Provoz vytápěného skleníku



Stránky: 1,  2,  3   
host - 235.147 (?) 
27.12.2014 22:46, zobrazeno: 35824x


Dobrý den,  rád bych  se zeptal  jestli je  tu někdo, kdo provozuje  vytápěný skleník  pro pěstování  zeleniny.  Sám provozuji skleník  ve kterém  udržuji nadnulové  teploty pomocí  akumulace a  v případě extrémních mrazů mohu  nasadit el.  přímotop.  Při běžném průběhu zimy   jsou účty  za el.  energii v podstatě zanedbatelné.  Během zimy je skleník vhodný pro pěstování  salátu nebo  ředkviček, které právě  teď na  přelomu roku  sklízím.  Teploty jsou  nízké a  roste to  pomalu,  protože pokud  přes den  nesvítí slunce  teplota se nedostane přes 10°C.  Pro zimování  rostlin je to dostačující, ale výnosy  při pěstování  zeleniny jsou od listopadu  do konce  ledna nízké, uvažuji proto  o instalaci  nějaké levné  klimatizace pro  topení na  +10 nebo  16°C.   Potíž je v tom, že při 10°C   si o  moc nepolepším  a při  16°C už  si nejsem  jistý dostatkem  světla,  levné klimatizace  umí buďto  temperovat na  10°C nebo  topit do  16°C a více,  kupovat a provozovat světelnou soustavu   není ekonomické.    Máte někdo  zkušenost s  provozem vytápěného  skleníku?   

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 51.213 (?), 28.12.2014 8:34

Zdravím, po dvou zimách, kdy jsem topil v kamnech a dopěstovával saláty, kedlubny,papriky a rajčata do prvního sněhu, jsem to vzdal.Topil jsem v kamnech briketama a čas a spálené palivo za to určitě nestojí.To mám skleník z lahví a střechu z polykarbonátových dutinek.Už vůbec si nedovedu představit topit přímotopem.Pokud máte akumulační nádobu, taky to nebude zadarmo, když teplo ženete do skleníku místo do domu.Budete muset více protopit.Dobrá varianta je mít skleník při domu a teplo pouštět otevřeným okénkem z kotelny.Ale vy budete mít akumulaci vyřešenou asi jinak, že?Sluneční ohřev?...Já jsem ale ze sev.moravy, takže pokud jste z jihu a nahřeje vám slunce akumulační nádobu, tak to se máte...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 28.12.2014 10:26

Při běžném průběhu zimy   jsou účty za el.  energii v podstatě zanedbatelné. 

Co si pod tím představit? Nebo se bavíme o 150 000,-  za již nainstalované tepelné čerpadlo nebo statisíce za solární elektrárnu? Já nemám ani jedno a tady je má zkušenost.

Dokončil jsem přístavbu skleníku, která má v půdoryse asi 120*220 cm, určena má být na přezimování citrusů. Ze dvou stran je betonový plot, zateplený zevnitř 4cm polystyrenem, na čele jsou dveře a střecha z 8mm polykarbonátu (z důvodu odklápění a přístupu v sezoně, zadní část střechy je ze 6mm skla, boční stěna sousedí z proskleným nevytápěným skleníkem, zde jsou vstupní dveře do něj. 

Tento prostor je osazen malým teplovzdušným topením s ventilátorem, který má příkon 1000 a 2000 W. Topení je spínáno digitálním termostatem, na kterém je nastavena teplota 4°C, vypínací a zapínací je nastavena na hodnotu +- 1°C, tzn. že teplota je automaticky spínána v rozmezí 3-5°C, díky setrvačnosti ukazuje teploměr vypínací teplotu cca 5,6°C. Díky malému prostoru zapíná ventilátor zhruba na 10-20 sekund, vzhledem k venkovní teplotě lehce pod nulou je cyklus spínání asi půlhodinový.

Včera odpoledne jsem tam nainstaloval i zásuvkový wattmetr a dnes ráno na něm byl stav 2,8 kWh!!! Nevím kolik byla teplota v noci ale ta spotřeba mne docela zarazila (ještě mrknu na měřák na dobu běhu). Tzn. že spotřeba by byla za nějakých 24 h rovna 4,2 kWh, při částce 8,- Ká to dělá za měsíc tisícovku!!! a to už není legrace, nehledě na riziko výpadku proudu, který si uvědomuji až nyní.

Citrusy tam asi dávat nebudu, zatím tam mám podnože, ale za ty prachy nee. Ještě vyzkouším nějaké méně energeticky náročné topidlo ale vypadá to že skleníček nebude plnit svůj účel.

Jako jediné řešení bych viděl být doma na penzi, vozit levné dřevo a topit tímto způsobem, nebo mít skleník nad již vytápěným barákem. Citrusy nechávám zatím na schodišti do sklepa u baráku, kde žádné topení není potřeba, při -20°C stačí otevřít více sklepní okno, rovněž nehrozí zničení rostlin při výpadku proudu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 235.147 (?), 28.12.2014 22:54

Pánové, dekuji za  odpovědi.   Jak už  jsem říkal  v současné  době ve  skleníku   udržuji jen  nadnulové teploty,  aktuálně je   asi 3°C   a venku  máme  -10°C.    Vybudoval jsem  si pod  skleníkem zemní  výměník, takže   náklady mám jen za provoz ventilátoru .   průměrně cca 2kč   za den - mám topnou  sazbu pro  dům jinak počítejte 4kč.   Pro skeník  3x6 metrů  (16mm polykarbonát)    Není to samozřejmě  všespásné.   Ale je  to levné  provozně   a    kromě svojí  práce,  které bylo více než jsem čekal   a   práci na návrhu  mě výměník  stál cca  5000,-  kč na  materiálu. (stavěl jsem  nový skleník)  Ale   jak už jsem řekl  je to pouze   akumulace  -  pokud by  současné mrazy  pokračovaly,  dojde v  vyčerpání tepla  ve výněníku  a ve  skleníku začne  mrznout,  pokud to  bude jen  týden a  pak bude  opět do  -5°C v noci nemám  problém.   Jsem 550 m. nad mořem,  takže žádná nížina.  Problém je  v tom ,  jak říkám    výnosy jsou  nižší než  bych si  přál.  Navíc já  začímám pěstovat   rajčata a  papriky   už v  březnu , takže celou  zimu pěstuji doma  sadbu a  svítím na ní což  mě tady  nebaví. Proto uvažuji  o topení  klimatizací  -  15 000,  se sežene  slabá klimatizace  co topí  do  -15°C ,  chybějící teplo  v noci mi  dodá výměník  a v nejhoším  si ho  můžu přes  den zase   akumulovat. Problém je  ve svícení    nevím jesti  pokud zvýším   teploty třeba  na těch  16°C   jestli mi  sazenice a zelenina   nebude vytahovat,  optimální teploty jsou  kolem 12°C, ale to  jednak levné  klimatizace neumí  a jednak  při tom  už se  nedají   předpěstovávat rajčata  a papriky     a    jak říkám  svítít    600W   1000 hodin   za sezonu a ještě zaplatit za svítidla 10tis  se mi  moc nechce   fakticky to  zdvojnásobí náklady  za zimní provoz i investici.  No tak přemýšlím bych to  bez toho  svícení s   nižší teplotou nějak  zvládnul přez  zimu pěstoval ředtvičky salát  a sadbu  a od  února kdy  už jsou  dlouhé dny  bych zvednul  teplotu na  22   a   začal bych  s rajčatama  a paprikama.  Těch pár  tisíc za  el.  bych obětoval,  ona ta klimatizace  při 16°C přes  den a  10°C v noci topí  velmi levně, protože kompresor  jde do  nízkých tlaků,  ale svítit   tomu nechci a v  únoru když  svítí slunce  pak ve skleníku mám  klidně 25°C   a ještě   akumuluji   teplo do  země,  takže o  náklady na  topení za  jeden měsíc  nebudou příliš  vysoké.    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 235.147 (?), 28.12.2014 22:57

sorry za  tu češtinu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 29.12.2014 8:59

Podle mne to máte srovnané, akorát čekáte na zázrak. Ona fyzika nerada zázraky, s ní nelze bojovat, jen ji respektovat. M. napsal skutečné měření. I když máte výměník, při déletrvajících mrazech to nezachrání. Jsem taky v 550 m a mrzne jen praští. A problém je, jak sám víte to světlo. Dnes jsou k dispozici zdroje s nízkou spotřebou. Problém je, že jsou nákladné, ty levné mají blbé spektrum a všechny časem slábnou.  Prostě do toho ty peníze musíte vrazit. Cpou lidé peníze do jiných koníčků, vy se můžete bavit tím, že máte svoji čerstvou zeleninu celou zimu, na náklady nehledě, když na to máte. Osobně bych provoz během zimních měsíců omezil a přizpůsobil charakteru zimy. Babička říkávala: "páni a zima nám nic neodpustí".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 29.12.2014 10:12


Pěkný den, zajímala by mně spotřeba klímy třeba za týden.Dávat za salát a ředkvičky tisíc korun za měsíc, by se mi nechtělo.Nebylo by lepší na měsíc a půl skleník netopit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 12.36 (?), 29.12.2014 11:05

Vela sa da spravit aj znizenim tepelnych strat. Sklenik na cely rok by mal mat zateplene obvodove zaklady a nemali by v nom byt spary aby neprefukovalo. Aj v mrazoch ak vykukne slnko, fotony robia zazraky a dokazu takyto sklenik trosku vyhriat. Mozno by sa dal trosku vyhrievat studnicnou vodou. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 138.41 (?), 27.1.2015 14:16

Možná by fungovalo zakopat 1000L nádř do země cca pul metru pod povrchem napojit hadice s čerpadlem a prohánět přes skleník.

Nebo třeba použít kanalizaci taky je tam tepleji ale co ta vůně...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 29.12.2014 15:49

Tak jsem ještě zhlídl měřák a ten ukázal hodnoty:

celková doba provozu - 48 hod 29 min

spotřeba za tuto dobu - 9,1 kWh

vyjádřeno v procentech - 10 %

Nevím jak spočítal ty %, bo mi to nesedí, ale to je nyní jedno. Každopádně se výpočty potvrdily a náklady za měsíc se pohybují okolo tisícovky.

Resetoval jsem měřák a snížil spínací teplotu o jeden °, na 3. Uvidím zítra jak se to projeví na spotřebě. Včera v noci bylo -9°, ráno stoupla venkovní 
teplota na -7°C, protože se zatáhlo, během dne se pohybovala okolo -4°.

Vrazil jsem již do polykarbonátu, konstrukce a zateplení tohoto prostoru již více než tisíc korun a účel, pro který byl budován neplní, protože je provoz drahý. I kdyby tam topila nonstop jen 100W žárovka, tak při mém tarifu je to 576,- ká za měsíc, ta to ovšem nedokáže vytopit.

Citrusy tam tedy dávat nebudu, jako bouda na nářadí a barel na vodu je to škoda. Myslím, že dobře poslouží jako úschovna přísady a jiných rostlin před jarními mrazíky. Ještě zkusím ve skleníku rozvěsit pod skly a okolo skel těžkou bílou textilii, která by vytvořila další izolační vrstvu, schopnou zachytit nárazový chlad v meziobdobí. Zadní stěnu zateplit polystyrenem, který sice teplotu nevytvoří, ale téměř okamžitě "odrazí" to sluneční zpět do skleníku. V současné době je tahle 15 cm plotová zeď promrzlá a její prohřátí by trvalo hodně dlouho.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika