Praskání bobulí



Stránky: 1,  2   
ales.hampl - (2) - 136.79 (?) 
14.9.2008 22:14, zobrazeno: 19663x

Snažil jsem se najít obdobný dotaz, ale nepodařilo se mi, tak se ptám: Mám ve skleníku jednu hlavu révy. Bohužel nevím, o jaký druh se jedná, ale je to modrá odrůda. Po loňských zkušenostech jsem se letos provedl postřik proti červené spále i proti plísni (na obrázku jsou ještě znát skvrny od postřiku Champion).

Bohužel, opět mi praskají bobule, které následně tmavnou a zasychají. Prosím tedy o radu, zda se podle přiložených obrázků dá určit příčina tohoto stavu a jak jej řešit. Děkuji. Aleš

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 15.9.2008 20:48

V první řadě Vás musím pochválit za kvalitní ukázkové fotky . Ty skvrny na listech je pravděpodobně způsobeno nedostatkem Mg. S praskáním bobulí to ale nemá nic společného. 5ekl bych, že ji hodně zaléváte. Réva jakmile zcela zaměkne, už nepotřebuje vláhu. Pak dochází k praskání bobulí a šíření plísně šedé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ales.hampl - (2) - 136.79 (?), 18.9.2008 21:41

Děkuji za odpověď. S tím zaléváním to může být pravda, protože pod révou mám vysazené papriky, které zalévám. Pro příští rok sebudu muset zařídit jinak.

Aleš

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 172.139 (?), 30.7.2012 10:38

Dobrý den.Prosím o radu s praskáním nedozrálých bobulí.Jedná se o stolní révu u pergoly.Stáří révy sedm let.Réva je velmi vytální a zdravá proti perenospoře a oidiu jsem prodedl postřik jak před květem, tak i po odkvětu.Žádnou plíseň,poškození listů apod.nepozoruji, sazenici nezalévám.Dvakrát dozrála bez problémů, loni a letos vždy v polovině července začnou bobule praskat.Děkuji.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 30.7.2012 11:39

Ve vašem případě není praskání bobulí zaviněno žádnou chorobou, ale jedná se o fyziologickou poruchu. Některé odrůdy k tomu mají sklon - odrůdová dispozice. Důvodem bývá dostatek (resp. nadbytek) zemní vláhy v kombinaci s vnějšími teplotními podmínkami. Myslím si, že nepříznivě se tu projevoje výrazné střídání a kolísání denních a nočních teplot a vlhkosti. Vliv má pravděpodobně i přímé oslunění hroznů v období vrcholného léta. V noci u nás klesá teplota mnohdy pod 10°C, ale po ránu při přímém oslunění se teplota na povrchu bobulí může velmi rychle dostat výzazně nad 30°C. Přece jenom naše vnitrozemské středoevropské klimatické podmínky jsou o dost odlišnější, než jaký bývá denní průběh teplot i vzdušné vlhkosti v jižních zemích, kde je réva původní rostlinou. Hůře na tom asi budou v tomto ohledu rané rychle rostoucí a dozrávající odrůdy s tenkou slupkou bobulí. Zkuste příští rok více chránit hrozny proti prudkému slunci pod listy, případně redukovat zálivku, pokud je to možné. Vliv na praskání také může mít i nevyrovnaná výživa, podporující překotný růst plodů. Pokud svoji révu hnojíte dusíkatými hnojivy, asi by stálo za úvahu takové hnojení omezit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 172.139 (?), 30.7.2012 12:23

Děkuji za odpověď.Od vysazení révy jsem ji ani jednou nepřihnojil a ani si nemyslím, že by bylo vystaveno přímému slunci viz.foto, spíše naopak.Zlikvidovat komplet sazenici a vysadit novou odolnější sazenici mě přijde líto když tak krásně ozdobila pergolu, ale uvidím, ještě rok počkám, snad bude příznivější rok.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 30.7.2012 12:30

Tak možná kolegové poradí něco prospěšnějšího. Já toho víc nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 133.163 (?), 30.7.2012 12:40

A jaké je u Vás počasí? Praskají mi bobule na většině odrůd, ale dokud bude chcát tak jako dosud, tak to omezuji jen na obírání popraskaných bobulí. Až bude hezky a bobule budou praskat nadále, tak se tím začnu zabývat, mohlo by to dělat i při napadení révy padlím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 172.139 (?), 31.7.2012 14:27

První týden v červenci bylo i přez 30 st, následně se ochladilo a teploty se pohybovaly okolo 22 st a občas zapršelo.Jak jsem již psal mám jen jednu sazenici která pokryla pergolu a tak nemohu porovnat s jinou odrůdou, možná by stálo za to vedle vysadit jinou další a původní zredukovat.Prasklé bobule jsem také obral, bohužel u některých střapců popraskaly všechny a tak jsem ho komplet odstřihl, nemyslím si, že by šlo o napadení padlím, každopádně všem děkuji za snahu poradit, děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
centor - (23) - 129.10 (?), 31.7.2012 15:38

Na první pohled vypadá Vaše réva zdravě - jestli Vám to náhodou neokusují vosy nebo jiná havěť..?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika