Co po výsadbě s druhým výhonem



Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?) 
9.8.2012 8:50, zobrazeno: 4404x

Dobrý den,

začal jsem letos s "vinařenim" výsadbou 20 hlav různých odrůd. Začínám z nuly co se týká znalostí a zkušeností. Přečetl jsem pár publikací, ale něco jsem se nedozvěděl.

V brožurách píšou, že se mají nechat růst ze sazenice 2 výhony. Silnější (budoucíc kmínek) vyvyzovat a slabší (budoucí zásobní čípek), zaštípnout za 4 listem, aby nekonkuroval hlavnímu.

No současná situace je taková, že mám cca 2m dlouhý hlavní výhon a ten vedlejší jednak díky zaštípnutí obrostl zálistky a i ty už jsou cca 1m dlouhé.

Teď můj dotaz:

Co způsobí hmota na vedlejším výhonu? Bude ku prospěchu věci, protože bude vytvářet živiny a zásobní látky pro sazenici, nebo naopak zbytečně rostlinu vysiluje?

Neboli co teď(srpen), ostříhat a jak, nebo nechat růst a stříhnout až při zimním řezu na 1 čípek?

Díky za poradu GB

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4475) - 38.136 (?), 9.8.2012 10:25

Hlavní výhon bych lehce zastřihl a ten vedlejší zastřihl na 4 očka. Je tam pro mrazovou kalamitu, kdy mráz zničí kmínek. Já už na starších rostlinách ho nemám, vytvořila se spící očka na patě kmínku. Občas nějaké vyraší, tak ho odrolím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 9.8.2012 12:43

Ten zásobní letorost klidně omezujte v silném růstu zaštipováním a vylamováním jeho zálisků. U něho jsou cenné pouze jeho prvé pupeny, vyrostlé dole na patě kmínku. Tyto záložní pupeny můžete využít v příštím roce, pokud dojde k poškození pupenů na hlavním výhonu a tyto na jaře nevyraší. Proto není nutné, aby se záložní letorost vytahoval do výšky. Postačí, když zůstane krátký, ale je důležité, aby dobře vyzrál, k čemuž potřebuje určitou listovou plochu. Také je vhodné na zimu zasypat patu kmínku zeminou, vytvořit kopeček - růvek, čímž se zlepší tepelná izolace pro tyto záložní pupeny paty kmínku. Kdybyste nechal ten záložní letorost vytrvale růst, půjde výživová energie keře jak do hlavního výhonu, tak i do tohoto záložního. Tím se část růstového potenciálu preferovaného hlavního výhonu přesune do záložního. Když hlavní výhon nyní zastřihnete, jak radí KUKY, dočasně pozastavíte jeho růst, (čímž logicky podpoříte růst záložního výhonu - funguje to skoro jako přesýpací hodiny), ale také podpoříte růst zálistků na hlavním výhonu. Osobně bych přistoupil k jeho zastřižení až v okamžiku, kdy je již dobře zapěstovaný budoucí kmínek, nad kmínkem plodná část letorostu s několika plodnými pupeny pro příští rok a kdy už není kam vrcholovou část tohoto letorostu vyvazovat, přičemž nevadí, že se začne vrchol keře intenzivněji rozvětvovat. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 9.8.2012 13:01

Děkuji moc za info.

To je to, co jsem chtěl vědět, jestli je to ku prospěchu rostliny jako takové, nebo jestli to jen ubírá živiny. Takže to zredukuji.

Co se týká hlavního výhonu, tak některé sazenice(Hibernál), jsou již 1m nad drátěnkou(2m), tedy celkem 3m šlahouny. Takže zatím postupuji takto.

  • 0 - 1m: budoucí kmínek, všechny fazochy pryč, vyvazování k drátěnce
  • 1 - 2m: dvojdrátí, budoucí plodná část, nechávám fazochy
  • nad 2m: po dosažení délky zhruba 1m nad drátěnku sečkuji na cca 40cm nad drátěnkou.

Snad to nedělám úplně blbě. :-)

Ještě jednou díky GB.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 9.8.2012 13:44

Nedokážu posoudit, jestli to děláte úplně předpisově, ale určitě to tak není špatně. Osobně bych třeba u nové výsadby nedělal tak vysoký kmínek, myslím že by bohatě stačilo i 70 - 80 cm. Zato bych se snažil vytvořit o trochu vyšší část budoucí listové plochy, tedy nad spodním drátem výšku dalších drátěných opor tak 1,2 až 1,5 m. U nás toho teplého sluníčka moc není, tak když už vyleze, ať se má do čeho opírat. Ale to je věc názoru, když se to listoví vytáhne moc do výšky, zase se to hůř ošetřuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 9.8.2012 14:35

Souhlasím s Wimpim, kmínek 1m je zbytečně vysoko pro klasické vedení na drátěnce. Pokud u vás nejsou pozdní přízemní mrazíky, bohatě stačí výška kmínku 60-70cm. To je výška vodícího drátu 70-80cm. Při celkové výšce drátěnky 200cm můžete mít listovou stěnu 140-150cm, což není nijak přehnané, vzhledem k bujnému růstu vašich sazenic. (Letorosty budou mít vzdálenější internodia a tím menší počet listů na jednotku délky). VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 9.8.2012 15:28

Děkuji všem za porady.

Musím se jen trochu omluvit. Neřekl jsem co vím já a né vy. :-)

Spodní dráty pro vyvazování kmínku/tažňů mám ve výškách 50/75/100 cm. Takže v těchto intencích budu moci na jaře vyvazovat plodné tažně. V plánu je ohnout to okolo v 75 na ten 50, nebo na plocho na ten 75. Podle toho jak mi to půjde, nebo zkusím experimentovat u různých sazenic.

Pointou minulého sdělení bylo, že do 1m vyholuju fazochy(i když budoucí kmínek bude menší, rezerva), nad touto výškou je nechávám a po dosažení 1m nad drátěnku to 40cm nad drátěnkou sečkuju.

Pozn. Jde o 1 rok. Letos vysazené.

PS: Dvojdrát 115/150/200

S pozdravem GB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
centor - (23) - 129.10 (?), 9.8.2012 17:19

Já jsem jel v prvním roce úplně bez fazochů až do 2 m a bez záložních oček, a všude se mi podařilo zapěstovat kmínek ve výšce 70 cm. I přesto, že byla celkem tuhá zima s mrazy, všechna očka letos ve 2. roce plodí kromě 3 umrzlých na jednom keři z celkových 20 keřů. Ale jde o Prahu a nejnižší teplota byla -16°C. Odrůdy Tramín a Kerner.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika