Čo je to za odrodu?



host - 92.198 (?) 
22.8.2012 0:21, zobrazeno: 12825x

Známy mi podaroval neznámu odrodu bieleho stolového hrozna, ktoré netreba striekať. Na moje prekvapenie už teraz pri dozrievaní omamne vonia zo vzdialenosti asi 5 metrov. Najskôr som si myslel, že asi tam sú nejaké kvety. Ale tie tam neboli. Hrozno bude úplne zrelé v prvej polovici septembra.  Inak je strednej veľkosti s pevnou šupkou. Listy má veľké ako samorodák. Zaujímavosťou je, že vtáci a osy ho nenapádajú - možno kvôli hrubšej šupke. Ak poznáte tento druh bieleho stolového hrozna, ktoré je silno aromatické, napíšte jeho názov.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 73.68 (?), 22.8.2012 17:30

Takto silně aromatická je odrůda Charvát, nazývaná také Noah nebo Othello. Zkuste, jaká je dužina, pokud je spíše rosolovitá až tuhá, než kapalná, bude to ono.  Listy jsou běžně velké jako větší dlaň. Aroma připomíná jahody a je tak silné, že keře doslova páchnou až na několik metrů, kdo má citlivý čich, nepřipadá mu to ani jako vůně. Na internetu o této odrůdě naleznete více informací. Příliš se nehodí k výrobě vína, jahodového aroma se sice lze oxidativním zpracováním zbavit, ale už se nedá zbavit liščiny, která je tak intenzivní, že po takovém víně se pak dva dny nedá nic jiného pít. Odrůda patří do skupiny tzv. frankoamerikánů, což jsou rezistentní kříženci z 19.století, které je dnes už zakázáno pěstovat pro produkci vína, proto odrůda není a nikdy nebude zapsána ve státní odrůdové knize. Někteří malovinaři ji však pěstují a dokonce z ní dělají víno, ze kterého je prý výtečná pálenka. V dnešní době jsou již jiné, lepší rezistentní odrůdy, s potlačeným "fox" aroma. Nicméně odrůda charvát je rezistentní i k révokazu a celkem nenáročná na půdu, takže je možno ji využívat jako podnož a s úspěchem keř přeroubovat na kteroukoli modernější odrůdu, jeden takový přeroubovaný Charvát mám, letos jsem nechal růst jeden výhon pod místem přeroubování, příští rok chci sklidit pár hroznů Charvátu na ovonění burčáku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 92.198 (?), 22.8.2012 21:01

Listy má vinič veľmi veľké, nie ako dlaň. Mám dojem, že Othelo je tmavá odroda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Vladis - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 147.190 (?), 30.12.2012 16:55

Zdravím, potreboval by som poradiť s určením odrody.  Má ju jeden známy a chcem si ju namnožiť. Názov nevie ani on.  Hrozno dozrieva na prelome augusta a septembra, bobule sú väčšie, mierne elipsovité, šupka je pevná, dužina chrumkavá. Má takú akoby ananásovú arómu.

Inak môj tip je, že by to mohol byť Prim. Čo si o tom myslíte?

(na tej poslednej fotke v pozadí je modré hrozno a pár listov z vedľajšieho kra to si nevšímajte)




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika