechove upevneni + dopltir tesneni - to uz je trochu honicka, musi se naohybat kompletne nove profily

- dalsi nectnost je, ze pri vetru skla drnci - nutno bodove podmaznout cirym silikonem

- do dverniho ramu jsem nalepil kus penoveho tesneni - dvere nedrnci a pokud je vitr zabouchne, tesneni tlumo naraz

- zasklival jsem pri podeprenem hrebenu, vse peclive srovnane, kdyz jsem po zaskleni vse dotahl a povolil podepreni, hreben si sedl a skla po obou stranach vsech vnitrnich sikmych vyztuh se odtahla o cca 5 mm od ramu. Vyresil jsem to tak, ze v mistech sikmych vzper jsem natahl 4mm ocelove lanko a stáhl podelne "pozednice" k sobe. Mam ale sklenik se zapustenou chodbickou, takze na vysku mista dost, u skleniku na rovine toto nebude mozne.

- drobnost - zcela chybí podlozky. U pacek na drzeni skel jsou 6mm otvory, sroubky M5... Proste jsem koupil nekolik set podlozek, ale mohly byt v dodavce rovnou..

Shrnuto - sklenik si poridte pokud vas bavilo hrát si se stavebnicí Merkur, máte dílnu a dost casu, mate navic 1500 - 2000 kc a chcete si vyzkouset vlastni schopnosti pri upravach/opravach konstrukcnich nedostatku. 

Po doladeni uvedenych (a dalsich asi 20 drobnych) nedostatku je sklenik v pohode.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 11.4.2018 9:15

Ta mezera mezi skly a pozednicí má asi sloužit odtékání vody zkondenzované uvnitř na sklech. Táhlo tam při severáku velice a vyřešil jsem to naprosto stejně - zapěnoval. Životnosti skleníku to asi neprospěje, pěna bude nasávat vlhkost. Navíc jsem se stavbou nesmírně pospíchal a také respektoval doporučení natírat až po opršení kontrukce - takže jsem základ nepřetřel... a asi už pořádně nepřetřu. Šroubky držící skla je třeba dotahovat, ovšem když jsem utáhl hodně, jak konstrukce pracuje teplem, několik skel prasklo. Další 2 jsem "odvětral" při práci s hráběmi, takže postupně se mění na polykarbonátový :-). Příště bych asi šel do polykarbonátu ve jménu zachování tepla, jen je ho třeba řádně ukotvit, nedávno jsem viděl polykarbonátovník hozený na sousedův plot.

Dvě zimy jsem zkoušel skleník zateplit bublinovou fólií zevnitř, práce jak na kostele a efekt minimální...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 139.178 (?), 9.4.2012 11:54

Skleník Tobiáš z Nymburka mám postavený od roku 1993. Mimo základů (beton) jsem jej smontoval za odpoledne. Bohužel jsem kutil typu "...nic nemá rovně", takže i hřeben je prohnutý jako u stanu. Ale drží. Konstrukci jsem nenatíral, teprve loni jsem Hameritem přetřel rezavé hlavice šroubů a na dvou místech konstrukci - jinak nic, naprostá spokojenost. Za celá léta jsem měnil tři skla - vždycky to bylo od sekačky s bočním výhozem. Mohu jen doporučit!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 49.18 (?), 19.12.2014 15:30

Tobiáš - levný skleník odpovídající ceně. Je plechový, sestavení je jako složité české lego. Po pár letech se prověsí v hřebeni. Skla podfukují, což je na jaře a na podzim problém. Přilepit silikonem skla nejdou, protože se skleník kroutí. Řešení příchytu skel packami vypadá lacině. Antikorozní úprava není, kostra rezne a nemůžete ho například vysířit proti houbám. Jsou lepší skleníky, jen si připlatíte cca 20%. Dostanete za to stabilní OCELOVOU konstrukci, která nezrezne, nehýbe se, nevadí jí sníh a skleník můžete utěsnit. Doporučuji došetřit 3-4 tisíce a koupit jiný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 213.25 (?), 11.4.2017 5:57

Skleník Tobiáš mám postaven v roce 1993. Při montáži jsem nic nenatíral. První rezavé skvrny jsem přetíral v roce 2011 - byly na plechových profilech, ležících na betonovém základu a některé hlavy šroubů rezly také. Současný problém je nefunkční otevírač okna. Nevíte kde koupit nový, který by se dal namontovat bez nějakých úprav? Jinak naprostá spokojenost s tímto výrobkem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika