Zvinutka viniča



host - 129.78 (?) 
31.10.2014 10:40, zobrazeno: 2670x

Zdravím, 

potreboval by som poradit, cez leto / jun-jul/ je na listoch cervene sfarbenie, stacaju sa, podla vsetkeho ide o Zvinutku viniča.

odbornici radia likvidovat vektor, tj ker?

ak na to neexistuje ochrana, treba odstranit cely ker, alebo je mozne ho odstranic ciastocne cca 5 cm nad zemou, a navrublovat nejaku rezistentnu odrodu? teraz mam cabernet sauvignon a modry portugal.

dakujem

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 31.10.2014 12:15

Bohužel, je nutno odstranit celý keř, nejlépe včetně všech jeho dosažitelných kořenů. Z kořenů totiž mohou vyrašit nové rostliny. Přeroubování nic neřeší. Nevím, jaký je přesný význam pojmu "vektor" v botanice, myslím si, že je tím asi označeno komletní ložisko infekce, v daném případě tedy všechny nakažené keře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 19.131 (?), 31.10.2014 17:45

Termín vektor není z botaniky, ale ochrany rostlin. Je to prostě přenašeč.  U mnoha plodin jsou to například mšice. U révy jsou nejvíce podezřelá háďátka, ale v našich podmínkách se to zatím moc nepotvrdilo. Druhy háďátek, které by mohly révě škodit jsou u nás vzácné nebo se vůbec nevyskytují. 

V každém případně nemocný keř je lépe zlikvidovat, jak to popsal kolega výše.  Ve staré vinici bych problém neřešil, pokud keř dobře roste a plodí, tak na nějakém svinutém listě nesejde.  Někdy bývají listy svinuté na základě mechanického poškození nebo z neznámé příčiny. Proto je dobré keř více let pozorovat a klučit jen v případě, že se svinování pravidelně opakuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika