Ozob puků



host - 62.209 (?) 
31.3.2015 11:58, zobrazeno: 3009x

Dobrý den,

již třetím rokem mám problém. Na jaře- tedy někdy koncem března až začátkem dubna mi raší víno. A tyhle puky až do velikosti 1 cm mi něco okusuje- ozobává. Nejspíše nějaký pták. Nejsem schopen přijít na druh - je to v rodinné zástavbě, v Praze - sýkory? Jiné zpěvné? Škody jsou značné- až do 80 % puků, zůstanou jen záložné a to už se značně projeví na úrodě a vzrůstu. Postihuje to téměř výhradně bílé druhy.

Jak se tomu bránit? Vloni jsem dával na puky síťky- je to dost piplavá práce při 10 hlavách.

Nevíte někdo o podobném problému a řešení?

Dík, Perimetr.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 19.131 (?), 1.4.2015 20:44

Škůdců způsobující podobné škody je hodně. S velkou pravděpodobností to ale nebudou ptáci, nýbrž housenky.  Tradičně na révě škodí růzorožec trnkový - píďalka a v poslední době po mírných zimách i housenky osenic. Zkuste někdy večer vyrazit s baterkou a poklepem housenky vyplašit a posbírat.  Pokud se nezadaří, tak nechávejte více tažnů a řez dokončete až ve fázi tři - pět listů. Starší pletiva již housenkám nechutnají.

Jen tak mimo, sýkory jsou docela zlotřilé, letos nám zničinly síta proti hmyzu, které máme na oknech. Člověk je celou zimu krmí a ony se takle odmění.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 45.220 (?), 6.4.2015 22:08

Děkuji, vyzkouším. Jen mi přijde na housenky moc brzo- stalo se mi to před týdnem, tedy ještě v březnu - to noční teploty klesaly k nule. Navíc- zničeny jsou spíše dostupné puky ve výšce, naopak záložné na kmeni a nízko uložené zůstaly zachované. Zatím jsem to "vyřešil" přetřením zbylých barvou na řez dřevin.

Perimetr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 70.110 (?), 30.4.2015 10:27

Přetření puků barvou se ukázalo jako blbost- přestaly se rozvíjet. Zřejmě to fakt byly housenky, postříkal jsem to potřikem Karate a ožer skončil.

Pomohlo také zakrytí sí´tkou.

Samotné housenky se mi ale nepovedlo "nachytat".

Perimetr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 157.239 (?), 30.4.2015 10:37

Jak už tady bylo psáno-tyto housenky chodí na noční, přes den se maskují, vypadají jako suchý loňský úponek, dobrý pozorovatel si jich všimne právě v tom zlomku vteřiny, kdy se vytrčí jako otazník bez tečky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika