Réva - draslík x hořčík



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?) 
30.7.2012 12:35, zobrazeno: 54515x

Přátelé, potřeboval bych poradit. V poslední době se v mých výsadbách révy u některých keřů začal projevovat nedostatek důležitých prvků, hořčíku a draslíku. U modrých a také i u bílých odrůd jsou projevy obou poruch velmi podobné a obtížně rozlišitelné. Například u modrých to začne postupným červenáním listové čepele v prostoru mezi listovými žilkami, u bílých dochází zase ke žloutnutí. Prošel jsem všechny své "chytré" knížky (moc jich nemám) a hledal jsem i na internetu, jak vizuálně stanovit a bezpečně rozlišit, zda se jedná o deficit toho kterého prvku. Jediným hmataleným rozpoznávacím znakem, mezi oběma poruchami, který jsem v literatuře objevil, resp. vydedukoval, je to, že při nedostatku draslíku vznikají již relativně brzy na povrchu listů, nejčastěji při okrajích, suché nekrotické skvrny, list má tendenci se svými okraji stáčet dolů a postupně zasychá. Zatímco při nedostatku hořčíku listy postupně červenají, avšak zůstávají bez nekróz až do fáze opadu. Bohužel, kvalitní fototokumentace projevů obou poruch v dostupné literatuře je sporá a slovní popisy jsou u obou projevů "takové neurčité" a splývají. V příloze je několik fotek listů mých keřů s projevy chlorózy a deficitem těchto stavebních prvků. Nejsem si ale zcela jist, zda jsem to stanovil správně. Proto bych velmi uvítal diskusi na dané téma a požádal o vaše zkušenosti a poznatky.

Kodrjanka - deficit hořčíku
Kodrjanka - deficit hořčíku
Kodrjanka - deficit hořčíku
Kodrjanka - deficit hořčíku
Nero - deficit draslíku
Nero - deficit draslíku
Nero - deficit draslíku
Nero - deficit draslíku
Bílá odrůda BČ - deficit draslíku
Bílá odrůda BČ - deficit draslíku
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 133.163 (?), 30.7.2012 12:57

Zdravím Vás Wimpi, hraje to všemi barvami jako na podzim, bohužel. Já v tom mám celkem též guláš a rovněž se opírám spíše o rady tady na fóru. Tady máte odkaz, nevím zda ho znáte ale možná by Vám to pomohlo. Stanovit chybějící nebo i přebývající prvky bude pro nás laiky problém a profíci nám v tom udělají zase guláš wink.

Jestli vzpomínáte tak nedávno jsem na jiné diskuzi řešil podobně zabarvené a uvadající broskvoně. Hnojiva doplňující železo, hořčík a další prvky nepomohly, broskvoň usychá celkově takže boj jsem prohrál. Ve vinařských potřebách mi bylo doporučeno tekuté železo ve dvou různých hnojivech, teď si bohužel nevzpomenu na jména, doplním odpoledne.

Ať se daří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 30.7.2012 13:25

Ty moje fotky jsou ze dvou různých lokalit. Draslík jsem řešil loni doma ve Strakonicích (fota "Draslík" jsou z přelomu července/srpna roku 2011). Zapravil jsem do půdy draselné hnojivo a letos se mi to zdá trochu lepší, ale na tom Neru už to zase začalo. Zato ten hořčík na Kodrjance pochází z letoška z Brna (zahrada rodičů). Zdejší Kodrjanka předtím 2 x normálně zaplodila, ale letos najednou takhle zčervenala. Já jsem to viděl na vlastní oči v počátku napadení, někdy v koncem června, kdy to začínalo na pár listech. U jednoho napadeného listu jsem zpozoroval ony "vysušené skvrny". Tak jsem chrabře stanovil diagnózu "deficit draslíku". A pořádně to hned prohnojil (prolil) draslem. Tak čtrnáct dní poté volám tátovi a ptám se, co dělá Kodrjanka, očekávaje odpověď typu: "Dobrý, už se to zastavilo a vypadá to, že nové listy jsou zdravé". Ale ouha, táta oznámil, že to zčervenalo skoro celé a že keř kráčí do kytek (všechny hrozny na něm samoržejmě ponechal, že). Když mi táta poslal tyhle fotky, tak jsem si málem prostřelil hlavu kulí a honem přeřadil zpátčkou na hořčík. A nařídil jsem zpětnou chemoterapii intenzivním postřikem hořčíku na list (a všechny hrozny okamžitě dolů)!!  Takovej jsem packal. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 30.7.2012 13:37

Díky Mirku za ten odkaz, ale abych se přiznal moudřejší z toho nejsem. Přece nepoběžím na půdní rozbor, či listovou analýzu ?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 30.7.2012 17:00

Jedno hnojivo se jmenuje Fytovit, to jsem používal již dříve a nově mi bylo doporučeno tekuté železo Harmonie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
centor - (23) - 129.10 (?), 31.7.2012 15:33

Máte stejný problém jako já s Tramínem diskutovaný níže, tj. nedostatek hořčíku. Potřebujete postříkat listy roztokem síranu hořečnatého jako první pomoc (2x až 3x), a pak to řešit úpravou půdy. Ideálně si nechejte za pár stovek udělat rozbor, můžete mít buď převápněnou půdu, která blokuje hořčík nebo přebytek draslíku - možností je více. Hrozny jste mohl ponechat, dozrály by, pokud by alespoň 10-12 listů na jeden hrozen bylo zdravých a přímo osluněných. Staré listy bez chlorofylu už nezachráníte, ale nové ze zálistků by už po léčbě neměly ochořet...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 31.7.2012 21:22
Zdravim Wimpi! Pisu z mobilu, tak jen strucne. Muj nazor-Nero draslik, BC horcik, Kodrjanka - tot otazka. Naprosto stejne postizenou ma tchan Rheu. Kompletne zcervenala behem neceleho tydne. Takhle rzchle se neprojevi nedostatek zadneho prvku. Spis bych rekl nejaka viroza ci co? VJK
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 31.7.2012 22:25

Zdar, pánové! Díky za Vaše názory. Jak ten problém pozoruji, tak postupně docházím k přesvědčení, že není možno bezpečně vizuálně rozpoznat, zda jde o deficit draslíku či hořčíku. Alespoň já to nedokážu. Dneska jsem byl ve své pidiviničce, kde se ta listová chloróza projevuje. Je tam vysazeno několik odrůd vedle sebe. Většina jich je zdravých a v dobré kondici, ale u některých začíná od spodních listů toto postižení. Je možné, aby dvě odrůdy vysazené vedle sebe ve vzdálenosti cca 3 m vykazovaly deficit opačného prvku? Tedy, aby jedna trpěla nedostatkem draslíku a druhá hořčíku? Myslím si, že je to nepravděpodobné. Zítra se pokusím vložit fotky napadení listů těchto odrůd (dneska jsem s sebou neměl foťák). Protože každá odrůda z těch postižených, resp. viditelné projevy postižení na listech vypadá trochu jinak.

Pane VJK, prosím, existuje nějaká viróza, která se projevuje celkovým zčervenáním listů? Já jsem na takovou nikde nenarazil. Proto si spíš myslím, že v ném případě se o virózu - viz. Kodrjanka, nejedná. Někde jsem četl, že deficit Mg se projevuje nejčastěji ve třetím roce plodnosti, což by v mém případě souhlasilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 31.7.2012 22:37

Wimpi, zadejte si do google "grape potassium deficiency" a podívejte se na obrázky. A také si zadejte "Grapevine Leaf roll Virus" a rovněž se podívejte na obrázky. VJK

EDIT: Mě se osvědčilo k postřiku na list "Podzimní hnojivo pro jehličnany" Obsahuje 30% draslíku a 14%hořčíku, resp. K2O a MgO.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 31.7.2012 23:50

Díky VJK. Na googlovském  "nedostatku draslíku" jsem už jezdil. Zrovna tak na hořčíku. A právě, co fotka - to originál, minimum jednoznačných společných znaků. Podle toho se moc určovat nedá. Zato ten Leaf roll Virus (svinutka) mě překvapila svojí podobností. Doufám ale, že to nebude ono, nemusím mít všechno, že. V zimě jsem si vzal z té červenající Kodrjanky řízky a mám z nich sazenice. Teď je můžu použí k pokusům, protože jejich spodní listy už taky trochu začaly kropenatět. Tak zkusím otestovat hořkou sůl na list, co to provede...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika