Štěpování révy - stratifikace



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?) 
27.8.2013 18:23, zobrazeno: 81529x

Chtěl bych se zeptat na stratifikaci naštěpované révy v domácích podmínkách. Máte s tím někdo zkušenosti? Díky.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
babra - (11) - 73.68 (?), 4.9.2013 23:57

Stratifikaci révových roubovanců jsem prováděl již několikrát, zatím se mi však nepodařilo dosáhnout uspokojivých výsledků, letošní výtěžnost byla katastrofální - 9 sazenic z 48 roubovanců, přisuzuji to hlavně nekvalitnímu omega řezu a zaškolkování v boxech ve skleníku, kde teploty kolísaly v příliš velkém rozsahu. Na stratifikaci používám izolovanou bednu s vytápěním řízeným termostatem. Když bych se pokusil shrnout podstatné body, tak důležité jsou teploty, vlhkost, dezinfekce materiálu, kvalita roubového spojení, správné zavoskování, otužování roubovanců a hlavní věc jsou kvalitní podnože z vitálních podnožových keřů. Co se teplot týče, různé zdroje uvádějí různé teploty pro stratifikaci, samému mi není jasné, zda je podstatná fáze uložení v chladu před započetím stratiofikace. Také záleží na druhu podnože a štěpované odrůdy. Některé odrůdy tvoří kalus i v lednici při 6°C (např. Solaris), zatímco zatepla spíše zasychají. Vlhkost je velmi důležitá, ale nesmí se to přehnat, kvůli plísním. Dezinfekce materiálu je problém, chinosol se nedá běžně sehnat, chinoplant také ne a běžně dostupné fungicidy příliš nezabírají. Co se roubového spojení týče, letos jsem si pořídil omega nůžky bulharské výroby, teď lituji, že jsem si nepřiplatil za kvalitnější. U nůžek bude ale vždy problém trefovat řez doprostřed roubu, stolní mašinka je o mnoho lepší. Jemné vytřídění podnoží a roubů podle tloušťky je pro omega řez nezbytné. Roubové spojení je lepší nezavazovat žádnou páskou, pod ní spoj plesniví, pokud spojení není bez stažení těsné, nemá to smysl.  Novozélanďané používají V-řez a omotávají PVC páskou, nicméně pracují ve skoro laboratorních podmínkách a s naprosto sterilním materiálem, takže jim to i tak funguje. Naprosto stěžejní je otužování ke konci stratifikace a druhé zavoskování před školkováním. Vše, co narašilo během stratifikace by stejně po zaškolkování zvadlo a roubovance by se dále zbytečně vysilovaly. Teoreticky je možné první voskování před stratifikací vynechat, pokud je roubové spojení kvalitní. Jeden ze zdrojů uvádí stimulaci roubů kyseliniou indolylmáselnou za účelem oddálení rašení během stratifikace. Jiný zdroj zase uvádí růst kořínků již během stratifikace jako nežádoucí a pojednává o ohřevu pouze ze strany roubových spojení. Také je docela zásadní správná úprava podnožových řízků - spodní konec, kde se má vyvíjet kořenový kalus, by měl být těsně pod očkem. Nepočítejte s tím, že se Vám to vyplatí, spíš je to dobrá zábava, ale také zklamání, když to zrovna nevyjde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 5.9.2013 8:49

Zeptám se, prosím. K čemu je dobrá ta stratifikace v domácích amatérských podmínkách? Co se stane, když naštěpuji roub na podnožový řízek a normálně ho dám zakořenit do vody, jako kdyby to byl běžný řízek? To se jako nechytne? Já jsem měl totiž dojem, že stratifikace se provádí ve velkosériové výrobě révových školek, protože je potřeba zajistit, aby všechny naroubované řízky kořenily a rašily současně jako vojáci v jednom šiku a mohlo se tudíž efektivně pracovat se stovkami, či tisíci sazenic najednou, bez nutnosti jejich pracného a zdlouhavého třídění a separování narašených od nenarašených.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 133.163 (?), 5.9.2013 9:05

Zdravíčko wimpi, to je právě ten "problém" který bych chtěl prodiskutovat. Jedna z mých představ taková byla, naštěpovat, zavoskovat a nechat zakořenit tak jak to děláváme doma, každopádně se mi osvědčil spodní ohřev 15W rohoží. Materiálu na tyto pokusy bude dostatek a tak nějaký propad by nevadil. 

Zároveň bych chtěl moc poděkovat za reakci uživatele "babra", i když (abych pravdu děl) mne moc nepotěšila. Doufám že se tahle diskuze bude rozvíjet a staneme se hrdými producenty roubovaných sazenic, samozřejmě že v mezích zábavy i toho zklamání.

Našel jsem na eBay omegakleště kreré se dají pořídit za nějaké to pětikilo. Je to sice čína ale pokud se jedná o kopii tak by do nich případně mohly pasovat origoš nože které jsou k dostání u nás. Těch pár řezů ročně by mohly vydržet, a mezitím se třeba naučím i tu "kozí nožku".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 5.9.2013 9:30

No, já bych to s tou stratifikací neviděl tak dramaticky, ve smyslu, že je nutná. Protože když například po prvních pokusech zjistíme, že podnožové řízky s naroubovaným vrcholem se špatně ujímají a že roub takto nepřirůstá a jeho očko vadne, můžeme postupovat tak, že nejprve necháme klasicky zakořenit podnož a roubovat budeme až později, kdy bude už schopna přijímat vláhu svými kořínky. Přece jenom je obrovitý rozdíl mezi domácími hokusy- pokusy s několika kousky révy a optoti tomu velkosériovým provozem, kde je nutno vychrlit deseti-tisíce sazenic s minimálními výrobními náklady. My amatéři si můžeme dovolit se s každou sazeničkou náležitě pomazlit a pohrát. Abych se přiznal, tak v mém případě je to hraní si vlastně ten hlavní důvod, proč to dělám.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 133.163 (?), 5.9.2013 10:02

Tak to jsme už dva blush

Vzhledem k tomu že roubování zazelena se mi osvědčilo tak se nabízí i tahle varianta. Jen nemám ještě vyzkoušenu možnost roubu z vyzrálého výhonu do zeleného, vtomto případě do výhonu podnožové révy. Tam by se muselo jen počkat až bude mít nový výhon patřičnou sílu, případně zelené na zelené tak jak jsem to dělal já.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 5.9.2013 10:50

Jasně, varianta "zelené do zeleného" je v záloze. Taky můžeme zkusit očkovat, takže možností je vlastně milión.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 163.94 (?), 5.9.2013 12:31

Zdravím Mirku! P.Babra nám prezradil množstvo kvalitných a cenných skúseností, treba na ne nadviadzať a využiť to, čo už bolo odskúšané a otestované. Skúsenosti neprídu hneď prvý deň a s novými nožnicami- otvor presne do stredu- si najprv natrénujte vrúbľovanie nepotrebných ťažňov, event. prútkov z iného botanického druhu nastrihaných niekde mimo záhrady. Škoda, že nemôžem preniesť na fórum DVD S.I.Krasochiny, kde sú natočené videá (s komentárom) prakticky všetkých spôsobov vrúbľovania viniča + percentuálne hodnotenie ujateľnosti. Nechýba ani vrúbľovanie zimných rezkov do zelených ťažňov. Super sterilné podmienky potrebné pri veľkovýrobe štepených sadeníc s min. stratami nie je nutné dodržať. Stačí kvalitne nabrúsený nožík a páska. Netreba ani zatierať rezné plochy. Systém do rázštepu pri vegetatívnom množení viniča prevláda, sú s ním najlepšie skúsenosti a ujateľnosť cez 80 %.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 5.9.2013 23:22

Tady je nějaké video.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 145.202 (?), 6.9.2013 0:38

Áno Mirku, ste šikovný vyhľadávač, lepší ako Google Chrome!yes To je presne ono! Zdá sa, že je to skrátená verzia celého DVD. Verím, že ruština Vám nebude robiť problémy. Teraz ide znova do módy.laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika