Jak napravit řezem tuto révu



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 150.3 (?) 
18.2.2014 9:17, zobrazeno: 56631x

Dobrý den. Prosím o radu, jak napravit řezem tuto zanedbanou révu. Jedná se o Krystal cca 10 let starou. Hlavně potřebuji vědět, zda ponechat ty 3 kmínky, neb jen jeden a jak dále révu seříznout. Děkuji za rady, vím, že to bude náročné.

stav
stav
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 18.2.2014 9:57

A má ten keř plnit i dekorativní účel anebo pouze produkční? Vidím, že vlevo od keře je opěrný sloupek, dráty však nejsou vidět. V jaké výšce jsou nataženy jednotlivé dráty? V jaké výšce od země je připevněn ten horní konec šikmé opěry ke sloupku? (To kvůli rozměrové představě).  Kmínky jsou opravdu tři samostatné anebo jen jeden a těsně nad zemí z něho odbočují další dva výhony? Škoda, že jste neudělal ostřejší záběr, aby bylo vidět, odkud jednotlivé výhony vyrůstají a jak se vzájemně kříží. Chtělo by to ještě vyfotit víc z blízka a zaměřit se na středovou partii keře a bez toho slunečního odlesku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 166.254 (?), 18.2.2014 14:36

Osobně bych to seříznul cca 70-100 cm nad zemí a nechal ten nesilnější kmínek, všechno ostatní dal pryč, řezné plochy ošetřil balzámem a v dubnu přeočkoval očkem lepší odrůdy, v případě že se to očko neujme, tak později koncem května přerouboval nazeleno roubem kvalitnější odrůdy.Přesně tak to udělám se svým Krystalem, který plodí jen pecky obalené slupkou, nahradí ho bezsemenný Venus, který nám doma chutná nejvíce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 150.3 (?), 18.2.2014 16:02

Chci to jen na produkční účel, kmínky jsou 3, každý samostatně vyrůstající ze země, dráty jsou 75 a 125 cm vysoko. Vzpěra je 80 cm vysoko. Vyfotil jsem to, ale něco se porouchalo a já to nemůžu dát do pc. Pokud tyto informace nebudou stačit, musím počkat na vnuka, který to dá do pořádku. S tím očkováním mám problém, nikdy jsem to nedělal. Zatím díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 131.82 (?), 18.2.2014 17:41

Dobrý deň! Odporúčam podobný postup ako Vám radí v predchádzajúcom príspevku pestovateľ rovnakej odrody. Viničový ker na Vašej snímke je prestarnutý, zrejme aj preťažený úrodou a ročné prírastky krátke. Odporúčam ponechať max. 2 kmene, všetko ostatné nad výškou 110-120 cm teraz- v priebehu februára odstrániť. Rezné plochy stačí zatrieť akrylátovou farbou. Ak by Vám z päty kmeňov (babky) vyrástol nový ťažeň, v priebehu vegetácie ho nezakracujte. V budúcom roku ním nahradíte starší z 2 ponechaných kmeňov. Obrast na kmeňoch priebežne odstráňujte na krúžok. Ťažne k budúcoročnej úrode nechajte rastnúť z "hláv" resp. uzľov na zastrihnutom konci starých kmeňov. Drôtenku odporúčam rozšíriť o ďalšie pomocné drôty alebo dvojdrôtia.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 150.3 (?), 19.2.2014 9:12

Díky všem, zde ten spodek révy,


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 19.2.2014 9:26

Odrůdu Krystal nemohu hodnotit, nepěstuji ji. Vím o ní jen to, že se jedná o nenáročnou odrůdu, vhodnou i do horších teplotních podmínek, je raná, měla by být relativně odolná proti plísňovým chorobám. Jedná se o univerzální odrůdu, tedy něco mezi moštovou a stolní (=menší bobule). Celkově byse mělo jednat o nenáročnou, spolehlivou odrůdu, vhodnou i pro začátečníky. Pokud Vám tato odrůda vyhovuje a nehodláte se angažovat v přeštěpování, což vyžaduje jistou dávku odbornosti, nechal bych ji být a užíval bych si jejích výhod.  Rozhodně nepovažuji Váš keř za přestárnutý, je pouze zanedbaný tím, že byl deset let ponechán svému osudu.  Určitě z něho půjde udělat pěkný vitální keř. Je však nutné jej pravidelně každoročně řezat a při řezu dodržovat hlavní vinařskou zásadu - že réva plodí na loňském dřevě. Prosím najděte si zde na tomto fóru ve starších diskusních vláknech příspěvky, kde byl princip řezu révy vysvětlen. Už se to zde probíralo mnohokrát a nemá cenu to pořád opakovat dokola. U vás je potřebné jen poradit, jak z toho zanedbaného keře typu "koště" vytvořit keř takříkajíc "předpisový".


Navrhuji Vám keř pěstovat ve tvaru jednoramenného kordónu dle obrázku, na němž je vyobrazen výsledný tvar po zapěstování. Pravidelný sezónní řez byste pak prováděl způsobem na tzv. "na krátké čípky". Jedná se vcelku o nenáročný způsob řezu. Nejprve bude nutno trochu upravit vaši opěrnou konstrukci - drátěnku. Spodní drát ve výšce 75 cm je OK. Nad ním máte (pokud se nepletu) ještě dva dráty ve výšce 125 a 175 cm. V každém případě doporučuji dráty napnout - máte je hodně prověšené. Ten spodní drát, který ponese hlavní váhu kordónového ramena by měl být silnější (nejméně průměr 2,0mm, lépe však cca 2,5 mm) anebo je možno slabší dráty zdvojit. Dále doporučuji přidat ještě jeden drát mezi ty dva spodní, do výšky cca 1 m. Pokud souhlasíte s touto koncepcí, můžeme se společně pustit do práce a začít "virtuálně řezat". Fotka středu keře - polodetail na vzájemné propletení kmínků by byla vítána.

Návrh konečného tvaru keře - jednoramenný kordón
Návrh konečného tvaru keře - jednoramenný kordón
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 150.3 (?), 19.2.2014 10:00

Wimpi děkuji za profesionální a srozumitelné řešené mého"koštěte", které se mi moc líbí a budu se jít řídit. Takže první úkony by asi byly - opravit opěrnou konstrukci dle Vašeho doporučení - zdvojím spodní drát - ve výši 75 cm a ve výši 1 m přidat další drát, zůstane drát ve výši 125 cm, další už tam není.Jak bude hotovo, ozvu se s přidáním fotky středu keře. Zatím děkuji a pokud jsem nenapsal něco blbě a není třeba mne opravit, těším se na další pokyny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 150.3 (?), 19.2.2014 10:24

Musím se omluvit, ten drát ve výšce 175 cm tam je. Přidávám foto středu keře a chci se zeptat, zda-li mohu odstranit některé boční výhony, abych mohl lépe umístit ty dráty.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 19.2.2014 14:59

Jo, tahle fotka je dobrá. Jakmile budu mít chvilku času, dáme se do toho (pošlu vám návrh co s tím).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika