Ako sa starat o preockovany vinic



host - 173.106 (?) 
3.5.2013 12:41, zobrazeno: 7993x

Dobry den,

mna by zaujimalo ako sa starat o vinic, ktory som preockoval (nemam s tym ziadne skusenosti)... pucky sa uz chytili... Niekde som cital, ze je potrebne kazdych 5 az 7 dni zarezat do kmienka aby nebol prilis velky tlak na ocko... ale tiez som cital, ze je dobre nechat rasit jeden vyhonok z povodnej odrody aby nebol velky tlak na ocko...

Mozete mi prosim napisat vase skusenosti ako docielit dobre uchytenie a rast ocka a taktiez kedy by som mal odstranit pasku z kmienka...

Dakujem

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 3.5.2013 13:01

Tak já s přeočkováním révy také zkušenosti moc nenám. Asi nejlépe by vám poradil pan Paľo, ale se ten tady z neznámého důvodu už delší dobu neobjevuje. Já jsem si to loni ze zvědavosti zkoušel a naštěpoval jsem tři testovací očka. Bohužel, narašené výhonky mi sežehl mráz, který přišel v druhé polovině května. Myslím si, že řezat do kmínku a tak snižovat přetlak pod očkem je blbost. Pásku bych nechal ovázanou po celou sezonu, možná až do jara následujícího roku.  Je důležité průběžně vylamovat letorosty, vyrůstající z kmínku původní odrůdy, aby rostlina byla nucena přednostně vyživovat rašící štěp. Jinak nevím co by se nyní ještě dalo dělat. Myslím si, že úspěšnost uchycení oček je ovlivněna především afinitou podnože a štěpu, správně zvoleným termínem a samozeřjmě kvalitou provedení vzájemného spoje, včetně ovázání. To vše ale už máte za sebou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 31.0 (?), 3.5.2013 14:46

Já loni přeroubovával asi 15 ks révy (způsobem dle p. Řezáče). Úspěch jsem měl u 13 oček. Mráz 18.5. narašené výhonky přečkaly v mikrotenovém sáčku a pokud byla místa roubování u země, tak pod PET lahví. Řezání do kmínku jsem nikdy nezkoušel, vylamování výhonků na kmínku jsem dělal. Pásku PVC jsem odstraňoval až letos při řezu révy, na jednom keři, kde se mi nezdál srůst roubu dokonalý ještě zůstala. Hodně záleží na roubované odrůdě. Některé rouby narostly a dobře vyzrály v délce 2,5m i když byla přeroubovaná jen 1polovina keře a druhá měla plnou úrodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 92.198 (?), 4.5.2013 23:43

To sa čudujem. Mne sa vlani pri preočkovaní polovice kra neujalo ani jedno očko.   Teraz som nemilosrdne zrezal celý kmen a chytili sa všetky očká.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 31.0 (?), 5.5.2013 7:29

Odrůdy, které se dobře ujaly i při přeočkování poloviny keře, byly Timur na Nero, Somerset S. na Dakona, Kišmiš luč. na Topas a Veronika na Krystal. Veronika měla dokonce pěkný hrozen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 171.192 (?), 6.5.2013 9:07

Dobrý den, také bych poprosil o radu zkušenější.Letos poprvé jsem také přeočkoval révu u pergoly dle p.Řezáče a to po celé délce, jak na kmínku, tak i na loňském réví .Nekteré očka již raší, některé ještě ne.Co dělat s očky které nevyraší?Nechat, nebo odstranit?Ale kdy?Jak dále ošetřit odkrytý řez?Bojím se, že když je odstraním, odkriju tím řeznou ránu a réva začne hodně plakat.Hlavně na kmínku, i když jsem očko precizně obvázal roubovací páskou nakapal za den půllitr.Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 32.73 (?), 12.5.2013 23:13

Neodstraňoval bych je, zvlášť pokud jsou očka ještě živá, někdy vyraší třeba až v červenci, ale to už výhon do podzimu nevyzraje a z větší části pak zmrzne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 13.106 (?), 12.5.2013 23:57

Dovolím si pridať do "spoločného mlyna skúseností s očkovaním viniča" zopár tých svojích:

Ujateľnosť očiek je závislá v prvej rade na priebehu zimy a jari. Od neho sa odvíja kondičný stav krov, ktoré chceme preočkovať a dostatočné prúdenie miazgy pod kôrou. Napr. vlaňajšia jar bola u nás pre očkovanie absolútne fiasko- viac ako 8 mesiacov sucha a februárové mrazy oslabili staré korene a preto sa lepšie darilo očkovanie do jednoročných nezmrznutých ťažňov alebo vrúbľovanie do zelených výmladkov počas júna. Tohtoročná jar je super- vlhko a teplo robia s prirastaním očiek hotové zázraky. Očkujem ešte aj teraz, kedy sú zelené výhony nad miestom očkovania dlhé niekoľko decimetrov. Na priložených snímkach sú prvé rašiace očká fotené 2.5.2013- 2 týždne po očkovaní. V tomto roku som zvolil taktiku očkovať čo najnižšie pri zemi- aby bolo možné nerezistentný podpník na zimu prihrnúť zeminou. Mikroténové sáčky som tento rok nedával, napriek tomu, že pri očkovaní bolo ako na potvoru vždy nepriaznivé suché a horúce počasie. Dobre stiahnutá PVC-páska zabráni vysychaniu okolo rezu. Páska sa nesmie odstraňovať v roku očkovania, stačí až na druhý rok, event. ak je vidieť, že sa zarezáva do silniaceho kmeňa. Neujaté očká netreba odstraňovať. Komu prekážajú? Narezávať kmeň pod očkom nedáva logiku. Stačí keď sa počas ujímania reguľuje vylamovaním množstvo zelených výhonov nad očkom. Vylomiť všetko pred ujatím nie je dobré- ker sa dusí. Keď už výhonok raší, treba nad ním všetko vylámať, aby sila z koreňov išla iba do naštepených očiek. Neúspešnosť v očkovaní je často zavinená aj kvalitou rezkov uskladnených v chladničke. Po rozpolení kolienka musí byť farba dreva aspoň hnedozelená, najlepšie čisto zelená. Dôležitá je aj ostrosť noža, dokonale zrezaná plôška očka, aby tesne dosedla na lyko narezaného kmeňa či ťažňa. Pozor na nečistoty medzi plôškami! Pred zasunutím je dobré očko namočiť do trošky vody s fungicídom (Fundazol, Teldor apod.). Dúfam, že budú moje skúsenosti prospešné. Tak nech sa darí!

začiatky očkovania vo vinohrade- sezóna 2013
začiatky očkovania vo vinohrade- sezóna 2013
tentoraz očkujem tesne nad zemou, z novej rezistentnej sorty bude takmer celá nadzemná časť
tentoraz očkujem tesne nad zemou, z novej rezistentnej sorty bude takmer celá nadzemná časť
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 171.192 (?), 13.5.2013 10:07

Děkuji za odpovědi, hlavně p.Paľovi, který mě dostatečně odpověděl.Doufám, že je zde v dizkuzích po delší odmlce opět zpět a že nám méně zkušeným nadále bude radit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 57.105 (?), 15.5.2013 23:49

Zdravím všetkých priateľov pestovania révy (a nielen révy) a ďakujem za úprimné prejavy uspokojenia z môjho návratu do verejnej diskúsie. Nechcem nič sľubovať, práca v záhradke a vinohrade človeka pohltí, ale občas, keď vyjde chvíľa času, si dovolím záujemcom poradiť.

Dnes som vo vinohrade robil redukciu- "normírovku" (portál vine.com.ua)  nadmerne nasadeného počtu súkvetí systémom odštípnutia koncov dužnatých ťažňov na koncoch oblúkov tak, aby hlavná sila išla z koreňov do stredu viničového kra, kde potrebujem najlepšie ťažne k ohýbaniu v budúcom roku. Nechával som iba 1 súkvetie (to prvé- spodné) na každom výhonu.

Súčasne som kontroloval ujímanie očiek naštepených na staré korene v druhej polovici mesiaca apríl. Očkovanie robím systémom p.Řezáča, s tým rozdielom, že dĺžka mojích očiek neprekračuje 3-4 cm. Ďalším vylepšením v tomto roku bolo, že som očkoval čo najnižšie pri zemi. Vypozoroval som totiž, že staré kmene vyčerpané úrodami a zimným mrazom vedú na jar oveľa horšie miazgu do rastnúcich výhonov ako mladé kmienky. Napriek tomu, že počas očkovania bolo vždy horúce počasie, nedával som tentoraz sáčky a ukázalo sa to ako rozumné rozhodnutie. Očká suchom neutrpeli. Vlhko a teplo vnútri sáčka zrejme podporuje rast plesní medzi očkom a kmeňom a tým zhoršuje ujímanie očiek. Záujemcovia o moje začiatky s očkovaním viniča metódou p.Řezáča nájdu informácie vo vlákne "Preočkovanie starého vinohradu". Ako to dopadlo 16 mesiacov po prvom očkovaní 33-ročných koreňov, ukazuje prvá snímka nafotená mobilom.

preočkovaný vinohrad- každý prvý koreň- prvá úroda
preočkovaný vinohrad- každý prvý koreň- prvá úroda
jednou z nosných rezistentných odrôd na kmeňoch VZ, RB a MT je rezistentná Cabernet Jura
jednou z nosných rezistentných odrôd na kmeňoch VZ, RB a MT je rezistentná Cabernet Jura
očkovanie 2013- Citronnyj Magarača
očkovanie 2013- Citronnyj Magarača
Frontenac Blanc
Frontenac Blanc
Livadijskyj čornyj
Livadijskyj čornyj
Cayuga White
Cayuga White
Traminette
Traminette
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika