Raná, bezsemenná, rezistentní, mrazuvzdorná... aneb rozinky v podhůří a bez chemie?



Stránky: 1,  2   
host - 40.173 (?) 
1.2.2016 18:32, zobrazeno: 11403x

Dobrý den, ráda bych poprosila místní znalce o radu, rádi bychom na zahradě zkusili nějakou tu révu. Bydlíme v podkrkonoší asi 360m n.m. na JJV svahu. Jsme odpůrci jakékoliv chemie, rádi bychom se tedy obešli bez postřiků. Pěstební tvary se nám zatím nejvíc líbí "na hlavu" či vertiko, tedy bez drátěnek.

Na mošty a pokusy s kvašením jsme zatím vybrali odrůdy Solaris a Cabernet Cortis, je to dobrá volba? Rádi si necháme poradit i jiné "must have" moštovky.

S čím si ovšem nedovedeme poradit vůbec je odrůda vhodná na rozinky do našich podmínek. Moc toužíme po vlastních rozinkách. Existují třeba nějaké interspecifické hybridy bez semen, co by se obešly bez postřiků, stihly dozrát a přežily dobře zimu?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 214.16 (?), 1.2.2016 19:14

Solaris a Cabernet Cortis nejsou špatná volba, myslím, že vzhledem k jejich plodnosti by šlo u nich využít řez na hlavu nebo i vertiko, byť tato vedení příliš nemusím.
Z bílých moštových by ještě šlo doporučit Platovskij nebo Dubljanskij, u modrých moštových je volba horší, snad by dozrálo Rondo, možná Regent.

Co se týká bezsemenných odrůd, myslím, že nadmořská výška není tak hrozná. Daly by se vyzkoušet odrůdy Himrod, Kišmiš 342, Einset Seedless a pokud se časem osvědčí tak třeba Koktejl.
Samozřejmě všechny výše zmíněné odrůdy jsou relativně odolné, ale určitě ne stoprocentně. Záleží na poloze atp, ale u Vás by nemusel být tlak houbových chorob silný, takže by mohly vydržet i bez ošetření.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 40.173 (?), 1.2.2016 21:20

Mnohokrát děkuji za perfektní, velmi cenné informace. O Rondu jsme už uvažovali, na Platovskij a Dubljanskij jsme při hledání zatím vůbec nenarazili a také vypadají moc zajímavě, určitě vyzkoušíme.

Trošku se nám to komplikuje, doufali jsme, že k jedné bílé a jedné modré moštové odrůdě ještě vybereme jednu stolní/rozinkovou, ale tak jednoduché to koukám nebude, doporučené tři stolní odrůdy se mi dle popisků také všechny velmi líbí a asi nezbývá, než si všechny vyzkoušet "na vlastní kůži" :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 1.2.2016 19:33

Jedna věc je poradit odrůdy a druhá věc je, kde je sehnat. Poradím opačně. Z podkrkonoší je blízko do Mělníka, kde v Mlazicích vdova po nestorovi vinařství panu profesoru Vilému Krausovi provozuje se syny pěstírnu sazenic vinné révy. Nejlepší je domluvit se na osobní návštěvě a nechat si poradit z aktuálního sortimentu a nebo se domluvit, že pro vás nechají bokem něco z toho "co je ve výrobě". Ceny jsou příznivé a rady k nezaplacení jsou zdarma k nákupu již první sazenice. Ty samé sazenice (od Krausů) mají překupníci a zahradní centra u hlavních silnic v Mělníce za dvojnásobek ceny a neporadí ani k nákupu desítek sazenic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 214.16 (?), 1.2.2016 19:52

Neradím, co nejde sehnat u mne a radím to, co si myslím, že bude vhodné, protože to mám vyzkoušené.
Neznám sortiment bezsemenných odrůd u Krausů, určitě mají v nabídce bezsemenné odrůdy pana Glose. To nejsou špatné odrůdy, Zlatu považuji za jednu z nejlepších bezsemenných, co mám, ale jejich odolnost k houbovým chorobám je přece jen o trochu nižší než u těch, co jsem doporučoval. Podobné to bude s odolností k mrazu. Einset vydržel v Polsku v roce 2010 -28°C, dost by měl vydržet i Himrod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 1.2.2016 20:43

Souhlas... yes

Pokud tazatel dobře pochopil kontext, najde si na Vás kontakt a domluvíte se přímo tak, aby to nemusel nakupovat v zahraničí za ceny s poštovným ze zahraničí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 40.173 (?), 1.2.2016 21:32

Děkuji za rady, o zmíněném vinařství vím, už jsme o tom doma mluvili, že bychom to mohli udělat tak nějak jak radíte, ale zase si říkáme, že raději mít doma kvalitní genetiku a třeba si i případně připlatit za poštu ze zahraničí, než se prostě spokojit s tím co je právě k mání, přecijenom to člověk asi pořizuje jednou provždy (vyzkoušíme co vyhovuje a množit si pak už myslím budeme sami). Takže za rady kvalitních genetik (i těch nesnadno dostupných) jsem moc ráda, sadbu z různých koutů světa nakupujeme poměrně běžně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 1.2.2016 21:48

Není potřeba nakupovat v zahraničí, když pan Kotrle píše, že dané odrůdy už pár let pan Kotrle na Hané zkouší... wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 40.173 (?), 1.2.2016 22:53

Samozřejmě si Bred_ikovi nabídky velmi cením a rádi se na Vás, Bred_iku, s důvěrou obrátíme, pokud by byla možnost získat od zmíněných odrůd po dvou řízcích, velmi by nám to pomohlo a Vaši cenu budeme samozřejmě naprosto respektovat.

Chtěla jsem tím, Stando, jen říci, že bychom neradi ignorovali třeba skvělou genetiku pro naší oblast jen kvůli její horší dostupnosti, ta jde vždy nějak řešit. Já to beru tak, že to snad vybírám jednou pro vždy (a že toho po okolí za pár let velkou spoustu rozdám, jako je to se vším), tak ať tu máme na zahradě i v oblasti zdravou, silnou a odolnou "réví populaci" a né "něco, co bylo tehdá zrovna snadno k mání" ;)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 124.78 (?), 4.2.2016 8:57
Dobrý den, nejste v tom sama. Na jaře budu sázet malou vinici na Rakovnicku (cca 480 mnm u kamenné zdi, vedení na hlavu - zrovna řeším kůly. Chtěl bych to mít pěkné a sháním akát) Na podzim jsem udělal přípravu do 60 cm, někde tu je fotografie. Teoretická příprava tedy je. Nicméně pořád ještě váhám nad odrůdou. Jsem pro Solaris, ale nejsem si ještě jistý na 100%. Četl jsem ještě o Biance (jen prý ráda sprchává) a zmiňovaný Cabernet Cortis. Vše má něco. Na Solaris jdou vosy (cukernatost)... Každá rada drahá. Sazenice budu kupovat u Krausů. Ať se daří a pokud budete chtít napište jak to dopadlo u právě u vás. A samozřejmě hodně úspěchů s kvašením. Je to krása, když vypijete něco co uděláte sama. Tenhle rok jsem dělal Cider. Pěkný den M
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika