Pokud dodržíte hygienu, tak v lisování ostředěním nevidím problém. Míra okysličení bude přibližně stejná a mladému červenému vínu to nijak neškodí.
Pro větší vinaře je lisování červeného rmutu docela problém, zvláště pokud rmut získá podobu kaše. Odstředivky se však nepoužívají, protože mají nižší výlisnoust a větší spotřebu energie, výkonné ostředivky jsou taky docela drahé. Pro práci malého vinaře nevidím žádná rizika.
Odstředivky se hodně používají pro odkalení moštů, jedná se ovšem o drahá profesionální zařízení s vysokým výkonem.
Když někdy červený rmut „přemíchám“ a tuším problémy s lisováním, nasypu do lisu pár beden /10 - 20 % lisovaného objemu/ čerstvých matolin z bílých hroznů. To zajistí „drenáž“ a i hodně rozmixovaný rmut jde pak dobře listovat. Největší problémy dělají hodně přezrálé hrozny, případně hrozny lehce nahnilé.