Jakou stolni odrudu, kde sehnat



Stránky: 1,  2   
host - 11.146 (?) 
8.3.2014 22:57, zobrazeno: 12448x

Dobry den, vim, ze techto dotazu je tu hodne, ale presto prosim o radu. Mam trochu mista v 450m na chalupe u jizni zdi v J Cechach, pocitam, ze se mi vejdou max 3-4 hlavy, tak bych chtela vybrat pokud mozno co nejlepe. Nejsem zastancem postriku obecne a take z duvodu jen obcasnych vikendovych pobytu zde bych potrebovala odolne stolni odrudy. Na zahrade mam jednu jeste prastarou revu (nova bude v jine casti zahrady cca 50 m daleko), kterou udrzuju z citovych duvodu, jinak v okoli zadny vinna reva neni (nebo o ni alespon nevim).  Po precteni prispevku zde na foru jsem uvazovala o Vostorgu a Kodrjance + nejake dalsi.  Myslite ze je to dobra volba? Co byste mi doporucili jako 3.-4. odrudu?

A kde koupit? Vyhovovalo by mi taborsko ci Praha a okoli, ci postou, ale vetsinou jsem nenasla na netu obchod kde by meli obe odrudy. A platit za kazdou zvlast postovne mi prijde zbytecne.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 11.146 (?), 8.3.2014 22:59

Pardon, m.n. je 420.

Diky. Irena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 8.230 (?), 9.3.2014 8:14

Vostorg je určitě dobrá volba, ale Kodrjanku bych nedoporučil. Já ji pěstoval několik let, ale byly problémy s dozráváním a tak jsem ji přerouboval. Pěstuji v n.m. 220m u Berounky. Pokud jde o prodejce v uvedené oblasti zeptejte se u Jedličků, Kladruby u Vlašimi nebo p. Jonáš v Kolíně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 3.143 (?), 9.3.2014 13:57

Pro vaše účely bych ještě vyzkoušel Augustovskijj,  nemá příliš velké bobule, ale je chutný a odolný.  Solaris je sice  moštová odrůda, ale v odolnosti se mu málo co vyrovná a zobat se dá.  Dlouhodobě dobré zkušenosti v horších podmínkách jsou i s odrůdou Prim.

U nás je více teplo, takže Kodrjanka dává krásné hrozny, ale vyžaduje omezit počet hroznů. Pro vás by byl asi vhodnější Ajvaz a Agát donskoj.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 178.235 (?), 9.3.2014 17:23

Srpnové, neboli Augustovskij mám, je to bezúdržbová odrůda.Mám ji ale jen ve sklení(č)ku, kde jse přerouboval Kodrjanku a její část vypudil ven.Augustovskij tam jde a ptáci dali pokoj, Kodrjanka venku se asi urazila a dokonce zmrzá.Bred_ik by Vám doporučil kterou. Poptejte se.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 9.2 (?), 12.3.2014 11:41

Dobrý den, prosím též o radu - Vysočina - Pelhřimovsko, nm.v. 680 m, jižní svah, mám vybudovaný dobře zateplený skleník (dvojsklo, žádné tepelné mosty přes konstrukci), rozměry 5,5 x 3,5 m. Prosím poraďte stolní odrůdu vinné révy vhodné do skleníku. Alespoň dvě až tři odrůdy (z nabídek internetu mě zaujali odrůdy - modrá Kardinal, Bílá skleníková a Rhea - špatně?) Děkuji za radu i kde koupit

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 11.117 (?), 12.3.2014 18:56
Pokud to máte na jižním svahu, skoro bych řekl, že je škoda skleník nepoužít na něco jiného a révu zkusit pěstovat venku. Já pěstuji v 600 m a na konci srpna sklízím ty nejranější odrůdy, u Vás by to mohlo být o týden až dva později.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 3.143 (?), 12.3.2014 22:46

Pro skleník jsou výborné naše skleníkové odrůdy Vitra a Pola. Chutný, ale pozdní je Royal modrý, který se pěstoval už v zámeckých sklenících a dává skutečně výborné hrozny s velkými modrými bobulemi.. Kardinal je asi jedna z nejchutnějších odrůd, ale vyžaduje opatrné zálévání, jinak mu praskají bobule.  Tuto necnost po něm zdědila i Arkadia, kterou mám také vyzkoušenou ve skleníku.  Výborná je i dnes zavrhovaná Panonia Kincze, která se v chuti vyrovná i Royalu. Venku zmrzá, ale ve skleníku je opravdu dobrá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 13.3.2014 8:18

"Pro skleník jsou výborné naše skleníkové odrůdy Vitra a Pola".
 

Zajímalo by mne, čím jsou tyto dvě odrůdy tak výlučné a odlišné od ostatních, jakou svojí vlastností si zasloužily označení "skleníkové" a proč bývají velmi často prezentovány jako velmi vhodné k pěstování ve skleníku. Podle mě se jedná pouze o marketinkovou záležitost, použitou vtipně při registračním řízení, kdy šlechtitelé museli nějakým způsobem zdůvodnit výlučnost svých nově vyšlechtěných odrůd a zároveň jim napomoci ke slušné prodejnosti. A od té doby se to s nimi jaksi "veze", jeden autor onen přívlastek opisuje od druhého. Já na nich nic speciálně skleníkového nepozoruji, a proto tohle jejich označení považuji za mýtus. Jinak nic proti nim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 239.107 (?), 13.3.2014 13:41

     Pokud jde o Polo, měl jsem ho ve skleníku někdy v 90.letech. A kdybych se k němu dostal a měl znovu skleník, zase bych ho vysadil. Vitra šla na ohniště jak podruhé zaplodila. Když jsme jí sklízeli prvně, mysleli jsme si, že se nějak chuťově dorovná. Jinak je spousta odrůd, které jsou výnosem, odolností, chutí někde jinde, možná dál. Ale bude to podobné jako u jablek... Ta chuť odrůdy, kterou jsme měl tehdy, když jsem začínal se mi vryla někam. Jestli je to paměť nedokážu říct, protože po dvaceti letech si vzpomenu akorát na solidní a úrodnou chrupku, dobrou a ranou Polo a vyhozenou Vitra. Další odrůdy, které jsme tehdy měl od Ing. Kratochvíla prošly hlavou bez záznamu, jen vím, že trpěly padlím a málo kdy se vydařily, i když jsme je občas ošetřili. Polo jako skleníkové jsme vnímal proto, že bylo rané a sazenice venku nepřežily první tužší zimu. A od koho vzít sazenice? Jedlička, Bredik, Jonáš, ... určitě jsou solidní i některá zasilatelství, ale pokecat s někým na místě prodeje, ve školce, poradit se o problému nic nevyváží, Navíc, když se nedaří, máte nárok na "teplé lidské slovo", radu, co by mohlo nezdar zavinit.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika