Odroda stolova aj na víno



host - 37.148 (?) 
7.3.2014 13:16, zobrazeno: 5039x

zdravim vsetkych pestovatelov,

potrebujem poradit s vyberom vhodnej odrody viniča, aby bola chutna aj na jedenie, ale aj na vyrobu domaceho vina, a aby bola odroda skora. 

Lokalita - vychodneSlovensko Kosice okolie,  skor severnejsia oblast, mierne zimy, niekedy suche niekedy dazdive pocasie, ako kedy.

Dakujem za rady                   Marek

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 7.3.2014 13:38

Možná by Vám vyhovovala odrůda Platovskij.Víno by z něj mělo být slušné. Je ranější než Krystal, a hlavně podstatně lépe chutná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 39.219 (?), 7.3.2014 14:18

Nevíme zatím, zda pěstitel dá přednost něčemu z bílých či červených odrůd, ani zda bude prioritou konzumace nebo výroba vína. Vínu vyrobenému ze stolních odrůd chybí poněkud nejen kyselinky. Osobně bych vybral z moštových odrůd, v mém případě by byla volba asi z těchto   -   MT, MM, IO, Pálava, luxusní je TČ ale je pozější.  Samozřemě může dát někdo přednost rezistentům.   Dobrého vínka    j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 7.3.2014 14:24

Stolní odrůdu bych na víno také nedoporučil, ale Platovskij je moštová odrůda, dokonce má v Rusku právní ochranu. Na rozdíl od MT, MM, IO, Pálava a TČ by měl být odolnější k chorobám a opět i ranější, tudíž vhodnější do severních oblastí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 39.219 (?), 7.3.2014 14:35

Nechtěl jsem zpochybnit vhodnost Vámi doporučené volby odrůdy Platovskij. Chtěl jsem jen objasnit proč bych také sám volil z rannějších moštových odrůd.       j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 3.143 (?), 7.3.2014 21:30

Jedna z nejchutnějších klasických univerzálních odrůd je Irsai Oliver.

Z interspecifických není špatný Prim, obyčejně ho vypijeme v burčáku.. Dobrý je také Vostrorg nebo Talisman, jsou to sice typické stoláky, ale mají i dobré cukry. Z Talismanu jsem dělal loni víno a nebylo špatné.  Jenom je třeba použít po pomletí enzymy, jinak se masitá dužnina špatně lisuje.

Muškátové odrůdy jsou skutečně univerzální, ale napadá je hodně blanokřídlý hmyz. Pokud v okolí není více vinařů, tak budete muset sáčkovat, jinak vám sklizeň každoročně sežerou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 115.240 (?), 8.3.2014 21:56

Platovskyj naozaj veľmi skoro dozrieva- na Záhorí skôr ako IO. Výhodou je rezistencia. Pokiaľ p.Marek nemá na Košicku problémy so zimným mrazom a nebojí sa striekať, odporúčam IO, MM, z modrých: Dornfelder, Cabernet Moravia, Zweigeltrebe. Sú to muštovky s veľkými bobuľami vhodnými na jedlo. Medzi MM a MT sú veľké rozdiely v náročnosti na chemickú ochranu. Muškátové sorty sú pri konzumácii nevšedným zážitkom, dávajú nielen kvalitné víno, ale aj voňavý burčiak. Z interšpecifických univerzálnych odrôd odporúčam Pinotin, Platovskyj, Citronnyj Magarač, Cayuga White...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika