Cukry v hroznech



Stránky: 1,  2,  3   
host - 171.192 (?) 
30.9.2013 20:47, zobrazeno: 18940x

Dobrý večer.Letos bych měl sklidit první panenskou sklizeň.Poradíte prosím zkušení vinaři kdy co nejpozději sebrat hrozny s ohledem na cukernatost v hroznech.Zatím je zdravotní stav hroznů a listové plochy na výborné úrovni.Mám ponechat hrozny až do prvních mrazů?Při jakých teplotách ještě hrozny nabírají cukry a kdy je ponechání na keřích zbytečné?Děkuji a vínu zdar!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 224.47 (?), 30.9.2013 20:50

mierne mrazy vam umoznia dorobit ladove vino.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 39.219 (?), 30.9.2013 21:03

Pozdní odrudy nechat ještě na keřích.  Ranní mrazíky vinu nevadi.  j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 2.10.2013 12:22

Přidám se. Důsledkem současných ranní mrazíků, až -2, začínají omrzat/opadávat listy. Znamená to, že hrozny i tak budou nabírat na cukrech? Odrůda Hibernál, první mini sklizeň.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 2.10.2013 12:55

Nemám to nastudované, ale myslím si, že po ztrátě listové plochy se už cukernatost přírodní biologickou cestou zvyšovat nebude. Dojde však k zastavení přísunu vodního roztoku do bobulí a postupným odparem vody přes stěny bobulí se dále zvýší poměr ovocného cukru vůči celkovému objemu hroznů. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 178.235 (?), 2.10.2013 14:49

Pokud mohu maličko přispět do krámu : padané švestky nachávám záměrně den až dva pod stromem ležet.Slunce, které na ně dopadá (a přes listí na stromě předtím nedopadalo)padavku zahřeje.Natolik, že se voskově modrý povlak roztaví (zaleskne se). Nakolik přitom dojde k fermentaci nebo "zahuštění šťáv" nedovedu popsat, ale měřením cukernatosti věšího množství ovoce takto obnaženého slunečním paprskům vliv mít může.Vinaři to svými zkušenostmi po opadu listí u jakostních a ledových vín mohou podložit.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 14.199 (?), 2.10.2013 14:58

To asi můžou na JM, kde mrzne dva, tři dny v lednu a těší se na to. U nás má Krystal zpoždění v květu snad tři týdny a listí momentálně na prach, takže ten už to s tou cukernatostí moc nedožene.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 2.10.2013 19:20

No pokud to listy přežijí zítra ráno tak to přežijí i další týden, kdy má být již tepleji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.61 (?), 2.10.2013 20:17

...aj tokajske x-putnove sa takto robi. Ludovo to prirovnavaju, ze sa zbieraju susene hrozienka. 5 putnove je sladke ako fras. Tokajske je vynimocne aj v tom, ze ho chrani huba, ktora inde na vinici nerastie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 3.10.2013 7:27

Mylsim, ze pod dnesnim ranu se bude sklizet asi vsude, pokud byla teplota ve dvou metrech kolem-2,-3st tak u země a v zoně hroznů to bylo ještě horší, mapa říkáb vše: třeba Mělnicko-1.5st, Lednice, Strážnice až-3st

Takže předpokládám, že listy opadají a je nutno sklízet...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika