Odrůda Concordia



Stránky: 1,  2   
PiF - (1) - 53.1 (?) 
2.5.2012 14:43, zobrazeno: 36141x

Zdravíme vážené znalce,

nějak se nám nedaří narazit na netu na rozumný odkaz k odrůdě révy Concordia (snad modrá). Tak nějak skoro omylem jsme se dostali k 1 rostlině a nevíme, co od toho čekat. Podle dárkyně je prý výborná stolní a to je vše, co o tom víme. Prosíme o popis, charakteristiku, rady či odkazy k této konkrétní odrůdě. Díky a přejeme přívětivý rok!

PiF 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 124.211 (?), 2.5.2012 16:16

Skúste zadať do vyhľadávača "concord grape". podľa tohto názvu skôr niečo nájdete, síce v angličtine ale aspoň niečo.

Sám pestujem na záhrade toto hrodno, ale plánujem ho postupne preštepiť inými odrodami.

Je to kríženec Vitis Labrusca, nenáročná, bujne rastie, dobre rodí, odolnosť proti mrazu aj chorobám ja vysoká. Veľmi dobre znáša aj vysoké zaťaženie úrodou.

Mne osobne všaj na ňom vadí najmä slizovitá konzistencia dužiny, hrubá šupka a tvrdé semienka. Čo sa týka chuti hrozna, tú musí zhodnotiť každý sám.  Víno z tejto odrody je nevýrazné so silnou foxovou arómou.

V dnešnej dobe už zoženiete ďaleko lepšie, kvalitnejšie odrody, ktoré sa zaobídu aj bez chemickej ochrany a zvládne ich aj začiatočník.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
henry_sk - (1) - 93.136 (?), 6.5.2012 13:10

Viete mi poradit konkrétne, ktoré sú tie chuťovo kvalitnejšie stolové odrody. Vinič chcem len pre priamy konzum, nie na víno a naozaj ma zaujímajú len odrody, ktoré nevyžadujú chemické ošetrovanie.

Momentálne mám len voňavú ružovú concordiu, ktorú absolútne neošetrujem a nie je s ňou problém. Koreňe sú ale prestarnuté, hrúbka kmienkov je aj 10cm.

Je u nás možné zohnať a pestovať bezkôstkové odrody, ktoré k nám dovážajú obchodné reťazce?

Ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 124.211 (?), 15.5.2012 21:26

Jediný problém vidím v tom, že ešte asi málokto má s týmito odrodami praktické skúsenosti, takže ťažko sa rozhodnúť do čoho ísť.

Ja osobne pestujem zo stolových rezistentných odrôd len einset seedless, tento rok som vysádzal Nero a Zala Gyongye. Inak hrozno pestujem prevažne na víno.

Mám ale známych, ktorí pestujú napr. Vostorg, V 25 - 20, Prim, Somerset seedless a veľmi si ich chvália.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 124.211 (?), 15.5.2012 21:31

K odrode concordia by som ešte dodal, že asi najideálnejšie využitie by mohla mať na prípravu čerstvej hroznovej šťavy, ktorá má veľmi príjemnú chuť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 16.5.2012 9:58

Bezsemenné hrozny, které k nám jsou dováženy, pocházejí v naprosté většině z teplejších oblastí, proto jsou u nás u těchto odrůd problémy s
houbovými chorobami, případně vymrzáním přes zimu.
Velmi kvalitní odrůdou je například slovenská Elma, která však má výše zmíněné nedostatky, podobně i Bělehradský bezsemenný.
Relativně velké bezsemenné bobule mají americké odrůdy Jupiter, Neptune a Saturn, ale jejich odolnost k houbovým chorobám je jen střední, k mrazu je už slušná, měly by vydržet -25°C.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 147.70 (?), 17.1.2013 12:19

Jupiter  /po novom RHEA/ aj Saturn, Neptún a Pluto sú slovenské novošlachtence.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
peetoo - (49) - 41.143 (?), 17.1.2013 18:36

Máte pravdu Rhea, Saturn, Neptún a Pluto sú slovenské novošlachtence, ale americké odrody Jupiter, Neptune a Saturn boli právne chránené skôr, napr. americký Jupiter v roku 1998 a slovenský v roku 2004, preto došlo k zmene názvu na Rhea. Slovenský Saturn, Neptún a Pluto ešte neboli úradne uznané. Z týchto pestujem len slovenský Neptún a Rheu. Môžem potvrdiť to čo sa píše v literatúre, že Neptún je chuťovo zaujímavé. K mojim 30 odrodám, patrí medzi top.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 11.255 (?), 27.1.2021 18:43

Tento názor na Elmu je pekný nezmysel, asi neviete čo píšete. Elmu pestujem už niekoľko rokov a už som si ju aj úspešne rozmnožil a je to odroda, ktorá netrpí na choroby a cez zimu nevymŕza. Viem o čom hovorím, hrozno pestujem v Žiline, kde bývajú aj veľké mrazy, no Elma je stále bez ujmy. A je to veľmi chutná, bezsemenná a veľmi úrodná odroda, táto sa pánu Korpásovi ozaj vydarila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 206.124 (?), 16.10.2013 16:14

U nás sa hrozno konkordia pewstuje veľmi dávno, je to samorodné hrozno, veľmi odolné proti chorobám, nemusí sa striekať a atiež nevyžaduýje špcialné podmienky na pestovanie. je to lrýchlo rástúce hrozno výbornej kvality a chuti. Pestuje sa tak na jedenie ako stolové ako aj na víno. Veľmi dobre sa zakorenuje a rozmnožuje z odrezkov.  Na internete sa môžeš o pestovaní a výskeyte dozvedieť veľa pod názvom "Konkordia" hrozho.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika