Hibernal



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 161.38 (?) 
30.10.2012 21:25, zobrazeno: 45107x

Třeba bude někoho zajímat poznatek k odrůdě Hibernal. Přikládám foto z Vinařství Sádek na JZ Moravě, kde v nadm.výšce cca 500m takto právě vypadají hrozny Hibernalu - v kvalitní aromatické zralosti. Cukernatost dle refraktometru 20-24 st. Hrozny ještě visí - výslednou cukernatost a kyseliny napíšu. Má j tam známý, takže zjistím.  

Hibernal 28.10.2012
Hibernal 28.10.2012
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 161.38 (?), 30.10.2012 21:29

Ještě doplním, že je to na jižnám svahu. Růst při letošním suchu poměrně slabý (tipuju pro tamní půdu nevhodnou podnož SO4). Jo, a rád bych se zeptal, zda má někdo zkušenost s PIWI odrůdami Cabernet Blanc a Muscaris. Jeví se mi docela zajímavě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 31.10.2012 7:11

Dobrá zpráva :-) Letos na jaře jsem ho zasadil 10 hlav jako svoji první pokusnou moštovku. Vých.Č(PU) 300m.n.m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ferby1 - (41) - 16.70 (?), 1.11.2012 18:00

Zdravím do diskuse o Hibernalu, je to moje nejoblíbenější odrůda vůbec. Co se týče vína, tak jsou z této odrůdy opravdu špičková, myslím, že tato odrůda má u nás velkou budoucnost. Já v HK ji mám 4 rok (asi jen 10 hlav), ale mám s ní trápení, nevím co dělám přesně špatně, ale pořádnou úrodu jsem ještě nezaznamenal. Nejde o to, že by nedozrála, počasí bylo OK. Asi málo stříkám, mám i Solaris, který se většinou dá pěstovat bez postřiků, ale přesto mě i Solaris letos vypekl, zlikvidovalo ho padlí a dorazila ho nějaká plíseň a nakonec se do toho ještě pustila havěť - vosy, ptáci... no děs, prostě jsem zachrápal s ochranou, to je jednoduchý. Asi keře taky moc přetěžuju a jsou málo vzdušné nebo fakt nevím, pěstuji keře na středním RH vedení (výška kmínku cca 70 cm) a na 2 tažně (na každém vždy nechávám tak cca 6 oček) - keře jsou od sebe 1 m (to taky není úplně moc). Nejradši bych si domů fakt pozval nějakého odborníka ať mi v průběhu sezóny v různých stádiích vegetace a dozrávání poradí, příjde mi, že to vždy něco chytne a k tomu to má nedostatek (nebo přebytek) nějakého prvku. Příští rok budu stříkat jak o život, prdím na to, že to jsou odolné odrůdy, na to už jsem dojel několikrát. No nic tak ať se Vám daří (líp než mě). Ale zase jsem si letos postavil pěkný podzemní klenutý vinný sklípek, aspoň nějaká radost, vína do něj hold budu zatím jen kupovat:-) Mějte se, Ferby (Předměřice nad Labem u HK). Kdyby byl nějaký vinař z okolí HK a chtěl se podělit se svými zkušenostmi tak to uvítám, případně pozvu ke mě na prohlídku viničky (cca 30 hlav). Někde po diskusích tady mám i nějaké fotky - ale spíše chorob než chlubení:-). Trošku jsem se rozepsal, tak se omlouvám těm co nemají rádi dlouhé reakce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.235 (?), 1.11.2012 19:30

Ferby, nevěšte hlavu, také chci najet na Hibernal, měl by být spolu se Solarisem dobrou kombinací do toho Vašeho sklípku.Spíš se zaměřte na ostatní tamější úspěšné vinaře, pokud tam jsou a zjistěte, jakou povahu pozemku a půdy mají, čím hnojí a kdy stříkají.Vinaření se někdy nepodaří i tomu zkušenému, pokud nestihne včas postřiky a pod.Ten Solaris by neměl být letos tak zlý a bude to chtít možná uspokojit jeho zvýšenou potřebu hořčíku(tekuté hořké soli),na kterém je dost závislý a hned po výsadbě.To kolemtekoucí Labe a rovinatá krajina tam může zanášet zvýšenou vlhkost a postřikům u Solarisu a jiných rezistentů se nevyhnete.Hlavně vždy v pravý čas.Hodně příštích úspěchů přeje    AB, Zlínsko,kde už to také někdy hlavně s teplem hraničí.Ale nesmíme to vzdávat.Někde jsou na tom hůř a jde jim to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 203.145 (?), 2.11.2012 0:10
Odrudu Hibernal pěstuji v severních Čechách v nadm.výšce 400 m a každy rok je skvělá. Mám asi 30 hlav a na jaře mám objednaných 100 dalších. Strikam jen sirokospektralnimi přípravky 14 dni před květnem a 14 dni po od květu. 2 tažné, Kmínek cca 60 cm. Hodně pracuji s zelenými pracemi a v době zámekani poctivě odlistuji, ale s citem. puda písčitá. Vino je každoročně velmi aromatické, limetky,červený grep a letos zelene kiwi s angrestem. absolutne mrazuvdorne. Petr
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 2.11.2012 8:56

Mohu se Vás jako úspěšného pěstitele Hib zeptat na zatížení? Jaklý máte spon sazenic. Kolik oček na m2 necháváte a kolik hroznů na letorostu. Je mi jasné, že je to silně individuální záležitost, ale přece jenom pro představu by se to hodilo.

Popř. bych se zeptal, jak jen na tom s potřebou Mg. Letos jsem ho sázel do půdy dříve hnojené org. hnojivy, takže nedostatek Mg by tam neměl být, ale stejně se mi lehce připoměl, že by ještě trochu Mg zkousnul(krebou na listech). Řešíte to tím kombinovaným bezchloridovým hnojivem na révu, nebo třeba dolomitickým vápencem apod.

Díky za info, s pozdravem GB.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 203.145 (?), 11.9.2013 22:46
Spon 2 m rady a 1,5 v rade. Vedeni na dva tazne, na kazdem 8 oček, probirku nedělám, ale dukladne zelené práce vč. Odstraneni časti listu kolem hroznu. Terén je svazity na jih, chráněny proti větrem, Vinohrad je na kopci. Hnojim na jaře N např. Floranid, teď na konci leta k - gel. Letos je nasazeno na dobrý rok, uvidíme jak to dozraje. Na ranné odrůdy jsem musel použit zakrytí na ptáky a vosy, jinak by vse sezraly dřív než bude sklizen.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 12.9.2013 9:52

Děkuji moc, za info. Letos ho jedu druhým rokem. Zimu přestál opravdu na pohodu. Loňské sazenice letos už dávají první úrodu na ochutnávku. Viz foto. Mám bohužel menší spon: řádky 1,5 do sebe, v řadě 1,2m. Už teď je jim to málo. A to jsem pro druhý rok růstu nechal rašit na jaře pouze 5 oček. Mám pocit, že by už 2 rok utáhnul více. Na každém jsem nechal jen 1 hrozínek.

Co se momentální ne/zralosti týká, tak můžu sděli, že některé bobulky už mají pěkně zahnědlá semínka a začínají sládnout. Snad to počasí moc nezmrví. Stříkate to ještě něčím v těchto pozdních termínech? Já tomu dal naposledy před 14dny hořkou sůl s Kuprikolem.

S pozdravem GB(oblast PU, 300mnm)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 203.145 (?), 22.9.2013 0:53
Letos jsem na vyzrani postrikal jen dvakrát. Poslední dobou u nás dost prší a když to jde, jsem pryč a nebo nemám čas. Zatím jsou ale listy stále zelené, tak to možna zvládnu tuto neděli. Minuly týden jsme museli přikrytí síti i Hibernal, kosaci i vosy se zacali pouštět i do nej. (Biancu mi malem sezrali). U Hibernalu začíná zámekani, ale do sklizně je stále dost času.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika