Skleník s beztlakovoou kapkovou závlahou z barelu



joudamates - (20) - 40.135 (?)
22.7.2014 9:32

Dobrý den, děkuji pisatelce za odkaz, pan ma provozovnu v Praze, zitra se u nej stavim a koupim si jednu sadu. Pozdeji napisu zkusenosti.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2,  3   
host - 49.18 (?), 23.6.2014 23:47, zobrazeno: 45066x

Zdravím všechny zdejší zahrádkáře, se kterými se chci podělit o své zkušenosti s výběrem skleníku a v neposlední řadě vybavení skleníku zařízením "pro lufťáky", tedy kapkovou závlahou bez čerpadla přímo z barelu s využitím časovacích hodin na baterky a připojením bateriového čidla.

Tedy jak jsem vybíral svůj skleník? Četl jsem všechny zde i jinde dostupné zkušenosti a ptal se dosavadních majitelů a zapojil dokonce i svoji hlavu.

Základní otázku - plast, či sklo - jsem vyřešil sklem. Každý chválí svého koně, ale v tomto případě mohu jen doporučit (pokud nestavíte skleník vytápěný). Sklo je opravdu generacemi vyzkoušené, prokazatelně dlouhodobě nezávadné, nemění ani po letech vzhled či vlastnosti, je snadno a relativně levně sehnatelné, neplesniví, nemění povrch a z mého pohledu je plastu v mém životě už tak dost.

Otázku konstrukce jsem řešil rovnou vynecháním levných konstrukcí typu skvělý, levný a skrytou reklamou posedlý Lanit plast, Polsko, Čína... Čím víc jsem viděl v hřebenu více nebo méně prohnutých konstrukcí, či skel a plastů přichytávaných různými patentovanými a zaručeně nejlepšími a snadno montovatelnými plíšky, tím více jsem si uvědomil, že šetřit zde není fakt na místě. Jaké je však překvapení, že při shánění masivní konstrukce zůstalo v hledáčku 3 - 5 celkem rovnocenných výrobců... Zkrátka a dobře, je nutné především nezaměnit profilovou ocel s profilovým ohýbaným železem. A že se o to výrobci snaží je fakt. Takže pozor - když chceš kvalitu a sklo za stále ještě rozumné peníze, zvol výhradně ocelovou konstrukci a to žárově pozinkovanou. Potom se konstrukce nekroutí a skla se vklidu nalepí do konstrukce obyčenjým silikonem, aniž by praskala. Do skleníku potom navíc nefouká, mezery pasují, nedrží se v nich plíseň, tedy čistá práce... Další otázkou jsou dveře a okna. Já jsem chtěl bezpodmínečně kvůli větrání dveře v obou čelech. Okna, byť automatická, v parném létě opravdu nestačí. Z konzervativního požadavku jsem chtěl klasické pantové dveře, moc nevěřím všude doporučovaným "šoupacím". Nevěřím, že dokážou dobře těsnit - například kvůli slimákům a mravencům a průvanu na jaře. Dále nevím, jak dlouho budou šoupačky hladce jezdit. Nelíbí se mi rovněž pomocný pojezdový rám. Po dlouhé úvaze jsem si zvolil malou a skutečně rodinnou firmu, která dělá pouze skleníky a to ofiko už od revoluce - firmu z Řečan. Objednal jsem na jaro, zadara dovezli, zaplatil jsem a můžu zodpovědně říct, že například pečlivé zabalení příslušenství a to, že skleník dovezl sám majitel se synem mně přesvědčilo, že jsem udělal dobře. Při velmi snadném sestavování se mi to potvrdilo - nic nechybělo a skutečně úplně vše přesně pasovalo. Zkrátka jeden z posledních opravdu vymakaných čistě českých výrobků.

A jak jsem řešil bezobslužnost? Protože jsem víkenďák -  chalupář, musel jsem též řešit zalévání. Pěstuji především klasiku - rajčata, papriky, okurky. Vodu mám v chalupě, kopat 50m se mi nechtělo. Elektřinu bych musel řešit stejně - kopáním, jističi atd. Čerpadlo a různé spínače jsou v případě kvalitního řešení také dost drahé.

Snažil jsem se tedy vymyslet něco schůdného. Vyšlo mi tedy beztlaké řešení - barel na 1000lt, nějaký časovač a nějaké zalévání a hlavně to musí být plně automatické. Vše musí být spolehlivé, finančně únosné. Nic snadného. Z mnoha firem na trhu, které dělají kapkovou závlahu je pouze jedna v ČR a to z Loun, která garantuje u kapkové závlahy "že to funguje" rovnou ze sudu. Maloobchodně prodejná zahrádkářská sada bratru za 3000 Kč. Nicméně - skutečná životnost ve skleníku bude cca 2 - 3 roky a sada stačí na 4x výměnu všech komponentů. To znamená zhruba 300,- Kč. za rok a to už jde. Na závěr velmi zapeklité řešení - spínací zahradnické hodiny, které musí fungovat opět bez tlaku z kohoutku. Na trhu jsou opět stovky různých hodin, které vám po naprogramování vodu spustí. Nicméně jen jedny jediné - a to od nejznámějšího německého výrobce s přesným označením typu T30 card to umějí na čtyři tužkové baterky a to bez potřeby tlakové vody - nasadíte hadici na barel, připojíte hodiny, za ně připojíte závlahu, případně do hodin ještě napíchnete vlhkostní či dešťové čidlo a je hotovo.

A co dodat? Pokud započtu základy skleníku do nezámrazové hloubky,  beton, ztracené bednění, skleník, barel, závlahu, časovače, bagr, zedníka, tyče na rajčata, truhlíky, poličky atd. tak je to fakt drahá sranda. Nicméně můžu zodpovědně říct, že to stojí za to. Ale je to jen můj osobní názor, jako celé tohle psaní :-)

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 49.18 (?), 24.6.2014 0:01

Jo a ještě pro úplnost dodávám za rok zkušeností: Baterky v hodinkách vydrží celou sezónu a na 52 rostlin (36 pnoucích rajčat,3 okurky, 13 paprik) které ve skleníku mám stačí náplň vody v barelu 1000 litrů na!!! 2 - 3 měsíce!!! a to "zalévám" pouze automaticky pouze kapkovou závlahou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 14.171 (?), 24.6.2014 7:18

Dobrý den, mám tedˇnový sklenik od VP naprostá spokojenost chtšl bych vyřešit kapkovou závlahu napište mi prosím podrobnosti na lhorak@mkinet.cz Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 49.18 (?), 24.6.2014 15:42

Zdravím, nevím o jaké podrobnosti stojíte, nicméně vše podstatné je uvedeno, montáž zvládne do hodiny každý, nářadí netřeba. Sada obsahuje 130 metrů kapkovací hadice s kapači 30 cm od sebe, hadici na připojení asi 20 metrů, plastové kohoutky, záslepky, filtr, téčka atd. Je bezpodmínečně nutné vysázet v této vzdálenosti od sebe sazenice. Nádoba má být min. 1,5 metrů nad zemí. Ve skleníku běžné velikosti běžně potřebujete čtyři kapkovací hadice v délce Vašeho záhonu - předpokládám ca 5 metrů x 4 kusy. Zbytek sady použijete po zanesení a zničení kapkovačů - odhaduji jednou za 2 - 3 roky. Doporučuji přikrýt záhon textilií, aby to bylo úplně bez práce. Kapková závlaha se nehodí, pokud chcete pěstovat například menší rostlinky (mrkev atd.), je pevně daných 30 cm rozestup. Dál od kořenů (cca 10 cm) je půda suchá na troud.  V tomto případě je lepší použít celoprosakovací hadici, která sice žere víc vody, ale stojí pár korun a navíc nejste vázán na jednoho výrobce. Některé celoprůsakové hadice též nepotřebují tlak z kohoutku. Oba systémy se dají kombonovat (průsak a kapkovače). Ostatní dle popisu vygůglíte :-) Z mého pohledu se spotřebou jedná o malý zázrak, ale je bezpodmínečně nutné vybrat podle návodu, jinak to na sud nejede.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 14.171 (?), 25.6.2014 8:45

Dobrý den, jde mi o to kde koupit beztlake zavlažovací hodiny a i tu zavlazovaci sadu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 49.18 (?), 25.6.2014 17:19

Netafim a gardena, oboje na netu :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 221.170 (?), 21.7.2014 22:22

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi podělit o zkušenosti s kapkovou závlahou do skleníku. Již 6let používám tuto závlahu se systémem napojení na barel s vodou a už si nedovedu představit nic lepšího. Nemám sice spínací hodiny vodu pouštím ručně otevřením kohoutu, ale funguje to opravdu perfektně. Za těch 6 let se nic nepokazilo, ani nezničilo a náklady byly minimální.Cenu si přesně nepamatuji, ale určitě byla do 700Kč.Mám na každé straně skleníku tři hadice vše propojené tak aby byl vytvořen uzavřený okruh.Jediné co je nutné aby do hadice tekla opravdu čistá voda aby se dripy neucpaly, proto mám umístěné sítko v kohoutu na pouštění vody. Je to dovoz a lze si tuto kapkovou závlahu objednat u firmy Kertis Ján - KEJA.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
joudamates - (20) - 40.135 (?), 22.7.2014 9:32

Dobrý den, děkuji pisatelce za odkaz, pan ma provozovnu v Praze, zitra se u nej stavim a koupim si jednu sadu. Pozdeji napisu zkusenosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 39.3 (?), 5.8.2014 13:21

Pouzivam ve skelniku kapkovou zavlahu od Gardeny se spinacimi hodinami na kartu T1030 (funguji bez tlaku, 4 AA NiMh akumulatory), ktere mam napojene pres filtr (Gardena) na 200l sud s destovou vodou, ktery je umisten cca 50cm nad zemi. Zavlaha funguje spolehlive, staci treba 1x za 14 dnu vycistit filtr kartackem. Zalevam 2h rano a 2h vecer - ale zalezi na sezone, na zacatku staci 1h.

Jediny problem muze nastat v pripade, ze se sud vytece uplne doprazdna a zavlaha se zavzdusni - je potom potreba zkontrolovat, zda vsechny dripy kapou, pripadne nektery odvzdusnit - ale vetsinou funguje i po zavzdusneni. Sud plnim 1x za 3-4dny.

Podle zkusenosti na rajcata a papriky staci 1 drip, na okurky je vhodnejsi dat 2-3 dripy, jinak jsou pak vevnitr dirave (malo vody).

Toto reseni neni levne (Gardena), ale dripy jsou z kvalitniho stabilniho plastu, ktery by mel na rozdil od levnych vydrzet - mam momentalne 3 doky ve skleniku a na zavlaze to nejde vubec znat (porad stejna barva, zadna znamka lamavosti plastu apod). Stejny pripad jsou rychlospojky na hadice, Gardena vyjde pomalu na 100Kc 1ks, zde se asi ale vyplati koupit za 10kc noname a menit co par let, pripadne koupit mosaznou za polovicni cenu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 135.116 (?), 21.10.2014 13:13

Také jsem musel řešit zavlažování ve skleníku na chatě, kde sem odká- zán jen na dešťovou vodu na zalévání. Ale v létě  vše uschlo v delší době mé nepřítomnosti. Celý problém jsem po dlouhé době vyřešil a nyní takové mi starosti již odpadly. Možná někomu poslouží mé zkušenosti.Výše uvedené nápady s kapkovou závlahou Gardena jsou sice uspokojující, ale drahé. Existuje kapková závlaha, která nepotřebuje vůbec žádné spínací hodiny ani jiné plánování, kdy zalévat nebo ne. Je to tzv. zařízení, které pracuje na bázi, když je suchá nebo sušší půda, kde máme zasazenou rostlinku, tak samospádem, ji to začne samo zavlažovat. Pokud je to dostatečně vlhké (zavlažené), tak kapkovač sám samostatné uzavře přívod vody. Tento cyklus se stále opakuje, pokud je nějaké nádrži voda s kohoutkem (umístěna od 50cm do 1 m výše). Jelikož mohou být i čisté vodě nečistoty, je lepší u výtoku z nádrže umístit nějaký filtr. Mám ho z kousku molitanu, který nečistoty dobře zachytí, neboť trysky u kapkovače jsou poměrně dost malé 0,5mm. Odtok z nádrže je samospádem. Samozřejmě je třeba si udělat hadicové rozvody a umístit jednotlivé kapkovače blízko rostlinek. Má to výhodu, že nemusíte nic ve skleníku hlídat, zda je zalito nebo ne. Je tedy akorát nutné mít v nádrži vodu, nebo tento celý systém, lze též napojit i na otevřený vodovodní kohoutek, za předpokladu, že někoho nevytopíte, když nejste přítomni. Tento celý systém kapkové závlahy prodává firma v Pardubicích a já ho používám již tři roky bezproblémů. Na zimu vše odstraním a uložím na další sezonu. Je sice pravda, že pořizovací náklady nejsou zadarmo, ale radost z toho jak vše pěkně roste bez mé občasné přítomnosti a pak i z úrody myslím má své opodstatnění. Další výhoda je i to, že Vám všude neroste plevel, jako když zaléváte z konve.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika