Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:
Odběr řízků je možný od opadu listů do začátku rašení révy, (pozor na namrzlá očka na jaře!) nejlepší jsou řízky o 2- 4 očkách, horní řez 2-3 cm nad horním očkem, dolní bezprostředně pod kolénkem. V případě podzimního odběru je nutné řízky uskladnit - teplota kolem 0°C , většinou je nutné ošetření proti plísním.
Způsobů zakořeňování řízků je mnoho, proto jen krátce.  Nejjednodušší je přímo venku na záhoně -  podmínkou je vyšší teplota půdy (nad 10°C),tj. druhá polovina května nevýhodou je malá výtěžnost.
Pokud se řízky množí v pokojových podmínkách, je pro zakořenění nutné zabezpečit vyšší teploty u kořenů (25°C) než u horních částí řízků (pod 10°C), aby nedošlo vyrašení výhonů dřív než vyrostou letorosty. Jako substrát je ideální použít perlit.
Další způsob je množení dle Radčevského (Rusko), na parapet na slunné místo se dají PET flašky s odřezanou horní částí , na dno se dá vata a 2-3 cm vody a do ní řízky. (Použít převařenou vodu a pro zabránění jejího rychlého zkažení je dobré požít slabě růžový roztok hypermanganu). Podle okolní teploty se po 2-3 týdnech objeví výhony, a po dalším týdnu kalus a kořínky. Doporučuje se při objevení několika výhonů ten nejmohutnější vylomit, aby se řízek nevyčerpával růstem výhonu. Po objevení kořínků je nutné řízky nasadi do nádoby se zeminou.
Hodně úspěchů
Bred
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika