Johanniter, Cabernet Blanc - zkušenosti



Stránky: 1,  2,  3   
tsvoboda - (11) - 161.38 (?) 
20.1.2014 17:15, zobrazeno: 28791x

Zdravím, máte někdo zkušenosti s bílými PIWI odrůdami Johannier a Cabernet Blanc - odolnost, doba zrání atd.? V Německu a dalších zemích se poměrně dost pěstují, jak jsem se v odborné literatuře dočetl.

Tomáš

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 58.154 (?), 20.1.2014 17:54

Johanitter má vysadený kamarát Marek v teplej malokarpatskej polohe- v Svätom Jure. Hrozno je zaujímavé, príjemne sladké, ale už v ústach je cítiť jemná trpkosť. Pri prezretí je mušt ružový, horčinka vo víne výrazná- typická pre odrodu. Nie každému sa musí páčiť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
tsvoboda - (11) - 161.38 (?), 20.1.2014 18:17

Právě v mezinárodní soutěži PIWI International se vyskytuje dost zástupců těchto odrůd, dokonce i jeden vzorek byl z Holandska. Přidávám link, pokud někoho zajímají výsledky z listopadového hodnocení

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 58.154 (?), 20.1.2014 19:38

Sorty Hibernal a Laurot sú typické pre moderné ekologické vinohradníctvo na Morave. Nemci veľmi pozitívne hodnotia PIWIs: Cabernet Blanc, Solaris, Cabernet Cortis, Cabernet Jura, Regent... Holanďania- nováčikovia v pestovaní muštovej révy- urobili dieru do sveta s Pinotinom. Na Morave a na Slovensku obsadzuje prvé miesta v súťažiach, podobne ako v SRN, víno z Cabernetu Cortis. Som moc rád, a znovu ďakujem Bredíkovi a Markovi za to, že ma pred pár rokmi nasmerovali k týmto rezistentným odrodám. Vďaka preočkovaniu citlivých odrôd Vitis vinifera odolnými PIWI interšpecifickými sortami by som mal na jeseň dorábať už tretí ročník voňavého červeného biovína.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 20.1.2014 20:00

Škoda, že Marek se už na nás dívá ze svého nebeského vinohradu.

V USA je hodně populární v poslední době odrůda La Crescent. Její sazenice jsou pravidelně vyprodané.

Ve Švýcarsku se nejlépe chytil Cabernet Jura (25 ha), ostatní Blattnerovy odrůdy jako Pinotin, Cabertin mají jen malé výměry, Cabernet Blanc jsem v soupisu vůbec nenašel, co mne překvapilo.Ale třeba Solarisu už mají 15 ha, výše zmíněného Johaniteru také 14 ha, Regentu 40 ha.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 58.154 (?), 20.1.2014 20:25

Ďakujem Bredíkovi za upresnenie. Moje poďakovanie patrilo Markovi z Bratislavy, od ktorého som získal Pinotin. Hrozny pôvodom od Marka z USA vypestované na Morave (Alwood, Geneva Red, Cascade, NY70, Concord Seedless, Leon Millot, Swenson Red, Esprit, Edelweis, Cora...) mi bohužiaľ nechutili. Dúfam, že sa na mňa p.Daria nehnevá.blush

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 3.143 (?), 21.1.2014 23:08

Cabernet blanc mě zatím zklamal. Je sice velmi vitální, jeho na pohled proprchlé hrozny nevypadají moc atraktivně. Houbové choroby se neprojevily.  Nechávám ho dozrát až do poloviny listopadu, hrozny bývají v kvalitě pozdní sběr, díky řídkému hroznu nehnijí.  Hodí se na podsadby do strarých vinic, protože je vitální a únava půdy mu nevadí.

  Víno je pouze neutrální,  zaručený Sauvignon se nekoná.  Předloni jsem si dával za vinu, že jsem rmut nechal málo naležet.  Ale situace se opakovala i letos, kdy jsem dodržel přesně čas, dávku enzymu i teplotu naležení.

Solaris letos ve výběru!! A voní více než CB. Přesto mu dám ještě šanci, protože ho přecházela výborná pověst.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 128.171 (?), 23.1.2014 15:11

Vo vinárstve Anselmann majú s Cabernetom Blanc ceľkom opačné skúsenosti. Možno by stálo za pokus napísať im a zistiť, kde je kľúč k úspechu. Ak by bola sorta nevydarená, nedostala by vysoké ohodnotenie. Pravdepodobne degustátorom v komisii Cab.Blanc- ročník 2012 chutil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 23.1.2014 15:29

Jeden postřeh od laika. Jsem ryzí vinařský konzument, révu nepěstuji. Nedávno jsem se - jako host -  zúčastnil degustace bílých interspecifických  (hybridních) odrůd. Nejzajímavější byla přednáška o jejich původu a historii, smyslu pěstování, což vy všichni znáte, já to slyšel poprvé. Názvy odrůd pro mě byly vesměs neznámé, utkvěly mi z asi 20 přítomných odrůd názvy Solaris, Cabernet Blanc, Johaniter, Noah, Olhelo, Delaware, aj. Výsledek ochutnávky byl ale pro většinu degustujících zklamáním. Vzorky vín, jejichž sedmičky stály běžně přes 200 i 300 Kč, chutí výrazně zaostávaly za klasickými sortami V. vinifera.   Jediná odrůda, která se jim plně vyrovnala, byl Hibernal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 39.219 (?), 23.1.2014 16:47

Nechtěl jsem do tohoto vlákna vstupovat ale když to pan doktor tak krásně nakousl, dávám s jeho příspěvkem naprostý souhlas a to i s Hibernalem a snad odrůdou Solaris.   Před vysazením interspecifických odrůd bych doporučil vinaři hledat tato vína v lahvi, navštívit několi výstav, cíleně je nějakou dobu vyhledávat, porovnávat. Pokud si udělá zájemce jasno v tom, že je to tohle co mu sedí, pak ano.      j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika