Co s nedodělanou "skalkou"



Stránky: 1,  2,  3   
host - 31.4 (?) 
7.4.2015 12:22, zobrazeno: 19852x

Dobrý den. Máme pozemek ve svahu a srovnáním jeho části do roviny vznikly ještě o něco prudší svahy nad a pod srovnanou částí. Když jsme se nastěhovali do nového domu, neměli jsme se zahradou žádné zkušenosti a tak jsme postupovali značně neodborně. Ráda bych se proto zeptala, zda nemíte nějaké nápady jak zkulturnit naší "skalku" viz obrázek dole. Nemáme už moc dalšího kamení, na pokrytí celého terénu to nevyzbude. Na realizaci také namáme moc peněz, max. tak do nějakých 10000. Děkuji za jakékoli nápady, už vůbec nevím, co s tím. Všechno, co jsem si našla na internetu by vyžadovalo další velké teréní úpravy či bylo příliš nákladné.I přes vrstvu geotextili stále prorůstá plevel - hlavně zlatobýl a další dřevnatějící druhy. Také jsme zkoušeli místo pokrýt štěpkou, ale na foliích se nudrží a na místa kam sjela pak ještě přispěla k růstu plevelu. Děkuji


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 7.4.2015 12:38

Mně se to nelíbí. Ta kombinace paskalky, betonu a kačírku je zátiší s drátěným plotem.  Prostě to k sobě nejde. Zrušil bych skalku, ponechal chodník a místo skalky udělal trvalkový záhon. K plotu podhrabové desky, mezi záhonem a chodníkem jen trávník.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 7.4.2015 12:49

souhlas, je to brutálně roztříštěné a nekoncepční.

Někde je to přehuštěné a jjinde děravé - a bude se to zhoršovat.

V první řadě bych kamení soustředil na místo, kde to má smysl. Tam kde se udrží půdopokryvné trvalkové koláče není kámen nutný.

Nafoťte to po částech po čtvercích šíře 3-4 m a "hloubky" od chodníčku k plotu (resp i do páru pohled od plotu k chodníčku). Pak budeme řešit jednotlivé čtverce.

Jak jste na tom s vodou (chybí vodní plocha od malého pítka pro ptáky po náznak jezírka či mokřiny).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
AliceP - (3) - 31.4 (?), 7.4.2015 13:38

Tady jsou další obrázky:






Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 7.4.2015 14:02

Připadne mi - opravdu se nechci vysmívat - že záměr byl kolosální a uprostřed realizace došel pušný prach. Osobně nemám ponětí, co s tím bordelištěm teď lze udělat. Když to necháte sanovat dodavatelsky, zaplatíte ne 10 ale 100 tisíc aby to tak nějak vypadalo. Jestli nemáte peníze ani na zakrytí té geotextilie, stav je vcelku kritický. V tomto stavu to ponechat je sice možné, ale vypadá to příšerně. Jakákoliv změna bude buď pracná, nebo drahá, nejspíše obojí. Moje diagnóza zní: velký voči na začátku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 33.198 (?), 7.4.2015 14:44

Dobrý den.

Nejsem sice skalničkář, ale vidím to na kompletní přestavbu. Kameny posbírat, vytřídit a umístit bokem. Potom rostlinky, které chcete zachovat opatrně dočasně přesadit a pak odstrarnit všechnu folii a místo ní bych případně užil folii netkanou (lépe drží zeminu). Ale první co bych udělal, přivedl na místo zahradníka se zkušenostmi. Po internetu to není ono. Pěkné je jedno video na youtube z pořadu Hurá do zahrady. Zkuste se podívat.

Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 225.207 (?), 7.4.2015 15:14

Já bych to zase tak tragicky, jako někteří předchozí přispěvatelé, neviděl.

Největší kopec u plotu, kde je situace nejhorší - lesklá tkaná textilie, která je hladká a opravdu se na ní nic pořádně neudrží - si zaslouží osázet souvislým porostem plazivých jalovců (především Juniperus horizontalis), případně nízkých stálezelených skalníků (Cotoneaster Skogsholm, Coral Beauty, Parkteppich apod.). Během jednoho, dvou (tří) let se rozrostou tak, že textilie nebude vidět. 

Plošně menší problémy bych řešil opět plazivými rostlinkami, ale teď už spíše trvalkového a skalničkového charakteru: huseníky (Arabis), tařička (Aubrieta), rožec (Cerastium), třeba i bergénie, kakost (Geranium macrorhizum Spessart); dále třeba nízké keříky typu "zakrslých" japonských tavolníků - Spiraea japonica Little Princess a Golden Princess, použijte třeba i ořechokřídlece (caryopteris) a levandule, i pokryvné růže (The Fairy) apod.

Základ z konifer už máte hotový.

Dosadby řešte tak, že větší plochu osázíte vždy jedním druhem, aby to nebylo moc roztříštěné: nekupujte tedy deset různých druhů skalniček "když ony jsou všechny tak hezké", ale nakupte raději deset kousků od jednoho druhu a ty vysaďte tak, aby z toho byla ucelená plocha.

A mezitím, než se to všechno trochu rozroste, prostě vydržte třeba i ten pohled na koukající textilii.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 7.4.2015 15:31

Vidím to podobně jako Josef., jen bych ty rostlinky nekupoval, ale navštívil bych příbuzné, známé, sousedy a vymámil bych ty rostlinky z nich. Ony se totiž všeliké ty půdopokryvné polštářovité rostlinky často rozrůstají až moc a tak je třeba to občas protrhat, no a když budete u toho protrhávání, tak si snad domů něco odnesete a ono to pak často v pohodě zakoření. Stejně tak nyní zakoření  odstřižené větvičky tavolníků, skalníků, břečťanu...

No a ten kopec zakryjete i tak, že něco vysadíte před něj, je jedno jestli bude keřík listnatý nebo jehličnatý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 7.4.2015 15:50

Josefe. Co takhle nejprve inventarizovat co na jednotlivých snímcích je.

Tj napsat názvy toho co vidíme. Je jen škoda, že snímky nejsou po menších čtvercích (Foto s orientací na výšku a šířka v pozadí dvě pole plotu = tři plotové sloupky maximálně).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 225.207 (?), 7.4.2015 15:56

Stando, a k čemu by taková inventarizace byla?

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika