Zapěstování vinné révy



host - 92.38 (?) 
17.7.2013 8:31, zobrazeno: 6035x

Dobrý den, moc prosím o radu- zakoupila jsem nyní 5 kontejnerovaných sazenic vinné révy - jsou krásné- vypadají úžasně na to, že přišly poštou. Jde mi o ten začátek - mám již teď něco po vysazení vylamovat, aby zůstal jen jeden výhon na budoucí kmínek, nebo je zasadit tak, jak jsou a potom na jaře nechat jen jeden výhon a pěstovat na kmínek až další rok? Chtěla bych je pěstovat na " drátěnce"- jak už jste zde popisovali, ale některé bych ráda naváděla na pergolu, příp. po zdi. Doufám, že můj dotaz nikoho zde neotráví- že " už to tu bylo mockrát "- předem děkuji za odpověď a přeji krásný slunečný den. Jana

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 17.7.2013 10:23

Pokud chcete pěstovat révu na drátěnce, předpokládejme, že jste se rozhodla pro tzv. střední rýnsko - hesenské vedení (které je v našich končinách nejběžnější). Tento tvar révy je charakteristický kmínkem o výšce 60-80 cm a jedním, či dvěma tažni (to jsou ty ohnuté výhony nad kmínkem). Někdy se také pěstuje dvojkmínkový tvar s jedním tažněm na každém z kmínků.  V prvém roce se zpravidla snažíme zapěstovat budoucí kmínek(-ky) révového keře. Proto se nechává růst pouze jeden letorost směrem vzhůru a vyvazuje se k opěrné svislé tyčce tak, aby byl kmínek rovný. Až do výšky budoucího rozvětvení nad kmínkem (hlavy) se odstraňují zálistky. Další méně častou možností je pěstování tzv. kordónových tvarů, ale to už by chtělo, abyste si o tom něco přečetla v literatuře. Avšak i u kordónů se zpravidla zapěstovává svislý kmínek. Při pěstování na pergole je to v principu stejné, rozhodneme se kolik kmínků na keři zachováme a jak budou vysoké a pak vedeme potřebné výhony příslušným směrem až do místa budoucího základního rozvětvení a až do této výšky opět důsledně odstraňujeme zálisky. U tvarování révy je výhoda, že pokud roste, prakticky se nic nedá zkazit, případně vše se dá relativně snadno opravit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 92.38 (?), 17.7.2013 12:57

Strašně moc děkuji za odpověď, ale ještě - rozumím tomu správně, že mohu tedy již teď v této době vylomit z té sazenice všechny výhonky a ponechat pouze jeden - v případě rozhodnutí pro 2 kmínky- dva s postupováním dle Vaší rady?  Nebo to ponechat až na jaro? Nerada bych sazenicím ublížila. Děkuji J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 17.7.2013 13:34

Nadbytečné letorosty, výhonky a zálistky odstraňte nyní a odstraňujte po celou dobu vegetace. Ty zelené půjdou lehce odlomit rukou, již zdřevnatělé odstřihněte nůžkami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 92.38 (?), 17.7.2013 14:13

Ještě jednou moc děkuji -a jen pro informaci- chválím kvalitu kontejnerovaných sazenic od p. Knížka /vinnareva.com/ - pokud to budou opravdu ty odrůdy, které jsem si objednala ...- kvalita a zabalení výborné. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika